Thursday, 29 April 2010

Asam tumis melaka

Asam Tumis


sebenarnya cara membuat asam tumis ni sama je cam nak buat masak asam tu hah.di panggil asam tumis melaka sbb masak asam ni taruk belacan.



bahan2 asam tumis

1 ekor ikan tenggiri saiz sedang.
1 mangkuk cili kering di blend bersama2 1 labu bwg besar,halia dan 4 ulas bwg putih
1 btg serai
belacan(sebesar ibu jari)-blend sekali
1 mangkuk sedang air asam jawa
garam
bendir sbg perencah

cara

panaskan minyak spt biasa lah kan.
tumis cili yg dah di blend bersama2 bahan2 tu(kalo nk manis boleh tumis bwg kecil dan bwg putih yg ditumbuk halus dahulu)
jgn lupa masukn serai
bila dah naik bau,masukn ikan.diikuti air asam jawa dan garam
dah siap kan.

sesiapa yg baru kawin tu jgn jadikan alasan malas memasak tau..resepi yg saya bg ni semua khas utk anak2 muda yg baru mendirikan r/tgga..saya sekadar bg idea utk memudahkab kerja2 kalian..it is just a simple dish..

No comments:

Post a Comment