Memang very the moist lah roti yang tak serupa roti ni..rasa kek pisang sudah tentu tapi isi nya padat dan moist sangat.
Akak buat banana bread mulanya sebab nak menghabiskan stok pisang yang dah lama terperam kat dlm esbok tu.bila izah post n3 banana bread ni akak berkata dlm hati.ah!cuba je lah,mungkin sedap sebab izah punya dua orang anak kecik,budak kecik tak menipu kalau anak kata sedap tu maknanya sedap lah kan?boto tak zah?..
Meh kita tengok resepi yang izah ambik dari shelley albeluhn dari allrecipes
Caranya:
Panaskan oven ke 175 C. * saya guna suhu 170 C.
Dalam mangkuk yag besar, satukan tepung, soda dan garam. Dalam mangkuk yang lain pukul butter dengan gula hingga berkrim dan ringan. Kemudian masukkan telur dan pisang lecek dan aduk hingga sebati. Masukkan adunan pisang tadi ke dalam mangkuk tepung. Aduk hingga sebati dan sekadar rata. Tuang ke dalam loyang yang disapu butter atau alas dengan kertas minyak.
memang moist
ada rasa iras2 kek pisang tak kak?
ReplyDeleteto kasihredha
ReplyDeleteada daaaan laaaagi sodap kak oi..
cubo lah..:)
Hi Anymz, I love this.
ReplyDeleteI never heard of 'pisang verangan'.
Holy Smoke! I thought I know most of the names, this must be a designer pisang? Ha ha ha.
But yes, your this cake...looks just nice, sedap best!
It looks very filling, so two pieces will be fine with me.
Ada iced coffee to go with it?
Anymz, should you ever bake raisin bread, send me telegram....thats another bread I love.
I always beli tu disini.
You have fun, jangan lupa tu chili merah lipstick, ha ha.
Lee.
akak...nak sikittt..
ReplyDeletenampak sangat sedapp la...he..he..
wah sampai dapur akak dh ni....sedapnya tapaula skit kak nk minum ptng sini malas lak nk msk...hehe
ReplyDeletekak aniiiiim yg ni pun nk sikit..hihi..pisang sudah habis lorrr..esok nak baru nak oi beli...
ReplyDeletekak anim
ReplyDeletememang kek pisang kalo moist2 gini laku di rumah kita ni...soooo tungguuu..ku nak carik pisang gak!
kak nim oo kak nim..nak banana verangan bread seketoi..hahhaa..
ReplyDeletemoist ngan rasa kepisangan nyer tu kan..
simpan sehari sah lagi moist..
Assalamualaikum Hanim...
ReplyDeleteZiarah Di Pg Jumaat....Kak Lin Copy Resepinya Yer...Bila Free Nak Cuba Buat...Tq Hanim...Muaaaahhhhhhhh
to uncle lee
ReplyDeletehi uncle,nice of you to drop by here..terima kaseh seribu..
bukan pisang verangan lah uncle..itu a friend of mine,make joke of it.it is called berangan actually..hehe
to mas
ReplyDeletememang sedap mas..tak rugi mencuba.moist sgt tau
to nieza
nak tapau berapa keping ni?..ambik le 2 keping bwk balik finland.cukup?
hehe..
nak lebih kena buat sendiri..:)
to zarin
ReplyDeletedah gi beli pisang lom?..beli byk2 pastu simpan lam esbok..tiap2 hari buat menu pasal pisang cam izahdaut.hehe
to yatt maria
yatt.mesti try buat nih..moist ni yatt..pasti anak2 suka..:)
to izahdaut
ReplyDeletebetul tu zah.memang terasa2 pisang nya itu dan yg paling akak dan anak2 suka,rasanya yg moist gitu.:)
to LinRosLy
wualaikummussalam.
ambik lah kak..sedap ni.tak rugi mencuba..:)
kalu kak anim kata sodap, tu maknanya konfem sedap! ish...nak kena buat sendiri la nampaknya, dah abis ye kak?
ReplyDeletesedapnya kak, nampak gebu gitu.. usband lady suka kek pisang tapi wifenya ni tak buat2 lagi hehe
ReplyDelete