Wednesday, 30 March 2011

Lauk favourite en suami

Assalamualaikum semua

Baru hari ini akak dapat bersiaran semula.memang tidak dapat di nafikan kita blogger masak2 ni mesti mempunyai aset yang penting iaitu kamera..bila kamera kita menghadapi masalah maka mood kita pun mengalami masalah jugak.terima kasih pd nor@secubit garam,izahdaut,kasihredha,zaliedana (sekadar menyebut bbrp nama) dan kawan2 yang lain yang bagi sokongan pd akak utk terus berkarya kat sini..cewah..perasan femes tul kak anim ni kan?..
Sebenarnya utk pengetahuan semua..dua tiga hari ni akak ketagihan melayan cerita nurkasih di youtube..masa cerita tu tgh hangat di pasaran tidak sedikit pun terlintas di hati ni nak melayan drama melayu tu..bila akak di tinggalkan keseorangan baru2 ini terasa sunyi terus tangan ni gatal je type nurkasih kat keyboard..alih2 tau2..dah habis selesai 26 episode akak layan..
Masak memang tetap memasak..hari ini akak masak lauk kegemaran en suami..memang dia suka sangat lauk ikan kembong masak lemak cili padi dgn kacang panjang.meh kita tengok satu lagi resepi simple dari akak ya.



masak lemak cili padi ikan kembung dgn kacang panjang
by anymz my kitchen

bahan2

3 ekor ikan kembung-bersih dan ketepikan
20 ulas cili padi-di tumbuk
sedikit kunyit hidup-di tumbuk
1 keping asam gelugur
garam secukup rasa
santan segar rm 3-asingkan setengah cawan sebagai pati
2 cawan air

cara

masukan bahan2 yang di tumbuk bersama santan,air,asam gelugur dan garam
kacau hingga mendidih
masukan ikan dan kacang panjang
kacau lagi
tambah garam jika perlu
akhir sekali masukan pati santan
didihkan sebentar dan tutup api
sedia untuk di hidangkan


sambal ayam
anak2 makan sambal ayam.
ini lauk favourite anak2.


Saturday, 26 March 2011

Asam Pedas Ikan Tenggiri

Assalamualaikum semua
Hari hujung minggu macam ni,semua makcik blog banyak outing(wah! cam dok hostel lak ayat akak ni kan)..betul dak?
Tak caya? cuba lah pi b/w mana2 blog semua sunyi sepi jek..
Hari ni tadi awal2 lagi bangah anak bujang akak yang nombor dua tu sound akak..mak,hari ni kalau mak masak asam pedas mak jangan letak caca marba ya..buat original asam pedas..muhaahha..sebelum ni bangah complain sejak mak ada blog mak suka letak macam2 dalam masakan.ada daun limau lah,ada belacan lah,ada tempoyak lah yang mana semua2 itu adalah menjadi kesukaan mak dan ayah bangah.maka hari ni akak masaklah masam asam kesukaan anak2..resepi dia simple sangat.main lebur je tapi dah air tangan mak kan,campak2 pun sodap..alhamdulillah


asam pedas ikan tenggiri
by anymz my kitchen

bahan2

1 ekor ikan tenggiri size sederhana-bersihkan dan di potong2
15 tangkai cili kering*
1/2 labu bawang besar*
5 ulas bawang putih)
semua bahan * di kisar
1 batang serai di titik
asam jawa
1/2 mangkuk air
asam jawa dan air di gaul bersama dan tapis
2 biji terung panjang atau bendir
sedikit minyak
garam secukup rasa
sedikit kunyit serbuk
1 kiub pati ikan bilis


cara

panaskan minyak dalam periuk
tumis serai dan bahan2 yang dikisar hingga naik bau
kacau dan tunggu hingga terbit minyak
masukan kunyit serbuk dan ikan
gaul mesra dan masukan air asam jawa
masukan juga garam dan kiub
bila sudah mendidih masukan bendir atau terung
kacau sebati
bila terung atau bendir sudah masak tutup api dan sedia untuk di hidangkan



lauk sampingan cencaluk


p/s belum sempat lagi nak balas komen n3 semalam
mlm2 nanti akak bw dan terus balas komen ya.

Friday, 25 March 2011

Air Asam Kerisek

Assalamualaikum semua
Setelah kembalinya anak bujang ke rumah dan meneliti akan kerosakan yang ada pada camera dan card reader dan juga memory card maka keputusannya memang menyedihkan..yang confirm ketiga2nya itu mungkin mengalami masalah..mungkin sewaktu ke tioman tempoh hari akak telah melakukan sedikit kesilapan.kamera pulak kamera lama yang agak sensitif..sedih bukan kepalang..kalau nak beli yang baru,sudah semestinya en suami suruh akak buat pilihan..

