lenkali aku nak wat roti putih biar nampak gebu dan menyelerakan kan..kan..
akak CnP je resepi ni ya ummi..mekaceh..mekaceh
BINGKA ROTI BERLAUK (utk separuh adunan, ummi guna loyang 7x7x3 in)
BAHAN BINGKA ROTI :-
10 - 12 keping roti putih (mat guna 12 keping)
800 ml santan
3 camca besar tepung gandum3 camca besar mentega, dicairkan
3 biji telur
Garam secukup rasa
BAHAN LAUK :-
400 g daging cincang (mat guna daging ayam)
2 biji bawang besar, dicincang
1 biji kentang, kupas dan didadu kecil
1 biji lobak merah, didadu kecil
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*(*ditumbuk halus)
3 camca besar rempah kari daging
3 camca besar sos tomato
3 camca besar sos cili
500 ml air
Serbuk lada hitam (jika suka)
Garam secukup rasa
BAHAN HIASAN :-
Hirisan daun sup
Hirisan daun bawang
Hirisan cili merah
Bawang goreng
3 camca besar tepung gandum3 camca besar mentega, dicairkan
3 biji telur
Garam secukup rasa
BAHAN LAUK :-
400 g daging cincang (mat guna daging ayam)
2 biji bawang besar, dicincang
1 biji kentang, kupas dan didadu kecil
1 biji lobak merah, didadu kecil
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*(*ditumbuk halus)
3 camca besar rempah kari daging
3 camca besar sos tomato
3 camca besar sos cili
500 ml air
Serbuk lada hitam (jika suka)
Garam secukup rasa
BAHAN HIASAN :-
Hirisan daun sup
Hirisan daun bawang
Hirisan cili merah
Bawang goreng
- UNTUK BINGKA ROTI:- Panaskan oven pada suhu 190C, lenser tin berukuran 10 x 10 inci. Ketepikan. Roti disiat2 kecil dan rendam dengan santan tadi hingga kembang kemudian masukkan semua bahan untuk bingka kecuali garam, dan kacau hingga sebati. Perasakan dengan sedikit garam. Tuang dalam tin tadi dan bakar 30 minit.
- UNTUK LAUK :- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bahan tumbuk hingga harum, masukkan rempah kari, sos tomato dan sos cili. Kacau rata dan masukkan daging, kentang dan lobak merah. Tuang air dan masak hingga kentang dan lobak lembut. Tambah garam secukup rasa dan masak hingga kering. Kalau suka boleh tambah lada hitam. Angkat dan sejukkan.
- UNTUK BINGKA ROTI BERLAUK :- Keluarkan bingka dari oven tadi. Tabur bahan lauk (n0.2) atas bingka dan ratakan, kalau dapat, baki minyak dari bahan lauk jangan dimasukkan sekali. Sambung membakar selama 30 - 35 minit lagi. Bila masak sejukkan sepenuhnya. Tabur dengan bahan hiasan dan boleh potong untuk disaji sebagai minum petang atau sarapan pagi.....sedapp i tell uu!!!!
Salam kak anim! sedap kan kalau berlauk ni, mcm kuih cara pun kita suke berlauk, kalau puding roti ni tak pernah buat yg berlauk sure sedap! tukar selera pulak asyik berkuah kastard jer kan ehehe
ReplyDeletekak..! sodap nampak eh...nak cubo lah...!
ReplyDeleteijayuji:salam ika,memang sedap.sesekali kita makan bingka pedas..makan dgn sos.perghh!!..hehe
ReplyDeletekaklong:cubo kaklong jgn tak cubo..dah siap talipon,..akak dtg dgn segera dgn kakpah dari bangi ..hahaha
ReplyDelete