Assalamualaikum dan Selamat sejahtera semua
Baru malam ni akak dapat bersiaran kembali.
Pagi tadi agak sibuk sedikit dengan anak2 mengadakan hari kantin dan acara majlis penyampaian hadiah di sekolah.
Malam ni kita jamu mata dengan talam sekoteng yang akak ambik resepi dari rumah Yatie.
Asal usul resepi dari Chef Asma tapi hasil sekodeng Yatie dari rumah AlongRoz dan Kak Am dapat lah kita panjang2 kan di sini pula.Akak menggunakan sekoteng hasil hadiah orang Penang yang datang berkunjung ke Telapak akak baru2 ini..menurut beliau sekoteng amat mudah di dapati di Melaka,.Banyak katanya..owhhhh!..Akak belum merayau lagi ke sana.Kalau ada pasti akak beli dan jadi supplier sekoteng pulak lepas ni..muhahaha...
Talam Sekoteng
by
anymz mykitchen
Source:Yatie
LAPISAN BAWAH * Guna Loyang 10x10x2 @3
- 50g sekoteng (rebus & toskan)
- (Kalau x ada sekoteng blh guna sengkuang cina yg direndam dgn perwarna pink, itu kata Chef Asma)* yatie guna 50gm cha cha, rebus hingga empuk dan toskan
- 150g tepung beras
- 250ml santan pekat
- 450ml air
- 1tbsp Tepung Hoen Kwee (putih)
- 150g gula castor
- 1tsp garam
- Bancuh semua bahan yg bertanda (*) tapis & masak hingga naik wap - tutup api
- Masukkan sekoteng/cha cha (yg telah direbus tadi) dan kacau rata
- Tuang ke dlm loyang & kukus selama 25 minit
- 150g tepung gandum
- 300g gula halus
- 5/3/2 biji telur (saya guna 3biji telur)
- 250ml santan pekat
- 500ml air
- 1/2 tsp garam
- 1 ½ tsp perisa rose
- pewarna pink
- Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk & masak hingga naik wap
- Tuangkan ke atas lapisan bawah
- Kukus selama 30 minit
selamat malam kak...hehehe...saya tak pernah tengok sekoteng ni.. cam ne la rupa dia...lama jugak tak makan kuih talam ni...tengah semangat membingka skang ni...belum timbul semangat menalam...kekkeke
ReplyDeletekak anim..
ReplyDeletefirst time mas dengar sekoteng tu..
buah yerk..
cantik la talam tu kak...
nak rasa 1/2 loyang..
cantiknya talam sekoteng ni..tp sekoteng tu apa? boleh tunjuk gambarnya tak? tak pernah mieza dengar..ketinggalan sunggh mieza ni huhuu
ReplyDeleteSalam kak anim!!! dtg malam2 ni nak mintak talam akak :D sedappp! suke talam2 giniiii masuk list :D
ReplyDeleteAssalamualaikum K.Nim,
ReplyDeletecantiklah kuih talam akak ni...sweet gitew kaler pink..sedapkan kak kuih mcm ni...kegemaranku, tapi yatie tak jumpa lagi sekoteng tu..tu yg guna cha cha jek..
sedap ni acik.. post sini sikit..=)
ReplyDeletewahhh cantiknya talam akak tu....suka colour pink itew, tapi tak ada lak sekoteng tu kat sini kalau tak nk juga buat ni.
ReplyDeleteanymz ayo ai..apo ko bondo e sekoteng tu nim..camano akak boleh tak tau langsung ni..raso cam tak ponah dongar yo sekoteng ni..
ReplyDeleteAnim...jauh datang sekoteng tu,ingatkan boli kek Ghombau...nk pogi Ghombau sok ha...rupo2 eh kwn dr Penang bw yo...cantik talam tu,k.nooor nk buek bubuh cha-cha yo lah.
ReplyDeleteAniiiiiimmm....kita pun wat talam skoteng taauuuu....hahaha...ingat baru nak publish...xpa kita pakat2 tayang kan...wakakkaa, sedap banget!
ReplyDeleteSlmt mln Kak Anim...
ReplyDeleteari tuh Hawa gi Melaka byk borong sekoteng nih ngan chacha2..hehehe ingat nak buat jgk lah resipi dh lama print..tapi masih tak buat lagi..hehehe warna pink yg sweet sekali...
Kak Nim,sy mmg nak wat juga,tapi tpng hoen kwee xde,tuh yg malas nak wat g..Weekend baru nak g giant,pastu leh la menalam..Sedap ek kak,nmpk kale tuh mmg ngancam abis..
ReplyDeletedah musim sekoteng ke...hihih..baru tahu rupenye bende ni ada kat melaka...patut la sy tak pernah nmpk kt tmpt lain..
ReplyDeleteAs'salam kak anim
ReplyDeletecantiknya kak. ct memang suka dengan kaler pink ni fav kaler tau! hehehe. baru jap tadi dok nampak kat rumah kak ummi, kak anim pun dah buat juga. sedapnyaaaa..nak buat juga, tapi kena cari skoteng tu dulu :D
tadi tgk talam sekoteng ni kat blog kak ummi. skrg akak pulak... aduhai, menguji iman sungguh. mana la nak cari sekoteng ni yer...
ReplyDelete