Thursday, 13 May 2010

Egg Paratha Rolls again

Saya tau saya pernah published n3 ni tapi masa tu saya agak tak puas hati sbb pic tak cantik.kali ni dapat snap dekat sikit.takde la blurr sgt2.resepi masih resepi yg sama.saya paste je..terlebih 'rajin' hehe..egg paratha rolls ni saya buat pg tadi utk saya dan hubby.takde cicah apa2 pun.anak2 yg sek nak makan nasi.ayam masak merah smlm ada belen 2 ketul.cukup la utk diorang tu.anak2 mmg sejak dari dulu ambik heavy breakfast.pasal tu ler kalo bg duit blanje pun tak luak.dpt menabung lg.alhamdulillah..






Sumber Resipi : Kak Ummi ( Home Sweet Home )
Bahan :-
  • 5 biji telor - dipukul sedikit
  • 5 keping frozen plain paratha (saya guna jenama Kawan) - hari ni saya guna 2 kpg jerk
  • sedikit daun bawang - hiris halus
  • 1/2 biji bawang besar - dicincang halus
  • sedikit lada sulah
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak zaitun untuk menggoreng paratha - saya ikut maz,guna butter
  • beberapa keping slice cheese (jika suka utk dimakan begitu saja)

Cara-Cara:-

1.Panaskan non-stick pan dan letakkan beberapa titis minyak zaitun dan goreng paratha hingga sedikit garing kedua2 belah. Buat hingga siap dan ketepikan.
2.Dalam mangkuk lain, campurkan telor bersama bawang, daun bawang, lada sulah dan garam. Kacau rata.
3.Gunakan pan yang sama tadi, letak sedikit minyak dan tuangkan 3 sudu besar adunan telor, biar adunan membulat dan tekapkan segera paratha yang telah digoreng tadi.
4.Masak lebihkurang 2 minit dan bila adunan telor telah melekat pada paratha, angkat ke dalam pinggan leper. Buat hingga habis.
5.Gulungkan terus ketika masih panas. Potong sebesar 1 1/2 inci dan atur dalam pinggan. Hidangkan bersama kuah kari ayam dan sedap dimakan ketika panas2 suam











No comments:

Post a Comment