Hampir2 membuatkan mood akak untuk aktif di blog my kitchen terkubur tetapi memandangkan rasa kasih pada kalian teman main masak2 akak masukan jugak entri yang menggunakan kamera hp dgn menggunakan tangan yang tak berbedung.nampak gayanya untuk entri yang akan datang ini gambar2 nya mmg gambar ala2 aje...
resepi hari ini masih lagi akak menggunakan buku kak hanieliza.jangan sebab mood nak berblog ni menurun mood makan jugak menurun..eh!kalau menurun pun okay gak kan?..boleh lah kuruskan badan..kekeke..(gelak terpaksa)


air asam kerisek
by anymz my kitchen
source
kak hanieliza


air asam makan dgn ikan bakar


Bahan A

1 sudu makan asam jawa
2 biji cili merah
5 biji cili api
1/2 cawan air suam
1 biji tomato( di potong dadu)
1 inci belacan
1 sudu makan gula
1 sudu teh garam

bahan B

2 biji tomato
1 labu bawang besar (di mayang nipis)
3 biji cili hijau (di mayang nipis)
2 biji cili merah (di mayang nipis)
5 biji limau kasturi
1 sudu makan kerisek


cara

Gaulkan asam jawa dan air kemudian tapiskan
masukan semua bahan A ke dalam pengisar dan kisar kasar
Limau di belah dan di buangkan biji
Gaulkan bahan yang di kisar bersama bahan B
Hidangkan dengan ikan bakar


ini antara gambar2 akhir yang sempat akak simpan dlm laptop.
kerang rebus dgn sambal kicap.

Thursday, 24 March 2011

Sambal Tempoyak Udang dan Petai

Assalamualaikum semua..
Kembali bersiaran selepas cuti dua hari..tapi masak memasak tetap ada cuma akak tak masuk entri je.cuma gi blog kawan2 dan merasa menjadi silent reader kejap..seronok baca komen kawan2 yang loyar buruk tu..sape yang baca ni,makan cili terasa pedas nya tu nasib lah ya..muahahaa..
Hari ni akak masak ikut buku kak hanieliza..sambal dan sos..byk le jugak resepi sambal yang buat kita terliur..cuma resepi yang ini akak derhaka sikit..sikit je sebab akak tambah sedikit minyak ke dalamnya..dalam lebih kurang 2 sudu besar..sebab mula2 akak ingat kena tumis dulu sambal ni rupanya main lebur je semua..kalau dah ada tempoyak tu korang paham2 je lah bagaimana nikmat nya rasa sambal ni kan.hehe
meh kita share2 resepi sambal dari kak liza...


sambal tempoyak udang dan petai
by anymz my kitchen
source:kak hanieliza

bahan A

500 gram udang sederhana besar
2 papan petai (di ambil isinya)
3 sudu makan tempoyak
2 helai daun kunyit
1 sudu teh gula garam secukup rasa

bahan B (di kisar)

5 biji cili merah
7 biji cili api
5 biji bawang merah


cara

masukan bahan yang di kisar,tempoyak dan daun kunyit ke dalam periuk
masakan sehingga naik wap
masukan petai,udang,gula dan garam
kacau rata dan masakan sehingga pekat
masukan ke dalam pinggan dan hidangkan


Monday, 21 March 2011

Ulangtahun ke 27




Hari ni 27 tahun yang lalu kami di satukan.walau pun tanpa salam perkenalan ataupun majlis pertunangan malah kami terus di nikahkan,namun kami bahagia hingga kini alhmdulillah

Assalamualaikum semua
Saja nak kongsi cerita bahagia buat akak suami isteri hari ni..terlambat sikit keluar entri sebab al maklom en somi bercuti jadi haruslah di utamakan makan minum nya dahulu..walaupun kata2 cinta tidak sering di ucapkan tapi biasanya kalau hari2 besar macam ni pasti beliau akan mengambil cuti..
Hari ini 21hb march,kira2 27 tahun yang lalu akak dan en somi di nikahkan..walaupun kami tidak pernah berjumpa,bak kata orang kami mengalami proses bercinta selepas berkahwin namun kami bahagia.
Adatlah kalau ada gaduh2 kecil,itu tandanya kami mengalami proses tumbesaran dalam gerbang perkahwinan...

Buat en suami..
Selamat hari ulangtahun perkahwinan.semoga kita bahagia hingga ke hujung nyawa dan sempat menyaksikan anak2 kita berumahtangga dan bercucu pula..ampunkan dosa2 saya dari hujung rambut hingga ke hujung kaki.jadikan lah saya isteri yang mithali,sempurnakanlah saya sebagai isteri yang solehah sebab redha Allah datang nya dari redha suami dan yang pasti sayalah ratu di hati..semoga Allah swt memberkati kehidupan kami suami dan isteri dan jadikan kami pasangan yang bahagia hingga ke akhirnya..amiin..

psst
takmo letak gambar kawin sebab gambar kawin akak kepala sexy tak bertutup..huhu..



Sunday, 20 March 2011

Sambal Ikan Tongkol Kering

Assalamualaikum
Sambal kering macam ni memang merupakan feveret en somi..
Akak belajar makan ikan tongkol bila dah bersuami..sebelum2 tu memang tak pernah makan..tengok keras semacam je lalu akak patah hati,bila dah kawin baru akak belajar2 makan dan terus jatuh cinta..tapi mula2 tu akak hanya tau buat gulai nasi dagang je bila en somi kata buat sambal lagi sedap terus akak mempraktikkan sambal kering ni dan kini menjadi kesukaan anak2 kat rumah ni..
meh tengok resepi sempoi ni dulu,bila dah free baru akak buat bw dan balas komen kawan2 kat bawah tu ya..ni nak bersiap2 ,nak keluar nak pi cari card reader baru..


