Assalamualaikum semua
Alhamdulillah tercapai jugak hajat akak nak melaksa hari ini..Untuk pengetahuan semua akak tak pernah buat sendiri laksa sarawak ni.selalu makan kat Jusco dan rasa dia memang tak sama langsung..fuuuh..terima kaseh pada yang sudi menghantar pes Hj Manan ni..barulah akak dapat merasa nikmat sebenar laksa sarawak..
Terima kaseh pada 'you know who you are' yang mengirim pes laksa yang teramat2 sedap..memang sakit jiwa makan laksa sarawak ni tau..sebabnya lepas makan kita akan terasa nak lagi dan nak lagi dan nak lagi..terasa2 kat anak tekak..
Resepi akak ambik dari dapur Dayang..terima kaseh DJ sebab sudi share resepi.akak CnP kat sini supaya senang nak buat rujukan bila2 masa teragak nak buat lagi..kalau ada orang baik hati mau kirim pes tu lagi alhamdulillah kalau tidak kita ikutlah macam yang sudah DJ tunjuk ajarkan...kat rumah Hasue pun ada resepi begitu juga kat rumah Nor..kat belakang pes tu pun ada dia tunjuk cara nak memasak laksa ni..sedaaaaaaaap sangat2...
Pes Laksa Sarawak
Bahan-bahan : anggaran 200 gm
- 8 biji bawang merah*
- 4 ulas bawang putih*
- 10-12 tangkai cili kering*
- 1 inci lengkuas*
- 1 sk ketumbar
- 1 sk jintan manis
- 1 sk jintan putih
- 3 biji buah keras*
- 2-3 batang serai*
- 1 inci belacan bakar*
- 1/4 cawan kacang tanah (digoreng)
- 1/4 cawan bijan (digoreng tanpa minyak)
- sedikit garam
- sedikit minyak utk menumis
Cara-cara :
- Kisar lumat bahan-bahan yang bertanda *.
- Bahan-bahan seperti jintan manis/putih, ketumbar, kacang tanah dan bijan dikisar/ditumbuk halus terlebih dahulu sebelum disatukan dengan baha-bahan bertanda *.
- Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan tadi sehingga keperangan. Tambah garam dan sedikit gula. Kacau rata-rata.
- Simpan di dalam bekas yang bertutup dan masukkan ke dalam peti sejuk sekiranya ingin menyimpan lama.
Laksa Sarawak (Resepi II)
bahan-bahan : 6-8 orang makan
- 200 g pes atau perencah laksa (DJ guna pes laksa HJ Manan)
- isi ayam secukupnya (direbus dan dicarik halus)
- 1/2 kilo udang basah
- 1 bungkus mihun (direndam dan dicelur)
- 4 biji telur (didadarkan dan dihiris halus)
- 2 batang serai (diketuk)
- 200-250 ml santan pekat
- garam dan gula secukup rasa
- taugeh (dicelur)
- sedikit daun ketumbar (diracik)
- limau kasturi secukupnya (dibelah dua)
Cara-cara :
- Sediakan 2 liter air dalam periuk. Jerangkan. Kemudian masukkan udang yang sudah dibersihkan bersama serai. Rebus hingga udang masak. Kemudian toskan udang. Air rebusan tadi jangan dibuang. Sebaliknya masukkan pes laksa dan kacau menggunakan api perlahan.
- Masukkan santan dan perasakan dengan garam dan sedikit gula.
- Masukkan mihun ke dalam mangkuk, letakkan bahan-bahan seperti taugeh, telur, daun ketumbar, isi ayam dan telur. Tuangkan kuahnya dan perahkan dengan limau kasturi. Hidangkan panas-panas. Untuk menyedapkan lagi rasanya, masukkan sedikit sambal udang kering.
Resepi Sambal Udang Kering
bahan-bahan :
- 6 biji bawang merah (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- sedikit belacan bakar (dikisar)
- segenggam udang kering (dikisar/ditumbuk halus)
- 4-5 sudu makan cili kisar/cili giling secukupnya
- sedikit air asam jawa
- garam dan gula
Car-cara :
Tumiskan bahan-bahan kisar dan cili kisar tadi hingga pecah minyak. Perasakan dengan garam dan gula dan masukkan air asam jawa. Kacau hingga pekat.
maaf gambar kurang menarik
why.. why... whyyy...
