Tuesday, 27 October 2009
sambal tempoyak pucuk ubi
Ini la masak sambal tempoyak N9.bahan2 dia simple sgt2.hah! to all my sis jgn lupo ingat resepi ni boto2.sok bilo aku dah tak ado korang nak tipon sapo pulak.ooppss sorry bunyi org N9 bila berckp memang agak kasar tp itulah kemesraan yg sering terjalin antara kami.
well back to the story bahan2 nak buat sambal ni yg mesti ada mestilah
tempoyak 3 senduk
pucuk ubi 1ikat
daun kaduk yg rupa dia mcm daun sireh tu.ambil la dlm 6 helai
daun mangun
pucuk labu dlm 8 helai
daun kunyit 8 helai
daun salam
sebenarnya kalau nak tambah apa2 pucuk pun boleh jgn yg pahit sudahlah
petai 5 papan
bwg merah 5 ulas-hiris
1 genggam ciliapi-tumbuk halus dgn sedikit kunyit hidup
1 genggam ikan bilis
serai 3 btg-hiris halus
semua bahan daun di hiris dan di cuci dgn garam dgn cara meramas utk buang warna hijau daun.kemudian di campur semua bahan2 yg lain dan di satukan kedlm periuk.masukn santan dari 2 biji kelapa.jerang atas api hingga mendidih dan pekat.kalau nak yg berkuah,tambahlah santan lg.masakn org N9 biasanya pedas dan berlemak.simple kan?tapi jgn confuse ada jugak org masak sambal ni dgn cara masak kuah dulu kemudian baru masukn daun2 tp i suka ikut cara mak.senang.sekalikan aje.pas tu jerang je atas api tu dgn api perlahan sambil tu kita boleh masak benda lain plak.
No comments:
Post a Comment