Monday, 12 July 2010

Sup Ayam Lengkuas


Jalan2 kat rumah inaharali ,jumpa la sup ni..ambik dari rumah hana katanya,lagi sekali aku panjangkan le sedeqah resepi ni ya ina dan hana....maangaiii byk Na nama hjg2 diorang nih..hehe
takpe2...apa2 pun sup nih memang ni sodaapppp...cuma stok lada api dah abis akak buat gulai tadi..guna je la cili hidup tu hah..


Bahan2
1.5 liter air
1 kiup pati ayam knorr
4cm lengkuas, buang kulit dan hiris nipis-nipis
300g isi ayam, hiris nipis. - hana gune ketulan ayam
5-6 biji cili burung-titik1/4 cawan santan
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula1 sudu besar jus limau nipis
daun ketumbar utk hiasan

Cara-cara

Masukkan air dan kiub ayam ke dlm periuk. Letak atas api sederhana sehingga mendidih. Tambah hirisan lengkuas. Biarkan selama 5 minit. Masukkan pula isi ayam. Masak 5 minit lagi.
Masukkan cili burung, santan dan gula. Tunggu sehingga mendidih. Masukkan sos ikan dan jus limau nipis. Angkat. Hidang segera. Hias dgn daun ketumbar.



No comments:

Post a Comment