Assalamualaikum semua
Cuaca sejuk kat bumi nismilan hari nih..orang sejuk akak dok makan benda sejuk2..mana lah hakak nak tau nak hujan hari ni kan?...semalam paneh berdentung..tu yang plan buat sagu ni hari ni..
Resepi kueh talam ni akak jumpa dalam buku kompilasi kueh talam selenggaraan noorshawati che Razali dari abad 21.tapi ada yang akak tokok tambah sana sini sinun.
Eh!tapi nape nampak sagu tu ada sebutir2 kaler putih ek?,..tak cukup kembang ke sagunya tu?..walau apa pun talam sagu ni memang sedap..akak tengok en somi tu ambik seketul2 terus ngappp masuk mulot..anak dara bongsu pun kata sedap..susah nak dengar diorang suka kat kueh talam ni..kali ni alhamdulillah dah tinggal suku loyang je tu..
Talam Sagu
by
anymz mykitchen
bahan2 Lapisan bawah
2 cawan santan cair
1 cawan sagu-cuci dan rendam sebentar
1/2-1 cawan gula pasir-akak letak 1 cawan
garam secukup rasa
pewarna merah secukupnya
cara membuat
Sapu acuan dengan minyak dahulu
Gaulkan semua bahan hingga sebati
Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 30 min
Cakarkan permukaan lapisan bawah dengan garfu
Letak adunan lapisan atas
bahan2 Lapisan atas
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu teh garam
cara membuat
Gaulkan semua bahan supaya rata
Tapiskan ke dalam kuali tak lekat(non stick pan) dan kacau sebentar atas api
Apabila nampak pekat tutup api dan tuangkan ke atas lapisan bawah
Kukus lagi lagi selama 20 minit
pagi tadi nampak chef florence tan masak kuih sagu..petang ni kak Anim plak tayang kuih sagu..aduh..tergoda sungguh..gerenti sedap kan..nanti saya nk cuba gak laaa...
ReplyDeletewah sedapnyer...teringin nih..kena try..masuk list..hihi
ReplyDeletewaaa......... sey mmg suko kuih sagu ni... tp lom ponah ghaso laie talam sagu ni haa... Nak buek maleh, bak sokotul buleh tak...?
ReplyDeleteHehehe... toliur lak menengok ehh...
kak anim...sedapnya talam sagu tu...
ReplyDeletemas suka..kene buat gak ni....
mesti mek ijahh tu pun suka..he..he..
cantik arr kak...macam biji delima :)
ReplyDeletemenarik dan tertarik kuih ni kak....masuk list dulu...hehe
ReplyDeleteharus saya buat ni kak! suka kuih sagu nih.. tp tk pernah mkn lg kuih talam sagu...ish nanti nanti saya dah buat saya bilang sama akak ye :D
ReplyDeletemas..tak suke tak suke..
ReplyDeletetak suke tengok kuih ni kat dapor kak nim ni sebab den dah terguda..
kak nim..sodap ko menggigigt kalau sagu putih2 tu? (sajo den tanyo bagi perangat hati kak anim)..hahaha..kak nim kalaubagi jernih sagu tu semua lagi sodap ko atau ado putih2 tu lagi sodap? den tanyo serius ni tau kak nim sambil mengasah pisau niha.
eh tercakap pulak mengasah pisau yo.
Salam kak anim...pekoba eh...
ReplyDeleteApola comey bobona kuih ni...jatuh cinto den....
he he..amacam kak anim org johor ckp n9....lulus tak...
bila entah kali terakhir bt kuih sagu tp tgk talam kak anymz ni nmpk best betul.rasa tpg beras ngan santan dn manis sagu tu cam terasa nk mkn terus je..nak cnp ye kak..klu rajin wkend ni blh bt.tq kak :)
ReplyDeletealalaaa.. cun nyer kaler talam dia.. :)
ReplyDeleteAssalammualaikum
ReplyDeleteCantik kombinasi warna merah putih talam sagu K.Anymz. suka dgn kuih dari sagu...masuk senarai dulu akan dicuba..
Kak nim,nak ckit yg suku loyang tuh,jangan kata dah abes ya..Nih ala2 dessert thai resepi kak nor tuh gak la kan.Yg tuh sodap,kale ijo lagi,yg nih mesti lagi sodap kan..
ReplyDeleteto cendana kasih
ReplyDeletesedap noorma..kalau anak2 kat rumah ni suka,maknanya sedap lah tu kot.anak2 akak bukannya suka sgt dgn talam..bila tgk diorang makan sedap je maknanya apa lah tu ya.hehe
to norul
try norul
try jangan tak try..hehe
Assalamualaikum K.Anim,
ReplyDeletecantiknya talam sagu akak ni...leh cuba resepi ni..nmpk mudah dan menyelerakanlah...
