Monday, 27 September 2010

Sambal Tumis Lebur

Di sebabkan aku dah buat kesilapan yang tidak di sengajakan maka terpaksa lah aku menge post n3 ni dulu bagi menghapuskan n3 yang ada gambar puding cikgu hana dari ng jepun tu..kesian hana dia yg penat2 buat puding aku sedap2 je post gambar puding bistarinya tu..ampon ya ..lain kali akan lebih berhati2

okay sebenarnya sambal ni atas permintaan anak saudara aku yg sdg belajar tapi rajin pulak nak memasak ..dia kata sambal aku sedap tapi buat main campak2 je..





Ini nama dia sambal tumis lebur

Di nama kan sambal tumis lebur sebab mengikut cara org2 tua dulu2..kat tempat aku masa kenduri kendara sambal cenggini lah diorang masak.makan dgn pulut kuning.

bahan2

ikan bilis yang sudah di buang kepala sebanyak rm2
bawang besar di hiris bujur
20 tangkai cili kering *
1 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
semua bahan2 * dikisar bersama
sedikit gula
sedikit garam

cara

panaskan minyak
tumis cili dan terus masukan ikan bilis dan bawang besar
tambah gula dan garam
rasakan dan biarkan ia mendidih di atas api hingga kering atau sehingga cili masak..

amat mudah kan..tapi percaya lah rasanya sungguh enak sekali.

2 comments:

  1. wah sambal tumis lebur ni boleh makan ngan memacam ni ... pekena ngan roti pun sodap nih..

    ReplyDelete
  2. Lady:ya sudah tentu..
    eh!Lady is back..ari tu kenapa lock blog tu..sunyi you tak ada

    ReplyDelete