Assalamualaikum
Kek batik memang ada macam2 versi..akak pernah post entri ni suatu waktu dulu tapi resepi pilihan HaSue ini ada sedikit kelainan..samada kita patah2kan biskut marie dan susun dlm loyang atau kita susun bulat2 biskut tersebut terus ke loyang..biasa kita gaulkan sekali biskut marie bersama milo dan butter..mmm...pada akak rasa nya tetap ada sedikit kelainan dan memang sedap.anak2 pun suka sebab ada terasa coklatnya kata wazir dan tak jemu2 dia memotong sendiri kek ini..terimakaseh pada Hasue...
kek batik coklat
by:anymz-mykitchen
source:HaSue
Bahan-bahan ( 1 kg )
* 200gm millo
* 250gm butter
* 3 sudu makan serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis
* biskut meri secukupnya
Bahan-bahan ( 1 kg )
* 200gm millo
* 250gm butter
* 3 sudu makan serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis
* biskut meri secukupnya
Cara-cara
1. Cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali...
2. Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit dan gaul sehingga milonya hancur
3. Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lg....
4. Setelah pekat susun biskut meri di atas loyang(lapik dengan plastik agar mudah dikeluarkan setelah sejuk)lapis ngan coklat selapis demi selapis sehingga habis...
5.Siap...dan biarkan semalaman.... potong dan hidangkan...kalau mahu cepat keras masukkan dalam aisbox dan bila keras potong dan hidangkan...
comot ler sikit...
yeah !!!
ReplyDeletesedap !
Kek batik...yummylicious!!! :D
ReplyDeleteAkak, thanks for the comment on my eggless choc cake ya! Am using dslr Canon Eos 450D...guna macro lens. I adjust the image size kat post editor. ;)
Kalau tgk resipi, mudah benar cara membuat kek batik ni. saya tak penah lagi buat kek ini.
ReplyDeletekak anim, ni manis ni kak...doc pesan akak tak leh mkn byk2 ni nanti HPT naik..ehhh silap bkn hpt tapi diabetes...tapi jgn risau saya boleh tolong mkn utk akak....hihihi btw memang nampak sedap kak..:)
ReplyDeleteyummyyy...terliur mas tengok kak...nak sepinggan..he..he...
ReplyDeletemas tak buat2 lagi kek batik ni...
kak nim.. lambat masuk ni..malam semalam tengok raja lawak terus tido..tak online pun..haha..kak nim apa beza kalau susun ngan campur terus..rasa keras sikit ek tak lembut?ce bagitau
ReplyDeleteassalamualaikum kak..2,3 hr x jengah mcm2 ade kat dapur akak ni..sedap2 belaka..nak2 :)
ReplyDeletememang besh kan kek batik versi yang ni..akak kacau guna apa?sue kacau guna whisk..senang nak sebati..hehe
ReplyDeletesalam anymz..lama tak serbu dapur anymz ni ada kek batik pulak tu..alamak teringin la pulak..minta 3 ketui hehe
ReplyDeleteto nelly
ReplyDeletemmm memang sedap
to Love
ReplyDeletethank you love.kena cari lens baru lah nampaknya ni.hehe
to mekar
ReplyDeletecuba lah mekar dan sedap jugak.kalau takmo manis kurangkan susu ya.
to nieza
ReplyDeletetakpe2...akak belum kena diabetes lagi..oh tidak..jangan la yang itu dtg padaku..hazab nak makan wey..huhu
to mas
ReplyDeletecuba buat cara ni pulak mas..sedap gak..
to izahdaut
ReplyDeletekalau kita susun ,rasa keras tu sikit je..tapi akak suka yang ini.terasa2 kecoklatannya..cuma kurangkan susu je kalo takmo manis..maklum org manis takleh makan manis2..hehe
to Dell
ReplyDeletetu lah buat apa tu?sibuk sgt ek?