Saturday, 13 November 2010

Pucuk Ubi masak tempoyak/sambal daun kayu

masa anak2 kecik2 dulu suka tanya,kenapa masak lauk daun2 ni..masa tu memang tak laku lauk2 cenggini
skang ni lauk ni dah jadi feveret anak2.boleh makan dgn roti.paling sedap di makan dgn cucur kodok ikan bilis..makan pulak time hujan lebat kat luar tu..ni lauk semalam..hari ni sibuk sikit jadi akak baru belajar2 guna auto post ni..maceh ya Ben..kalau tak kerana Ben , tak tau lah camne cara nak guna auto post bagai ni..lauk ni dah selalu akak post.takpelah akak bagi jugak resepi nya ya..buat cara yg paling mudah.janji ada tempoyak..(what????tempoyak lagi?)

bahan2

kalau beli di pasar
1 ikat pucuk ubi
3 ikat daun kunyit
1 ikat pucuk labu
1 ikat daun kaduk
1 ikat daun mangun(org ns tau ni,daun ni berbau busuk)
1 ikat serai
semua bahan di atas di hiris2 halus.boleh juga guna daun2 lain jika suka
4 papan petai-di kopek ambil isi
2 genggam ikan bilis
5 ulas bawang kecil-di hiris
tempoyak-akak guna 3 senduk nasi
cili api secukup pedas-di kisar
perah santan dari 2biji kelapa
garam secukup rasa
gula secukup rasa-akak tak masuk sbb masa buat tempoyak akak dah masukan gula



cara

semua bahan2 yang di hiris,di bersihkan dan masukan ke dalam periuk
masukan jugak ikan bilis,petai,bawang merah,cili api,tempoyak,garam,gula dan santan
jerang atas api hingga mendidih
api jgn terlalu besar.
renihkan hingga pucuk ubi betul2 masak.
sedia untuk di hidangkan



10 comments:

  1. Salam pagi kak anim!!!!! waduhhhhhhhhh! kita dah lama cuti makan pucuk ubi ni kak sbb kat sini kita tak jumpa lagi! balik mesia nanti mmg kita nak carik pucuk ubi dulu tp masak tempoyak tak pernah makan pulak hihihi... sedapnyerrr oh pucuk ubiiiii... :D

    ReplyDelete
  2. kak anim,
    bukan ko panggil sambal daun kayu?

    kalau tak abih ari ni,perangat an balik bg koring sikit laie mabeles kan...?


    adesss..!lapar la plak...!

    ReplyDelete
  3. to ijayuji
    salam ika..kalau kat n.s memang femes bangat lauk nih.sedap.kita bagi taruk itu tempoyak byk2..pergh..makan dgn ikan masin pun sedap.nnt dah balik mesia akak buatkan ek..hihi


    to kaklong
    haah..memang panggil sambal daun kayu tapi akak adik beradik yo panggil gulai tempoyak..takpo2 maceh yo. small matter yo tu,akak dah lotak slash dah tu...hohoho...

    ReplyDelete
  4. haaaaa masakan yang nih kite pong dulu jakun... ubi tuh tak celur main humban jerk jd elok la pulak masaknya..sedap plak tuh! waduhhhh menjejes sudaaaa.. mau kak mauuu...

    ReplyDelete
  5. kakk...mas suka pucuk ubi masak tempoyak, kalau balik kg habis pucuk ubi mak ngan mak mertua mas kebasss...mesti masak ni dulu....he..he..sedapnya..

    ReplyDelete
  6. wah kak ade pucuk ubi masak tempoyak.ingatkan guna pucuk ubi aje akak guna macam2 daun ye sedap tu

    ReplyDelete
  7. Salam Anim, sedap sungguh masakan ni lama kak tak mkn, kalau dekat boleh singgah rumah...

    http://treatntrick.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. Akak..ni makan ngan nasik panas ngan sambal blacan power..terangkat arrr..ngan pinggan2 sekali..hehe

    ReplyDelete
  9. bau gulai pucuk ubi le kat rumah anymz...singgah kejap tengok2...mmmm bestnya.

    ReplyDelete
  10. tu hana
    tau tak anak2 akak kata apa masa diorang kecik2 dulu??
    kenapa mak makan rumput ni..?hahaha
    maebeles ni na.lagi di hangat2kan lagiii sodap


    to mas
    oh mas pandai makan ya..mas org mana?


    to chik mimi
    sebebnarnya kan mimi lagi di pelbagaikan daun2 tu lagi sedap rasanya


    to palatable
    kalau jauh pun leh datang..kol dulu le..kalau tidak makan pucuk ubi rebus dgn sambal tempoyak besa je lah jwp nya.hehe


    to Yat
    hahahaha...maunya tak terangkat pinggan..makan dgn sambal belacan.perghhhh


    to kasihredha
    jgn singgah jenguk2 je.meh makan sekali sekali kak..sila2...bismillah..
    hehe

    ReplyDelete