sambal ikan tongkol
by
anymz my kitchen

bahan2

2 ekor ikan tongkol size sederhana-di bersihkan dan di kerat ikut suka
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
10-15 tangkai cili kering-rebus*
5 ulas bawang putih*
1/2 labu bawang besar*
sedikit belacan*
semua bahan di atas di kisar
2 sudu besar air asam jawa
1 sudu kecil gula
sedikit minyak



cara

lumur ikan dgn serbuk kunyit dan garam.lalu di goreng.ketepikan
Dengan minyak lebihan goreng ikan tadi,tumis cili kering yang telah di kisar dengan bawang besar dan bawang putih bersama sedikit belacan
masukan garam
masukan gula dan asam jawa
Biarkan sambal kering dgn api yang perlahan
kacau sekali sekala supaya sambal tidak hangus
Dah kering masukan ikan
kacau sebentar dan tutup api.


sayur kangkung goreng berikan bilis


Saturday, 19 March 2011

Apam Snow white

Assalamualaikum
Akhirnya akak dapat bersiaran jugak dalam keadaan yang seadanya..
ambik gambar guna handphone cokia jek..hehe..jadi lah kan jangan kan tidak daripada sunyi takde entri...
Buat apam ni petang tadi..dah lama tengok kat rumah hana tapi terlupa nak masuk list resepi ni
tetiba teringat madihah rajin buat apam snow white.siap dgn mcm2 kaler lagi,terus akak kopipes je dari rumah madihah..tengok kat rumah mas duniaku pun buat jugak hari ni..



Apam Snow White
by anymz my kitchen
source:madiHah


Bahan-bahan

* 3 cawan tepung beras
* 1 cawan tepung gandum
* 2 cawan gula pasir (MaDiHaA kurangkan 6 sudu besar)
* 1 paket mauripan @ ibu roti (11gm)
* 2 cawan nasi
* 3 cawan air
* 1/2 biji kelapa parut putih + sedikit garam

Cara-cara
1. Masukkan semua bahan diatas kecuali nasi dan air kedalam bekas. Gaul rata dan ketepikan sebentar.
2. Kisar nasi dengan air sehingga ia betul-betul halus.
3. Masukkan campuran kisaran nasi dan air tadi kedalam bekas tepung dan sebatikan. (MaDiHaA guna whisker lebih mudah).
4. Perapkan adunan selama sejam. (MaDiHaA perap hampir 2 jam.. apam lebih lembut) Tutup bekas adunan anda dengan kain bersih/tuala bersih.
5. Panaskan periuk kukus. Sapukan sedikit minyak pada acuan lompang dan susun dalam pengukus. Kukus dalam 3-5 minit.
6. Angkat bekas kukusan yang mengandungi acuan lompang kosong dan masukkan bancuhan tadi sehingga penuh acuan. Anda boleh letakkan pewarna kesukaan anda atau sirap ros. Kukus selama 10-15 minit dengan api yang sederhana .

NOTA dari kak.bdaria:

* Saya buat separuh sukatan resepi diatas so gula pasir saya gantikan dengan gula kastor sebanyak 1 cawan ( kemudian buang 1 sudu besar gula [MaDiHaA kurangkan 3 sudu besar untuk sukatan setengah adunan]) supaya ia tak terlalu manis. Bagi saya manis gula yang dikurangkan dan ditukar kepada gula kastor dah ok. Saya tak suka manis sangat so manis nie....just nice 4 me.
* Jika anda nak buat belang2 macam saya buat tu....bahagikan adunan kepada warna kesukaan anda kemudian masukkan kedalam pipping bag supaya senang nak dimasukkan kedalam acuan. Picit sahaja sebelah warna putih dan sebelah lagi warna merah so jadilah 2 warna dalam satu acuan.
* Saya akan tambah tempoh masa perapan kepada 1 1/2 - 2 jam jika buat lain kali supaya teksturnya lebih gebu lagi. Jika anda buat apam dan dapati bahagian bawah apam separuh keras dan atasnya gebu. Solusi bagi masalah ini adalah panaskan bekas lompang atau bekas lain yg hendak digunakan terlebih dahulu sebelum memasukkan bancuhan apam. Ini sebelum kukusan yg pertama.

Thursday, 17 March 2011

Entri Syahdu

Assalamualaikum
Akak benar2 berada dalam kebuntuan ketika ini bila card reader akak menghadapi masalah..akak tak dapat nak upload dlm laptop ni..entah masalah apa yang melanda akak pun tak tau,kena tunggu hujung minggu bila yang mahir tentang menda2 alah ni balik..sedih yang teramat.
Untuk sementara akak kena lah guna handphone yang tak berapa nak canggih nih..sob3.
Untuk malam ni akak post apa yang dah akak save dlm laptop ni terlebih dahulu..mana yang gambar makan2 tu dah confirm jadi baja..huhu



Ini gambar dalam feri sewaktu kami dlm perjalanan menuju ke Pulau Tioman tempoh hari.
Lihat air laut yang keruh tu.dari jauh kami nampak benda memutih menuju ke arah feri,rupa2nya ombak besar..maka feri yang kami naiki tu mula lah terumbang ambing
Takot jugak pd awalnya,di tambah lagi dgn rasa mabuk yang melampau..
Akhirnya akak kalah dan perut pun mengeluarkan isi..
Tasbih memang tak lepas dari tangan ..walaupun tak pernah tengok tsunami tapi pengalaman menaiki feri yang di pukul ombak memang menggerunkan.
kami berada dalam keadaan yang mencemaskan dalam lebih kurang setengah jam.
Lama jugaklah kitorang kena tengok laut merah mcm ni..sepatutnya laut ke pulau tioman sudah pasti membiru atau menghijau..
Itulah dia terkesan jugak tsunami yang melanda Jepun baru2 ini di Malaysia..



