Thursday, 27 May 2010

Rendang Itik

rendang itik

Jangan terkejut bagi orang2 yang tak biasa.rendang itik ni lagi sedap dari rendang ayam tau.saya masak ni tgh tadi.esok semua anak2 terkumpul,jadi makan besar la sikit.ada kawan hubby cekau itik bagi 2 ekor.1 ekor saya buat rendang,sekor lagi tgh pikir2 ni nak masak apa.


bahan2

1 ekor itik(itik tak besar sangat).-di layur atau di salai sebentar
2 kilo santan(mmg santan kena byk sbb itik ni takde lemak jadi takde minyak.kalo itik besar tambah lg santan)
20 biji bawang kecil di hiris
1 labu bawang putih di hiris
5 batang serai di hiris
halia sebesar 2 jari di hiris
cili api RM2.(mmg kena pedas sikit) di kisar halus
2 senduk cili kering yang telah siap di kisar
3 sb rempah rendang atau rempah kari daging
2 sb serbuk kunyit
garam secukup rasa
2 cawan air




cara

itik di potong kecil2,bersihkanmasukan dalam kuali
semua bahan yang telah di hiris,rempah,cili2,serbuk kunyit,garam gaul sekali dan masukan dalam kuali yg ada itik
jerang atas api
tambah 2 cawan air utk kecutkan itik sebentar
masukan santan
kacau
biarkan
sekali sekala di kacau hingga kering
rasakan kuah dgn tangan.jika sudah garing tutup api dan sedia untuk di hidangkan

No comments:

Post a Comment