Tuesday, 1 March 2011

Kueh Bakar Pandan

assalamualikum..
Mula2 nak bagi tau..seisi rumah akak ni bukan peminat kueh bakar yg tegar..makanya berhempas pulas akak memikirkan macam mana nak buat diorang suka makan kueh bakar..jadi akak bakar lah dlm acuan muffin ni,dgn gaya ala2 souffle..hehe..bila buat kueh bakar dalam acuan comel mcm ni,rasa dia sedikit berbezalah kan..kulit garing dan isi dia lembut sangat..dan rasanya memang hebat.resepi akak ambil hasil dari skodeng rumah mamahawa nuuuun jauh di spore..hawa pulak ambil dari rumah zana08/myR..haSue juga pernah buat sebelum ni.
terima kaseh kepada penyumbang resepi ya.




Kueh Bakar Pandan
by anymz my kitchen

Kuih Bakar Pandan - zana08


Bahan-bahan

* 1 cawan tepung gandum
* 1 cawan gula
* 1 cawan air pandan
* 1 cawan santan
* 1 cawan susu cair (sejat)
* 3 biji telur
* Sedikit pewarna hijau
* Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka

Cara-cara

1. Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
2. Blender hingga sebati
3. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
4. Taburkan bijan (jika suka)
5. Bakar 40 minit pada suhu 180c/ hingga masak.





dulu2 bila buat kueh bakar,bila tgk hangus camni rasa seram tak menjadi je.
sekarang ni,memang sengaja di bakar garing .
bijan tu bukan hangus tapi dah nak sampai tempoh luput.kaler dia mmg dah sedia tak cantik.



7 comments:

  1. Assalam..

    Mmeang sedap kueh ni cuma x tahan kalau manis sgt..skrg dah mahal kueh ni..

    ReplyDelete
  2. mas suka kuih bakar...
    nak sikitt kak...
    sedapp nampak tu....

    ReplyDelete
  3. salam kak...
    kat rumah saya pun dorang x minat kuih ni.. tp sebab sy yg suka, sy buat jugaklah.. last sy sorang jugalah yg kena abihkan.. uhuhu

    ReplyDelete
  4. akak buat fesen baru yo kak...
    good idea...buek kocik2..tak yah nak potong2...sonang nak makan :)

    ReplyDelete
  5. kak nim..
    cam berpakat lak kito ha..semalam den pun buek kuih bakar ni jugak.hehehee...gimme 5!! tapi tapi tapi...tak snap gambo sebab tak secantik kak nim nyer kuih..huhuhu.
    terlembik sikit aa...bila dah sejuk pun sama...mungkin guna telur ayam tu yg besor kot....
    tapi tapi tapi..best giless aaa kuih ni.sangat sedap

    ReplyDelete
  6. to ozzy
    sedap kueh ni.rasa dia pun tak manis sgt..kalau yg kita beli tu tak boleh nak adjust rasa manis tu kan,jadi kalau tak suka manis boleh di kurangkan sukatan gulanya..cubalah..:)


    to mas
    itu la pasal mas.akak pun suka tapi rakyat jelata kurang sikit.takot tak laku tu sebab akak buat rupa yg sedemikian..ada lah gak seketul dua yg jalan.tu masih ada lam esbok.

    ReplyDelete
  7. tengok kuih bakar pandan ni, teringat plak dekat mak angkat sy dekat kuantan.. menu wajib berbuka puasa ni..=)

    ReplyDelete