Ikan siakap Tiga Rasa
Resepi boleh lihat DI SINI ya..
Resepi syahdu namanya,..sesyahdu hati ini yang tengah sayu dan pilu..



Kembong Goreng Sambal Tempoyak

Assalamualaikum semua..
Minta sorry banyak2..card reader akak menghadapi masalah..nasib baik lauk yang di hidangkan hari ni sempat akak snap dan save sebelum akak bertolak ke Tioman tempoh hari..kira hari ni post tertunggak lah ya..akak copy paste dari dapur CMG je..betul cakap mas,izah dan hasue yang sudah terlebih dahulu menerai resepi ni..memang best giler..kekekeke

macam2 versi kita boleh buat dengan tempoyak ni kan?..janji kena kreatif..ikan bilis pun boleh masak dgn versi CMG ni,eh ikan keli pun boleh gak tau.ramai yang dah buat..janji berani mencuba..kalau sedap on je lah..

kembong goreng tempoyak
by anymz mykitchen

BAHAN-BAHANNYA :-)

3 ekor ikan kembong hijau (boleh guna apa2 jenis ikan berdaging)
1 helai daun kunyit, hiris halus
2 batang serai, hiris serong, kasar
5 biji bawang merah*
1 biji kecil bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
25 biji cili padi siam merah*
1 camca besar penuh tempoyak
3 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
1 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan kembong disiang, cuci bersih, lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng embal2 (tidak terlalu garing), angkat dan toskan. Tumbuk lumat bahan2 bertanda (*), kemudian masukkan serai hiris serong dan tumbuk sekejap tapi jangan hancur sangat, biar kasar2..
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk tadi hingga harum, masukkan tempoyak, kacau dan tuang air. Tambah asam gelugor, garam secukup rasa dan secubit gula. Biar mendidih.
  3. Masukkan ikan dan hirisan daun kunyit, gaul rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas.

sayur campur dgn tauhu jepun
sedap ni.


Monday, 14 March 2011

Dah Kembali dari bercuti

Assalamualaikum semua..
Alhamdulillah akak dah selamat sampai di rumah dengan selamatnya..dan terima kaseh pada pengunjung2 my kitchen juga buat follower2 baru yang sudi singgah di sini.

Pada yang bertanya tu terutama mamahawa,kasihredha dan yang singgah di fb tu,terima kaseh ya..



kami sebenarnya naik feri yang hampir serupa dengan yang ini



ke Pulau Tioman selama 3 hari dan 2 malam


dengan bangganya nak umumkan gambar ini akak yang ambik
nampak macam dlm swimming pool kan?
lihat air yang jernih
subhanallah sungguh cantik lautan ciptaan illahi



ikan2 yang akak bagi makan sambil yg lain menyelam
pastu sempat lah jugak akak snap2 gambar..


Itu saja yang dapat akak story malam ni..cerita yang lain akan bersambung di blog my story dalam masa terdekat ni..hari ni mau rehat dulu..penat..
oh ya nak bagi tau jugak semasa dalam perjalanan ke Pulau Tioman,kesan2 tsunami terkena jugak pada kami..terkena hentaman dan pukulan ombak yang ganas..alhamdulillah semuanya selamat..

Di kesempatan ini akak nak ucapkan terima kaseh pada rakan en suami yang sama2 bercuti bersama kami..
Buat rakan en suami,semoga Allah melimpahkan rahmat dan rezeki yang melimpah ruah buat kalian sekeluarga..amiiiin




Thursday, 10 March 2011

congo bars

Assalamualaikum semua..
Dah makan tengahari?
Hari ni akak buat congo bars sebagai buah tangan ke rumah adik di seremban.pasti anak2 kecik2 cinonit tu suka makan ni..akak pernah buat ni dulu di sini.ini kira versi ulang tayang lah kan.walau apa pun akak letak gak rsepi sebagai rujukan kepada pengunjung2 baru anymz my kitchen..
suatu masa dulu femes betul menda alah ni di kalangan blogger2 masakan..cuba lah..tak rugi mencuba..memang sedap....
okay tata dulu ya..nak keluar dulu..lewat malam baru balik..jumpa lagi...


congo bars
by anymz my kitchen
source:Rima>izahdaut


bahan2

2 3/4 cawan tepung serbaguna (all purpose flour) - saya guna gandum
2 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
2/3 cawan butter- dilembutkan - saya guna 150gm
1 lb. gula perang lembut(light brown sugar)- saya guna 310gm
3 biji telur
1 sudu teh vanilla essence
11.5 ounce milk coklat chip
1 cawan kacang pecan dicincang- izah guna kacang gajus,akak juga
segenggam kismis hitam- izah tambah,akak juga tambah

Caranya:

Menggunakan mixer:

Ayakkan tepung bersama baking powder dan garam ke dalam mangkuk yang besar dan ketepikan.
Satukan butter dan gula perang menggunakan mixer se
hingga benar-benar sebati.
Masukkan telur satu persatu dan sebatikan dengan perlahan-lahan menggunakan mixer.
Masukkan pula essence vanila dan sebatikan.
Kemudian masukkan adunan tepung dan sebatikan.
Akhirnya masukkan pula coklat chip dan kekacang, dan satukan.

