Tuesday, 27 October 2009

ikan kerapu 3 rasa

hari ni i buka peti ais jumpa ikan kerapu yg i beli sebelum i ke taiping last week.mmm..sedapnya.so i decided utk buat ikan kerapu masak 3 rasa.ala cincai2 jer..

1 ekor ikan kerapu or siakap.goreng ler dulu
then bwg putih and cili api titik2 then tumis.masukn cili blend.sikit jer.pas tu masukn cili sos,tomato sos,oyster sos.ditambah dgn perasa garam dan sedikit gula.pas tu apa lagi?? jadi la mcm pic kat atas tu hah.jgn lupa taburkan daun ketumbar,kalau nak tau makanan siam kebanyaknnya mesti ada daun ketumbar.pic kat atas tu tak menarik sgt sebab gambar senget sikit and kuah tak kena pd keseluruhan ikan tp tak apalah.yg pasti i nak tunjuk salah satu lauk yg boleh di masak cincai2 je esp my sis yg kerja tu hah.....jgn asek nak beli jer.murah mmg murah lauk beli ni tp tak berkhasiat.byk pak aji.

sambal tempoyak pucuk ubi



Ini la masak sambal tempoyak N9.bahan2 dia simple sgt2.hah! to all my sis jgn lupo ingat resepi ni boto2.sok bilo aku dah tak ado korang nak tipon sapo pulak.ooppss sorry bunyi org N9 bila berckp memang agak kasar tp itulah kemesraan yg sering terjalin antara kami.
well back to the story bahan2 nak buat sambal ni yg mesti ada mestilah

tempoyak 3 senduk
pucuk ubi 1ikat
daun kaduk yg rupa dia mcm daun sireh tu.ambil la dlm 6 helai
daun mangun
pucuk labu dlm 8 helai
daun kunyit 8 helai
daun salam
sebenarnya kalau nak tambah apa2 pucuk pun boleh jgn yg pahit sudahlah
petai 5 papan
bwg merah 5 ulas-hiris
1 genggam ciliapi-tumbuk halus dgn sedikit kunyit hidup
1 genggam ikan bilis
serai 3 btg-hiris halus


semua bahan daun di hiris dan di cuci dgn garam dgn cara meramas utk buang warna hijau daun.kemudian di campur semua bahan2 yg lain dan di satukan kedlm periuk.masukn santan dari 2 biji kelapa.jerang atas api hingga mendidih dan pekat.kalau nak yg berkuah,tambahlah santan lg.masakn org N9 biasanya pedas dan berlemak.simple kan?tapi jgn confuse ada jugak org masak sambal ni dgn cara masak kuah dulu kemudian baru masukn daun2 tp i suka ikut cara mak.senang.sekalikan aje.pas tu jerang je atas api tu dgn api perlahan sambil tu kita boleh masak benda lain plak.

Monday, 26 October 2009

Dunia masakan ku

Entry aku kali ni berbeza dgn 'my diary'.sebabnya kali ni aku nak simpan dan kongsi resepi2 kegemaranku dgn my relatives and frens.especially famili aku.semua yg mengenali diri aku tahu yg aku memang suka memasak dan melayan tekak..