ReplyDeletenak jugaaaaaaaakkkkkkkkkkk
wahh sedapnya laksa tu kak...pernah mkn jer tak pernah buat lagi tapi nk kena ada pes tu yer kalau nk buat....hmmm alamatnya tunggu blk Malaya ler mkn kat kedai nanti...huhu
ReplyDeleteto izah
ReplyDeleteeh!bukan ke ko dah makan dulu..ari tu kan..masa akak tu balik berpantag kan..akak nengok je kat tingkap dapur tu..ko pelawa akak pun tidak..huhuhu
'maaf gambar kurang menarik?'..tipu tipu!
ReplyDeleteterasa2 je kat tekak nih haaa...oh tidakkk!!tidakkk!!
paling x tahan imejin sambal belacan perah ngan limau kasturi.ohhhh.. T_T
adehh...dh sampai sini ek..meh, nk rasa semangkuk!..lapar dah nih..
ReplyDeleteizah, kene like dulu laksa SRWK, peh tu baru akak kasi pes laksa... :P
Sik jadi pun.. Mek dah tiru bulat bulat resepi kitak ya... Marek kamek ncoba...
DeleteSik jadi pun.. Mek dah tiru bulat bulat resepi kitak ya... Marek kamek ncoba...
Deletehaha.. tun baru je nk tegur bab 'gambar kurang menarik' tu.. terasa rendah diri pulak sbb gmbr tu dh cun kalau tun nyer tahap. huhu..
ReplyDeletewahh.. camner org yg duk sarawak ni pun dh lama x makan laksa sarawak nii.. pes hj manan tu dh hbs org borong hntr ke semenanjung.. hihi
kak anim ilah dah pernah oder 5 bungkus pes hj manan ni dr kawan kat blog...mmg sedap.. cuma tak tahan pedasssss...mahal juga harga pes sama dgn harga pos.. double laa apa nak kata nak rasa.. pada hal pernah dok seri aman selalau makan...anak2 suka kak.. ilah dah simpan resepi dari hasue semalam.. nanit nak buat juga laa hehe
ReplyDeleteakak..entah bila mas nak buat laksa sarawak ni...
ReplyDeleteselalu beli jerk...
sedappnya tengok laksa sarawak akak tu...
you know who you are'.. wahhh dah guna ayat nor nih.. hehehehe denda! nak laksa semangkuk! isi ayam kasi lebih, udang kasi lebih.. sambal pun nak lebih.. haaa... kuah pun lebih gak ya... hehe
ReplyDeletesedap kan k.nim.. jauh lebih sedap dari SR punya! ^___^
Kak Anymz,ishk jeles toi nengok org tuh mkn laksa sarawak.Pstt meh tuka ngan nasi tomato nak x..Xperla nnti2 kita pong nak tayang gak kat akak,huhu..Ayat nak sedapkan ati..
ReplyDeletealamak bestnya...tengok gambar sambil telan air liur ni kak :)
ReplyDeletesaya tak pernah makan laksa sarawak..selalu teringin nak buat..tapi entah kenapa tak smpai lagi hajat...nak kena seru2 neh...
ReplyDeleteglemer betul laksa srawak akhir2 nih ye hehe kita pun baru siapkan ulam2 nak makan laksa srawak jgk nih.. peberetku :)
ReplyDeleteto nieza
ReplyDeletepes tu boleh tgk kat blog DJ nieza..
eh! tu akak dah kopipes dah tu..ce try buat..
to hasue
ReplyDeleteeh,memang gambar kurang menarik apa.kecik nau.akak rasa kurang sesuai..nak tunggu duit nuff nak beli lense baru..wakakaka
maceh ya sue atas resepi yang sungguh2 mabeles..alhamdulillah seisi rumah suka sgt dgn laksa dari bumi kenyalang nih..
to DJ
ReplyDeletemeh terbangkan pes tu beramai2 ke sini..oh alangkah bahagianya..hehe
to tun
ReplyDeletehahaha..bukan tahap merendah diri tu tun..entah nape rasa tak pueh hati je bila tgk gambar tu..nak tunggu duit nuff dulu baru nak ganti lense baru..hehe..asek2 di hidangkan dgn gambar kecik2 yang tak berapa nak menjadi..
eh!tun dok serawak eh..nape tak try lagi laksa nih..cepat2 pi cari pes hj manan nih..boleh simpan utk stok raya posa thn ni..hehe
Anim...sampai hati x kirim kat kita sikit laksa tu...xpun kirim plastik pes pun jadi laa...ambik bau jek..huhuuu
ReplyDeleteWaaa....Laksa Sarawak dah sampai kek nogorhi....jelezzznyaaa...kechur cek tgk....