Menggunakan
tangan:

Ayak tepung, baking powder dan garam, ketepikan.
Satukan butter dengan gula sehingga benar-benar sebati. Disarankan menggunakan belakang sudu untuk memudahkan kedua-duanya sebati.
Masukkan telur satu persatu ke dalam adunan butter dan gaul sebati setiap kali telur dimasukkan
.
Masukkan vanila, kacang dan coklat.
Akhirnya masukkan adunan tepung.

Griskan loyang 13x9 dengan sedikit butter. Bakar pada suhu 170 C selama 30 minit.

Wednesday, 9 March 2011

Kepak Ayam Panggang Bermadu

Salam semua..sehat?..alhamdulillah..
Tengahari tadi akak buat panggang ayam bermadu..bermadu dgn ayam okay bukan dengan ai..huuh!tak rela...muhaha..takmo2 story mengarut malam2 ni kan...
resepinya resepi hantam keromo..tapi memang sedap giler kata anak2 lagiii sedap kalau ada sambal kicap cili api..tapi hari ni gambar sambal kicap tidak di sertakan..resepinya akak bagi lah..
Kalau kita tengok resepinya macam ayam teriyaki dari rumah hana tu kan..asal usulnya ayam ini di bakar atas bara tapi akak ni mana lah dtg kesabaran nak buat mcm tu..senang masuk lam oven je..habis cerita..resepi akak bagi bergantung pada ayam yang akak gunakan..kalau u all guna ayam sekoq,adjustlah resepinya tu ya..


Kepak Ayam Panggang Bermadu
by
anymz my kitchen

bahan2

4 keping kepak ayam
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin
1 sudu teh kicap pekat
3 sudu besar madu
2 ulas bawang putih-di sagat
sedikit halia-di sagat


cara

gaul semua bahan bersama dan di perap semalaman atau sekurang2nya 2 jam
dah siap, panggang atas bara atau boleh jugak di panggang dalam oven dgn kepanasan 180,bergantung pd oven masing2.


ayam yang sedap di makan dgn sambal kicap

bahan2 sambal kicap

10 ulas cili padi-akak guna lebih sbb suka pedas
1 1/2 sudu besar gula
5 sudu besar kicap manis
perahan air limau nipis

cara

semua bahan dikisar bersama.jgn masukan air ya.cukup cecair yang ada pd kicap dan perahan air limau nipis..
dah siap makan bersama ayam..pergh..terangkat


Tuesday, 8 March 2011

Marmer@Marble Chiffon Cake

Assalamualaikum semua..
waaaaaah!!..hidup jadi sungguh ceria hari ini..
Ini adalah percubaan akak yang kelima..ulang lagi sekali yang kelima okay..tak malu wey akak umumkan di sini..belajar dari kesilapan..puas hana tunjuk ajar pada akak yang sudah beku otak nih..namun putus asa jauh sekali...cuma mengambil masa untuk pujuk2 hati ini..akhirnya menjadi jugak..terimakaseh pada sifu hana yang tak jemu2 mengajar akak..besar pahalanya tu..walaupun dok jauh tambahan mengajar akak yang otak semakin lembap dek penangan ubat2an,akhirnya membuahkan hasil jugak..rupa dia korang toksah cakaplah..untuk permulaan ini ada yang senget..sbb tak sabar nak potong.lepas tu marblenya tak berapa nak menjadi gara2 akak kecut perut tgk adunan dah memenuhi acuan.(takot tak muat)
Jom tengok resepi yang akak ambil dari rumah hana dan rima ni..terima kaseh kepada kedua2nya..
Yes a biiiiiiiig smile from kak animmm....:)



Marmer @Marble Chiffon Cake
by anymz my kitchen
source:RIMA
source:HANA


Bahan-bahan

Bahan A
  • 7 biji telur putih
  • 1/2 tsp cream of tartar
  • 100g gula

Bahan B
  • 7 biji kuning telur
  • 100g gula
  • 175g tepung gandum
  • 1/2 tsp baking powder
  • 75ml minyak masak
  • 150ml susu segar
  • 1/2 tsp garam
  • 1 tsp serbuk koko
  • 1 tsb coklat emulco
Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 170.
  • Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk . Masukkan susu segar dan juga minyak. Kemudian masukkan tepung dan juga baking powder yang telah di ayak. Kacau sebati. Ketepikan.
  • Mangkuk lain, pukul putih telur dan juga cream of tartar sehingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan teruskan memutar sehingga soft peak (terbalikkan adunan tak jatuh)
  • Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan ke dalam adunan kuning telur. Kacau sebati perlahan-lahan. Kemudian satukan semua dan kacau sebati lagi perlahan-lahan.
  • Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian campurkan dengan serbuk koko dan juga coklat emulco. Sebatikan.
  • Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. (Loyang tak perlu di gris minyak/butter).
  • Bakar selama 45min. Sejurus keluar dari oven terbalikkan loyang dan biarkan sejuk baru sisip kek.
  • Potong dan hidangkan.


bagi sesiapa yang dah expert mencipon tu,akak nak tanya
pass tak dah ni?kalo persepuloh tu,berapa akak dapat agak2nya ya.


gelojoh mensisip,sampai ramping pinggang cipon ni..

korang tunggu je lah ya.lepas ni lepas satu,satu cipon kuar.haha
dan akan akak nyatakan apa kesilapan yang telah akak buat hingga kek akak jadi bantat dsbnya.


