Jangan marah hah..ini entri ulang tayang..baru dapat tangkap abang ni semalam..seb baik daging dia lembut..dah tumbuh taji,akak ingatkan daging dia keras,akak yg pasar ayam tu cakap sedang elok lah ni..buat gulai lagi sedap katanya..lorrr..akak dah beli sekilo santan..takpe lah akak menggulai jugak dan santan selebihnya akak simpan utk buat rendang sementara MIL ada kat rumah ni..
kali ni akak menggulai ayam saja..tak ada kawan2 dalam gulai ayam ni..ingat nak masak dgn nangka tapi tgk kat pokok tak ada pulak buahnya..hehehe..
bahan2
1 ekor ayam kampung yang sederhana besar
25 tangkai cili padi-di buang tangkai*
sedikit kunyit hidup*
bahan bertanda * di tumbuk bersama atau di kisar juga boleh, guna mesin pengisar kering
santan dari 2 biji kelapa
3 ulas bawang merah-di hiris
sedikit halia-di hiris mancis
2 batang serai-di titik tapi akak kisar bersama cili padi tu
sedikit garam
jika suka boleh tambah ubi kentang/nangka-kalau guna nangka rebus dulu nangka tu ya.
cara
rebus ayam kampung sehingga empuk
bila kuahnya sudah hampir kering,masukan cili padi yang sudah di kisar halus,bawang merah halia dan serai
gaul bersama dan kacau rata
masukan santan dan garam
masukan ubi kentang atau nangka
masak hingga mendidih
kecilkan api dan tunggu sehingga keluar sedikit minyak
tutup api dan sedia untuk di hidangkan
p/s
jika menggunakan santan segar rm3 tambah lagi 3 atau 4 cawan air.masak gulai ayam kampung biarlah kuahnya cair dan pedas sedikit..
assamualaikummmmmm tuan umahhhh!! patut la ayam ilang dr reban! kene sembelih kat sini ghupernyer! muekekekeke
ReplyDeletesiap ada nota rm 3 ye kak nim..bukan dah naik harga ke kelapa nih..hahaa..balikk tangkap ayam!!!
ReplyDeletesalam kak anim, sy pun masak lemak cili padi ayam juga tapi ayam bandar hehehe...
ReplyDeleteNymz
ReplyDeletekalau tak do nangka mudo, akak suko lotak kentang..
pas tu akak suko kuah poket2 anymz suko yg cair2...hihi
salam k.anim... dtg nak makan nih.. tangan dah basuh.. cpt la... :)
ReplyDeleteto hana
ReplyDeletekihkih..akak pinjam kejap ayam kg hana ya..nanti pulangkan balik tulang2 dia.boleh ke gitu?..kekeke
to izahdaut
..isshh..ishh.aku lupo lah zah kelapo dah naik...dah rm7 sekilo..
ala ko tambah lah rm 3.50..hahaha..
maceh ya,ingatkan akak..
to suzi
ayam bandar dok lam ekon kan suzi..
hihihi
to kasihredha
ReplyDeletesebenarnya saya pun suko yg pokat2 kak tapi kalo ayam kg je sey suko yg cair dan podeh..ontah apesal ntah tokak ni leh jadi camtu..
to nor
laaaa...jauh dtg,,ada bawak keropok?
ada bawak sata?....hehe
isk nak nangis tau tengok masak lemak ayam ni.. fav lady ni kak.. kalau alik emlaka mil suka pakai ayam yang disalai tu, bila masa ada rasa asap2 skit hehe
ReplyDelete