tart keju
Alahai saya ni kan bukak je blog azita zain jumpa cistat ni tak cukup dgn blog,kat FB pun ada gak..ni yg baru ni rumah Am-Flora pun ada..saya tak pernah makan lg cistat bluebari nih..tart telur tu selalu le......tanya dlm diri sedap ke??puas le saya merayau dr satu rumah ke satu rumah mencari resepi...satu rumah pun takde post resepi..sedih tau..sob3 keee saya tak reti mencari....
Tapi i tell you hah.....cistat ni...memang sedap100 sgt2..tak rugi saya beli buku Pn noraini zakaria....tapi spt biasa ; memandai saya ubah..pn noraini tepek kan aje jem blueberi tu tp saya siap beli jem blueberi yg ada buahnya sekali..dan tiru ala2 cistat Ita.jgn marah ya Ita.....kita tiru rupa nya aje..hehe...panjang na bebelan saya.ni resepi nya ya.di ciplak dari buku Pn Noraini Zakaria.
bahan pastri
450gm tpg gandum
250gm mentega
100gm gula kastor
2 sudu teh air
1 biji telur
1 sudu teh vanila
Inti keju
250gm krim keju
60gm gula kastor
50gm mentega
1 biji telur
200gm inti blueberi (isi dlm)-ni saya buat ikut suka saya
pes blueberi utk hiasan luaran jika suka-ni saya tambah.
cara membuat
Pastri
putar mentega,gula dan esen vanila hingga kembang.
masukan telur dan air.
putar lagi hingga adunan berkrim
masukan tpg gandum dan kacau rata hingga menjadi doh.
Tekan sedikit doh dalam acuan tat dan bakar selama 20 mint hingga masak.
Inti
Putar keju,mentega dan gula kastor hingga kembang.
masukan telur dan putar lagi hingga sebati.
tuangkan adunan keju ke dalam kulit tat yang telah masak tadi.
kalau nak buat cara saya,letak sedikit dulu,pastu letak inti blueberi,tutup dgn adunan keju dan lorek sedikit atasnya dgn pes.
jika tidak letak je adunan keju atas kulit dan letak jem atasnya.
bakar dlm oven selama 15-20 mint.pada suhu 180 hingga masak...
selamat mencuba
salam kenal kak...baru makan kt jamuan tadi...memang sedap, nanti nk try buat gak la...minta izin copy resepi yer kak....
ReplyDeleteSalam kak... yum..yum...intai2 resipi...jom la ke blog sy yg tak semegah tu....n follow ye...tq
ReplyDelete