Monday, 7 March 2011

Betik Goreng

Assalamualaikum

Pernah dengar betik di buat sayur?..goreng macam kita goreng sayur tu?..bagi sesiapa yang dah biasa buat tu,dok diam2 ya..hehe
Al kisah hari minggu hari tu akak ke rumah parents in law..tengok buah betik dia besar2 betul..besar baby 2 bulan..sorry lupa nak snap gambar.akak minta yang muda sebab nak buat masak lomak dgn ikan masin atau buat masak lomak putih pun sedap juga.tapi MIL kata cuba goreng..lagi sedap..en somi pun apa lagi..ha'ah lah lama dah tak makan betik goreng.akak tanya sedap ke?..diorang kata sedaaaaaaaaaaap..biasa la en somi dulu di besarkan oleh neneknya yang duduk di kg jadi lauk pauk yang pelik2 ni dia cukup expert lah..meh tengok resepi ..simple je..

Betik Goreng
by anymz my kitchen

bahan2

betik muda-kalau kecik ambik 1/2 bahagian saja.
segenggam ikan bilis- rendam sebentar dan cuci bersih dan toskan*
10 ulas cili padi-boleh di kurangkan jika tak suka pedas*
3 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
2 batang serai-di titik
1/2 cawan air
sedikit minyak
sedikit garam

bahan yang bertanda * di tumbuk halus

cara

betik di kupas kulitnya,di cuci dan di cincang kasar spt dalam gambar
panaskan minyak
tumis bahan2 tumbuk
masukan air
masukan serai
masukan garam dan akhir sekali masukan betik
kacau hinga sebati
gaul rata hingga betik hampir layu.
tutup api dan sedia untuk di hidangkan..




sedap ni wey..masuk bakul angkat la sendiri.
sendiri masak
sendiri makan
sendiri le puji
hehehe

Rendang Siam

Assalamualaikum semua.
wah!tengok di rumah kawan2 ada yang dah buat minum petang ya..masing2 ada yg buat kek,ada yang buat roti....roti?..ermm..sedapnya..makan roti cicah milo..atau pun boleh jugak makan dgn rendang siam nih..akak jumpa resepi di majalah mingguan wanita..suatu kelainan dalam masakan rendang dan rasanya tidak menghampakan.memang sedap di ratah macam tu aje..minta maaf pada gambar2 akak yang semakin kecik..lens camera ni memang semakin bermasalah..tengoklah rezeki tahun ni macam mana..hajat hati nak tukar lens tu memang ada tapi cuma tunggu masa yang sesuai..huhu



Rendang Siam
by anymz my kitchen
source:majalah mingguan wanita.


Bahan2

1/2 ekor ayam-di bersihkan dan gaul dgn garam dan serbuk kunyit
1 1/2 labu bawang besar- di kisar
4 biji bawang putih-di kisar
2 batang serai-di kisar
1 cm lengkuas-di kisar
10 biji cili padi-di kisar
5 tangkai cili kering-di kisar
3 helai daun limau purut
1/2 gelas kecil air asam jawa
sedikit belacan
garam,gula,sos tiram dan serbuk perasa(akak tak letak)




cara

Ayam di goreng separuh masak
Tumiskan bahan yang telah di kisar termasuk belacan
Gaulkan sebati kemudian masukan daun limau purut,air asam jawa,sos tiram,gula,garam dan akak gunakan 1/2 kiub pati ayam
Akhir sekali masukan ayam dan gaul bersama hingga betul2 mesra.
Akak biarkan kering sedikit dan akhir sekali akak perah sedikit limau nipis sebagai lazim makanan siam yg biasa kita makan.ada rasa2 masam manis masin..

Kuih Talam Kacang Hijau lagi??



Assalamualaikum semua
Haha..jgn terperanjat tengok kak anim post resepi yang sama dalam masa yang tak sampai seminggu..ini semua gara2 kes akak tak puas hati sebab akak terlupa nak letak pewarna hijau dalam adunan bawah kuih talam kacang hijau ni tempoh hari..
Dan hari ni di sebabkan akak akan ke rumah ibu mertuaku maka akak ulang buat kueh talam ni dengan hati yang penuh bangga kerana akak menjadi menantu mithali dengan membawa buah tangan apabila berkunjung ke rumah MIL..hahaha..sila jangan menyampah dgn statement ini ya..tapi akak ubah sikit dgn masukan adunan ni ke dalam acuan lompang.buat izahdaut,jgn lupa sapu acuan dgn minyak dulu dan tunggu biar sejuk barulah keluarkan kueh ini dari acuannya..
bila letak dalam acuan lompang macam ni baru lah terliur anak2 akak tengok..


kueh talam kacang hijau
by anymz mykitchen
source YATIE
Bahan Lapisan Bawah:

*3 cawan santan cair + sedikit garam
*1 cawan gula pasir
*1 cawan tepung beras
*1 cawan kacang hijau (rebus lembut dan mesin jgn halus sgt)
*2 sudu makan tepung jagung
*sedikit pewarna hijau

Cara Menyediakan Lapisan Bawah:
  1. Satukan kesemua bahan kecuali kacang hijau. Kacau rata. Tapiskan.
  2. Masukkan kacang hijau dan kacau hingga sebati.
  3. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit/hingga masak.


