Wednesday, 24 November 2010

Kek Chiffon Pelangi

Salam petang semua.
kan akak pernah cakap dulu,akak kan,kalau bab pelangi2, bab belang2 bagai ni always fail.
selalu dapat markah 2/10.nyampah tau..yatie buat elok je pelangi nya.akak puya belah sana ada ijau,cekelat,kuning,belah sini ada merah ijau,kuning.dah macam kaler bendera akak tengok.
lantak le kan..janji sodap.gebus dan sedikit moist.my pebret.
resepi akak ambik dari rumah yatie.yatie ambik dari Lyza yang mana Lyza pulak ambik dari chef kevin chai.
akak cnP je dari rumah.YATIE.maceh ya yatie..

BAHAN A
  • 6 biji kuning telur
  • 4 tbsp Minyak jagung/minyak masak
  • 60ml Susu segar
  • 1/2 tsp Esen vanila
  • 50g Gula Kastor
  • 110g Tepung naik sendiri
BAHAN B
  • 6 biji putih telur
  • 100g Gula Kastor
  • 1/4 tsp cream of tartar
  • Sedikit pewarna kuning, hijau, pink dan sedikit serbuk koko (yatie guna coklat emulco)
bekas akak besar tu yang yang nampak pendek je kek nya.

CARA2 MEMBUATNYA :
Panaskan oven pada suhu 170C, siapkan tin chiffon berukuran 22 cm atau 9 inci. (tak perlu disapu mentega atau margerine). Ketepikan.
  1. Masukkan Bahan2 B (putih telur) dan gula kastor ke dlm mangkuk mixer dan putarkan sehingga berbuih kemudian baru masukkan cream of tartar putar hingga putih telur kental. (Speed laju).
  2. Dalam bekas yang lain, satukan semua bahan2 A, dikacau dengan whisk hingga sebati. Ketepikan sebentar
  3. Tuangkan adunan A ke dalam adunan B (putih telor).
  4. Putarkan dengan menggunakan whisk dengan kaedah kaup balik hingga rata dan sebati.
  5. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. (Titiskan sedikit warna hijau, warna pink, kuning dan coklat (1 tsp serbuk koko).
  6. Tuang keempat empat adunan yang telah diwarnakan tadi secara berselang seli ke dalam tin yang telah disediakan tadi. (tuangkan warna kuning dulu diikuti warna coklat, warna pink dan akhir sekali warna hijau)
  7. Bakar selama 30 - 40 minit hingga masak.

6 comments:

  1. tak kesah la kak! kiter sudi nak makan! meh meh.... bg kite... darwish pong nak jugak! hahahaa

    ReplyDelete
  2. salam kak anim,
    markah 2/10 tu siapa yang kasi?..
    tak apa kita kasi pass..dah puji ni hulurlah 2-3 ketul..hehe

    ReplyDelete
  3. Salam K.Anim,
    takpe kak..boleh wat lagi sampai jadi pelanginya tuuu...yatie pun kdng2 tak ok gak....yg penting sedap...arini yatie wat kek chiffon lagi, tapi tak n3 lagi...tungguu....seronok anak2 suka mkn,dahlah ujan2, cuti sklh lagi...asyik ke dapor jek....kui3...

    ReplyDelete
  4. to hana
    huhuhu...ambik lah hana..makan la dgn darwish..
    walaupong ropa nya tak cantek menawan kalbu tapi ia tetap menjadi pojaan hati anak2..sedap pulak menda alah ni ya:)


    to ayu
    clap2 suka bila kena puji.markah penuh ke tu ayu..
    hehe 2/10 akak yg bagi..gerrrram selalu tak menjadi pelangi nya.tangan org tua kot


    to yatie
    ya la yatie kena selalu practise kan?kalo nak perfect kena la rajin membaking kan?
    semangat ni yatie.nak buat lagi nih

    ReplyDelete
  5. kak anym...kek dah habis ke? waduh kok terlambat jenguk umh akak...tak tinggal sikit ke? serbuk serdak2 die pun jadi ler...nk rase nmpk lawo marble tu..kire klu dibuat dlm bentuk lukisan tu, boleh jual juta juta...hehehe

    ReplyDelete
  6. tak kisah la k.anim, cun dah tu.. jd rupa marble pun ada gak.. janji kek cipon tetap sedap kan..

    ReplyDelete