Kak Nim....cantiknyer talam akak ni..kak, loyang size apa yer?
ReplyDeleteto cik azz
ReplyDeleteisshh..anak daro ni,jgn maleh2..poi boli sagu copek..godek2 jadi lah deh..hehe
to mas
memang sedap ni..ijah tu apa yg dia tak suka mas.tolak batu dgn kayu jerk..hehe
to kasihredha
ha'ah cam biji delima kan?..mana nak cari delima skang ni ya..dah lama tak makan..eh! ke situ pulak akak ni kan?
to nieza
menarik sbb kalernya tu nieza..tu yang buat anak2 di rumah ni terpesona dan terkesima sekejap..haha
to zarin
rasa dia cam sagu je zarin cuma ada kepala putih tu je yg buat unik sikit..tapi akak makan sagu nya tu aje.rasa lemak sangat pulak santan tu.kecut perut..hehe
to izahdaut
ReplyDeletepok..pok..pok..pale dak ijahdaut ni tau..sengal betul mek ni kalau masuk sini..bagi soklan semua yang buek den poning palo...hahaha
kalau nak tau kalo ado yg putih2 tu lai sodap tau zah.teraso2 yo cam gigit mato ikan.haha
ala tak takot dgn pisau ko tu zah..ko asah belakang pisau,berjaman2 lah nak tajam
to cik cek
ReplyDeleteooo..cik org johor ghupanya..ingatkan org negori..hah!kalo dah akak ingat org negori tu maknanya pass lah dialog negorinya tu kan?..bagus..bagus..tak payah ambik tution lagi..hantam saja lah cik...hehehe
to Deliah
ReplyDeletesiapppp..hujung mggu ni akak muncul kat pintu depan rumah del sambil tadah piring..hehe
to nor
cun ke nor?..cun cam akak kan?..eh!sama dgn kueh pulak.hehe
to mamasya
putih,merah..memang menawan kan?..seb baik santan takde kaler hitam..haha
to zaliedana
eh!akak belum try lagi dessert nor tu ana..
nor buat semua sedap...
sagu ni rasa mcm kueh sagu tu jugaklah cuma ada penambahan kepala santan tu aje..sedap..kombinasi yang memang menarik..
to yatie
ReplyDeletewah!ratu talam sudah mari..sedap ni yatie.boleh try jugak..yatie adjust lah mana yg patut kalau rasa2 cam tak patut tu ya.hehe
to rabiatun
alaaaaa..akak ni kan.kalau bab size2 loyang ni memang fail betul tun..akak rasa antara size 8" atau 9"..kedua2 size tu tak ada beza sgt kan?..hehe
Assalamualaikum Anim....waaaah talam sagu....i loooiiikkeee...heeheee...sagu byk tuh, kena wat la...sapa nk makan pun x tau laa...hahahaha
ReplyDeleteAssalam kak anim,
ReplyDeletesedap nampak talam sago ni..ada kelapa parut mesti lemak2 gitu kan..
salam, sdp ni lama x buat kuih sagu....menarik pula negok sagu buat kuih talam.. leh try buat ni masuk list yeee...
ReplyDeletekak anim nampak cantik dan warna merah tu mmg menarik! boleh cuba ni sebab mudah aje... caranyer kan...
ReplyDeleteAssallamualaikum Kak nim..
ReplyDeleteKak, asal ayu sgt talam sagu akak tu?
Den nak dtg Rumah ni. Ado layi tak?
to ummi
ReplyDeletesalam kembali ummi.terima kaseh singgah..malu ah..sifu singgah sini..
hehehe
buat je ummi..sape nak makan tak yah kira..kdg2 muncul tetamu yang tidak di undang..rejeki sape tak tau lagi kan?..
to ayu
salam kembali ayu
ayoyoyo..ayu ku cayang..mana ada kelapa parut di situ..ni mesti banyak makan kek bday nih sampai mata jadi kelabu asap..hehe
to sheila
masuk list dan buat ya sheila..tu tgk mas dah buat..dari tadi dia kata sedap..sedap..kan tau nak bg org pun tu.hehe
to bob
insyaAllah nanti akak singgah ya bob
to azlita
boleh cuba..ambik lah resepinya tu..senang je nak buat..insyaAllah menjadi..tak susah mana pun
to naz
ayu cam akak kan naz?..hehe
mano ado layi..dah habih dah semalam layi..ko lambek bona dtg..