Bahan Lapisan Atas:


*3 cawan santan pekat
*1 cawan tepung beras
*1 sudu teh garam halus

Cara Menyedikan Lapisan Atas:
  1. Gaulkan kesemua bahan dan tapiskan ke dalam periuk. Kacau sebentar di atas api yang kecil supaya adunan tidak berketul-ketul. Bila agak pekat sedikit, tutup api.
  2. Bila lapisan bawah telah masak, cakarkan sedikit permukaannya dengan garfu.
  3. Kemudian tuangkan adunan lapisan atas tadi perlahan-lahan ke atas lapisan kacang hijau.
  4. Kukus lagi selama 25 minit/hingga masak.

Saturday, 5 March 2011

Apam Balik

Assalamualaikum semua
Masa entri ni ke udara akak sudah pun berlepas ke Pasar Tani..ada sesiapa nak kirim apa2?.
Mulanya plan takmo pergi tetapi memandangkan minggu depan sekolah sudah mula bercuti dan akak pun akan memulakan percutian jadi terpaksa lah akak gerak jugak hari ini untuk memenuhkan stok dalam freezer tu.
Resepi akak ambik dari rumah hana yang sedang bersiap2 nak balik ke mesia..terima kaseh hana atas sumbangan resepi..bagi akak apambalik versi ni lebih berasa seperti pancake tapi cukuplah bagi para perantau yang berada di luar sana untuk melepaskan rindu pada apam balik.ya tak hana?
Apa2 pun meh tgk resepi sebagai rujukan di masa2 akan datang.



Apam balik
by anymz mykitchen

Bahan-bahan

  • 2 cawan tepung gandum-SRF lebih baik
  • ½ cawan gula
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning-
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan air
  • Sedikit mentega/planta untuk mengoles
  • Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar + akak tambah sedikit jagung dlm tin utk tabur

Cara-cara

  1. Mesin gula bersama telur hingga kembang,
  2. Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
  4. Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
  5. Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
  6. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!








Friday, 4 March 2011

Masak Lemak Sotong

Assalamualaikum
Mintak ampon pada izahdaut semoga dia tabah mengharungi hari yang berlalu hari ini..

Rasa2nya akak pernah post n3 ni suatu masa dulu tapi tak pasti..apa2 pun entri hari ni untuk memberitahu yang selain dari daging,udang,ikan,sotong jugak boleh kita gulaikan dgn rebung..untuk lebih menyedapkan lagi gulai ini kita boleh tambah dgn daun limau purut tapi sudah tak menjadi masakan pure org negori lah.. kalau mau pelbagaikan apa salahnya mencuba.betul tak?sedap memang sedap.tapi untuk entri hari ini akak tak letak sebab takde stok daun limau purut..di entri yg lain akak letak ya..




masak lemak sotong
by anymz mykitchen

bahan2

1/2 kg sotong size sederhana-bersihkan,buang hitam,cuci bersih dan toskan.jgn di potong2.tapi kalau sizenya besar elok lah di potong 2 atau 3.
16 ulas cili padi-di tumbuk-kalau tak makan pedas,boleh kurangkan
sedikit kunyit hidup-di tumbuk
1 paket rebung-keluarkan dari plastik dan toskan
1 keping asam gelugur
11/2 biji kelapa.ambil santannya dgn dua kali pusingan perahan.
kalau menggunakan santan segar beli santan segar Rm2 + 1 atau 2 cawan air mengikut kesesuaian kepekatan masing2.
1 batang serai-jika mau letak daun limau purut
garam secukup rasa

cara

letak sotong,rebung dan bahan2 tumbuk ke dalam periuk
renih dgn api yg kecil sehingga sotong dan rebung mengeluarkan air.
bila dah hampir kering airnya masukan santan,serai,garam,asam keping dan daun limau purut.jika kurang kuningnya boleh tambah sedikit serbuk kunyit.
jerang hingga mendidih.
dah masak tutup api dan sedia untuk di hidangkan.

p/s
jika tidak menggunakan daun limau purut tak perlu letak serai..



