Sunday 23 September 2012

Mohon Maaf Atas Segala Kesalahan...Doakan Kami...


ASSALAMUALAIKUM SEMUA

Apa khabar kepada semua pengunjung2 my kitchen..
Akak harap semuanya berada dalam keadaan sehat dan sentiasa berada dalam rahmat dan lindungan Allah selalu hendaknya...
InsyaAllah apabila post ini berada di alam maya,akak sudah pun bertolak ke Kelana Jaya untuk melaporkan diri dan bergerak ke Madinah seterusnya ke Mekah bagi tujuan menjalani rukun Islam yang kelima..
Alhamdulillah akak dan suami bersama2 dua orang sepupu akak terpilih untuk mengerjakan ibadah haji pada musim 1433H thn ini..
Dan apabila post ini ke udara maka terjawaplah sudah apa penyebabnya yang membuatkan 'my kitchen' agak sunyi pada tahun ini..

Di sini juga akak ingin meminta ampun dan maaf kepada semua pengunjung2 'my kitchen' tak kiralah samada bagi follower atau pun silent reader,minta maaf dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki andai ada salah dan silap akak selama akak berblogging di my kitchen.
InsyaAllah taala akak akan cuba dan cuba membalas komen rakan2 yg telah meninggalkan jejak di sini.Bila??? Hanya Allah jua yang lebih mengetahuinya....^__^



Doakan kami ^_____^



Monday 3 September 2012

Ayam Kaprau Daun Selasih

 Assalamualaikum semua

Apa khabar semua?
Hari ini akak letak resepi yang sudah lama berada di pasaran namun baru kini akak berkesempatan meletak resepinya..
Dah lama teringin nak mencuba..maklum ada daun selasih..Bila akak ke pasar dan terjumpa dgn daun selasih yg segar baru2 ini terus akak capai aje..Asal mulanya beli daun selasih sbb berhajat nak buat laksa johor tapi masih belum ada kerajinan nak mencubanya lagi..
bagi yg belum mencuba dgn ayam kaprau kjee jgn lupa untuk mencubanya ya..
Sodappppppppp
Buat pedas2......wallllah the taste very the superbbbb...
Mekaseh Kjee......banyak resepi kjee yg best di blognya tu
Minta izin letak resepinya di sini pulak ya kjee..


Ayam kaprau Daun Selasih
by 
anymz mykitchen
Sumber : Kjee
Resepi: Kjee



BAHAN2:

250 gms daging batang pinang dihiris nipis (atau ayam)
2 sudu besar paste tomyam (Kjee guna paste Adabi)
cili api  diketuk2 (ikut kepedasan. resipi asal mesti pedas)
2 labu bawang besar (dibelah lapan dan dicerai2kan)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili (Kjee guna sos cili Thai)
daun selasih (Kjee tak bubuh sebab tak ada. Ada daun selasih sedap sangat)

CARA:

Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama ½ jam. Kemudian tumis 1 labu dulu bawang besar yang telah dikerat 8. Kemudian masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar. Setelah agak garing, masukkan hiriisan daging yang telah diperap dan goreng hingga daging kecut.

Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng. Masukkan daun selasih yang telah dipetik2, dicuci dan ditoskan. Kemudian masukkan juga baki 1 labu bawang besar. Setelah bawang besar layu, padamkan api dan hidang.



maaf ini guna kamera cabuk ai..
Apo lah torang bona nih..silau weyyyyyy
Nape lauk kjee gelap lauk ai torang bondorang merah?
Jawapnyaaaaa

Ai lupa nak letak kicap pokat...
Peace Kjee.
Akan di buat lagi resepi ni..mmg mabeles.