ReplyDeleteTq kak anim resepi lengkap ni...simpan dululah...ntah bila nak buat lagi ek...:)
Waaa....Laksa Sarawak dah sampai kek nogorhi....jelezzznyaaa...kechur cek tgk....
ReplyDeleteTq kak anim resepi lengkap ni...simpan dululah...ntah bila nak buat lagi ek...:)
kak anim,
ReplyDeletesaya lg sian..tak pernah rasa laksa sarawak...huhu..tingin den..
assalam kak anim.nuni pernah makan laksa ni sekali je seumur hidup.mmg rasanya lain dr laksa yg lain..nk kene kirim pes laksa la nmpk gaya...
ReplyDeleteIshhhh... sapa lah "you know who you are" tu??? "you know who you are", Naz pun nak jugak pes tu..hehehhee..
ReplyDeleteakak buat yatie terliur je tawww...menyelerakan sungguh laksa sarawak tu...tak pernah rasa laksa guna mee hoon..sedap ya..
ReplyDeleteto ilah
ReplyDeletewah bestnya dapat kirim.akak pun kalau ada peluang ingin gak nak mengirim..tak sangka pulak anak2 suka.selalunya diorang ni kalau laksa2 ni agak kurang sikit tapi laksa swak ni first time cuba terus diorang jatuh cinta.hehe
to mas
ReplyDeletetry buat pulak mas.buat pes siap2 pastu simpan dulu dlm esbok..lagi lama lagi mesra.mesti sedap.
to nor
ReplyDeletealaaa,tumpang ayat je nor.tak tumpang makan.hehe.
okay bereh nor,semua sekali akak bagi lebih..kes nak ambik hati nih..
ya la nor..sedap betul..bertuah dapat berkenalan dgn 'u know who u are' tu kan?..hehe
to zaliedana
ReplyDeletemana nasi tomatonya..bukan da habis ke????hehe
to kasihredha
ReplyDeletealhamdulillah..memang sedap sgt kak..tak membazir langsung..licin piyok belanga semua.
to mak Qis
ReplyDeletekalau tak pernah makan cuba rasa2 kat SR..walau tak sama tapi sekurang2nya dapat gak merasa sementara nak ke sarawak tu kan?..hehe
to atie
ReplyDeleteeh!sedang buat jugak ke?nanti hantar kat akak dlm semangkuk dua ya.hehe
to ummi
ReplyDeletealololo..tak dapat laksa dapat plastik pun jadi ya..kan kita dah ajak ummi tadi.awal2 lagi dah pelawa tau.ummi yang ketinggalan ketapi..dok gerabak yg last ya..hahaha
to cik cek
ReplyDeletesimpan je resepi tu cek.mana tau 10 thn akan dtg kalau teragak nak buat resepinya dah ada.kan?..kan?..
to norul
ReplyDeletejom akak belanja kat SR je..dpt rasa ala2 swak dah le kan?janji ada bihun..hehe
to nuwairani
ReplyDeleteeh nuni ada kenal org yang boleh kita kirim ke?..kalau dapat kirim lagi best nuni..pes ni mmg sedap lah.
to naz
ReplyDeleteharap2 you know who you are tu baca komen naz ni ya.hehehe
to yatie
ReplyDeleteakak pun ni first time rasa yatie.akak tanya hasue boleh guna mi tak?..dia kata boleh tapi dah lari rasa laksanya itu..tapi akak tgk kat jusco food court semua guna mi.padanlah rasa dia berlainan betul.
As'salam kak anim
ReplyDeletekak anim..tersangat sedapnya laksa sarawak tu. semunya dok menayang sana sini sinun, mana nak cari nak makan dengan segera...arghhh sedapnya hirup kuah tuuuu.
akak...
ReplyDeletewah dah buat dah yer akak... diana pun teringin sgt nk makan laksa sarawak nie.. nmpk sungguh sedap...
to ct delima
ReplyDeletehehehe..dengar cerita kat SR ada..ce tgk kat sana.kalau tak meh kita ramai2 ke bumi kenyalang..pi mukah serang rumah hasue.
to diana
ReplyDeleteakak mmg dah lama teringin nak makan yang ori punya.sellau dok rasa yang dekat jusco.isshh..lain la.lain betul rasanya..yang ini lagi sedap..sbb pes tu di dtgkan khas dr swak.
kalo dh makan laksa srwk..kejap lg mesti nk lagiii..hehhehe..mmg gtuu..sedap oooo
ReplyDelete