Kuih Talam Kacang Hijau

Assalamualaikum
Hah!!!!..ini lah padahnya bila tak tengok dan tak baca resepi tu betul2..habis tu bila org buat elok cantik ko compare lah dgn ko punya..apesal yatie buat elok je cantik hijau aku punya awat pucat je kaler dia..huhu..rupa2nya akak terlupa letak pewarna hijau..akak dah agak dah...masa dok blend kacang hijau tu hati dok berkata2,eh letak kaler ke tidak ,letak kaler ke tidak.kesudahannya akak terlupa terus..jadi beginilah rupanya talam kacang hijau akak pucat lesi tak bermaya..tapi rasa dia memang sedap..sesuai untuk kita buat sebagai buah tangan untuk majlis2 kenduri kawin ke,doa selamat ke...mekaseh yatie atas resepi yang enak ini..akak suka sebab tak lama lagi cuti sekolah..bila dah cuti tu faham2 je lah kan..banyak lah undangan walimatulurus dan kenduri2 cukur jambul dan tk lupa jugak kenduri doa selamat untuk menunaikan umrah..



kuih talam kacang hijau
by anymz mykitchen
source:YATIE


Bahan Lapisan Bawah:

*3 cawan santan cair + sedikit garam
*1 cawan gula pasir
*1 cawan tepung beras
*1 cawan kacang hijau (rebus lembut dan mesin jgn halus sgt)
*2 sudu makan tepung jagung
*sedikit pewarna hijau

Cara Menyediakan Lapisan Bawah:
  1. Satukan kesemua bahan kecuali kacang hijau. Kacau rata. Tapiskan.
  2. Masukkan kacang hijau dan kacau hingga sebati.
  3. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit/hingga masak.

Bahan Lapisan Atas:

*3 cawan santan pekat
*1 cawan tepung beras
*1 sudu teh garam halus

Cara Menyedikan Lapisan Atas:
  1. Gaulkan kesemua bahan dan tapiskan ke dalam periuk. Kacau sebentar di atas api yang kecil supaya adunan tidak berketul-ketul. Bila agak pekat sedikit, tutup api.
  2. Bila lapisan bawah telah masak, cakarkan sedikit permukaannya dengan garfu.
  3. Kemudian tuangkan adunan lapisan atas tadi perlahan-lahan ke atas lapisan kacang hijau.
  4. Kukus lagi selama 25 minit/hingga masak.

lapisan atas ni jadi nipis pulak..hadoi!!..tak kisahlah
janji en somi suka..


Thursday, 3 March 2011

Kari Ikan Pari

Assalamualaikum
Satu hari akak tinggalkan blog rasa sunyi sepi dunia...sebabnya tak dapat menyakat kawan main masak2 di sini..rindu arrrrr
Semalam akak memenuhi temujanji utk menghabiskan sesi INI yang ke4..alhamdulillah so far akak berjaya menurunkan berat badan, walaupun jiwa rasa terseksa pada mulanya apabila akak tidak di benarkan mengambil nasi selama 2 minggu.tanpa sokongan en somi memang payah akak nak mengharungi semua ini.sekarang akak sudah di benarkan mengambil nasi tapi dalam jumlah yang di benarkan..takpelah janji haku dapat makan nasi.huhu..tapi serious akak ckp,pd awalnya mmg terseksa utk selama 2 hari selepas itu kita sudah boleh get used to it.sekarang perut ni sudah tidak boleh menerima makanan yang berat2..automatic kita akan ke toilet.(wakaka... sila mencebirkan mulot anda ya)
Hari ni akak masak yg simple2 je dulu..resepi ambil di rumah CMG.maceh mat,kita share resepi sebagai rujukan anak2 di masa akan datang..

Kari Ikan Pari
by anymz mykitchen
source:CMG



BAHAN-BAHANNYA :-)
600 gram kepingan ikan pari
2 biji terung kari (bujur pendek berwarna unggu)-akak guna terung panjang yang biasa
1 biji tomato, belah 4
2 biji cili hijau, belah 2 tapi jgn putus
2 keping asam gelugor
2 camca besar penuh rempah kari ikan
1/3 cawan susu sejat "ideal"-akak guna 1/4 cawan santan
Air secukupnya

BAHAN KISAR HALUS :-)
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 hirisan nipis lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan

BAHAN TUMIS :-)
3 biji bawang merah, hiris halus
1 ulas bawang putih, hiris halus
1 camca teh halba campur
1 hirisan nipis halia, hiris halus
2 tangkai daun kari

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan pari diperap dengan jus limau nipis dan garam selama 10 minit, cuci bersih dan toskan. Terung di buang sedikit kulitnya, belah 2 setiap biji dan belah tapi jangan putus pada setiap belahan, rendam dalam air berisi sedikit garam. Rempah kari disatukan bersama bahan kisar halus, kacau rata. Ketepikan.
  2. Dalam periuk, panaskan minyak, masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing. Masukkan bahan kisar + rempah kari tadi, terus menumis hingga terbit minyak, gunakan api kecil.
  3. Tuang air secukupnya (anggaran 800ml), kacau dan biar mendidih. Masukkan ikan pari, asam gelugor dan juga terung. Masak hingga terung lembut. Perlahan kan api, tuang susu cair, kacau dan masukkan tomato serta cili belah. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Biar mendidih sekejap (jangan lama2, sebab guna susu cair) dengan api perlahan.
  4. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi atau roti. Kalau nak ganti susu dengan santan pun tak de masalah. Nak letak serbuk perasa pun ok, ikut kesesuian masing2 yeaa...

petai dari pokok sendiri
Ini kes nak berlagak dan sila menyampah ya.
wakakaka


makan petai dengan sambal tempoyak
sila telan air liur
jgn marah hah..