Assalamualaikum semua
Sudah hari yang ke 23 kita berpuasa hari ini..InsyaAllah dalam seminggu kita akan menyambut lebaran.bagi yang akan balik ke kampung halaman tu mesti sedang seronok packing barang2.mesti tak lelap tidur memikirkan sambutan perayaan dan bertemu dgn yang tersayang.
Akak seperti biasa lah tak kemana2.Hanya menunggu kepulangan adik2 dan anak2.InsyaAllah semoga mereka semua selamat sampai..
Akak buat coklat almond ni dua hari lepas.sebenarnya akak sentiasa tercari2 resepi almond london yang rangup.Bila akak jumpa resepi ni di majalah saji beberapa tahun yang lalu terus akak tergoda dengannya.Resepi asal bernama coklat almond tapi hiasannya akak buat seperti london almond..sama aje lah tu..janji almond jugak kan?
Memang sedap resepi ni.Tekstur biskut nya memang cukup rangup atau crispy.Mungkin di sebabkan ada tepung beras dalam adunan ini.Biasa kalau akak buat biskut,akak akan kaji dulu bahan2 nya..Takmo hentam keromo je buat biskut yang mana akibatnya akan terbuang begitu saja.
Bagi sesiapa yang tercari2 resepi almond london yang agak crispy boleh lah cuba resepi ni pulak.
Biskut Coklat Almond
by
anymz mykitchen
Resepi:Zalina Yahya
(majalah Saji 2006)
Bahan A
180 gm mentega
70 gm shortening
1/2 cawan gula halus
1/2 sk esen vanila
1/4 sk garam
Baan B
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastad
2 1/2 cawan tepung beras
Bahan C
Badam bakar (potong 2)
Cara
Kacau bahan A hingga sebati.
Masukkan bahan B sedikit demi sedikit.
Uli sebati sehingga menjadi doh
Ambil sedikit adunan,isikan dengan badam bakar.
Bakar selama 25 min pada suhu 175C.
Selepas biskut sejuk celupkan ke dalam coklat cair yang di masakkan secara double boiler.Hias dengan badam cincang.
Masukkan ke dalam cawan kertas
amboii..berdesup2 kluar kukis kak anim ni..
ReplyDeletebanyak jenis dah ni....
almond london tu...
sedappnya tengok...
Assalamualaikum akak anim cayang...
ReplyDeletewah nak mintak sebalang ler... diana x sempat buat cookies nie... hehhee...fav anak2 sebenarnya.. tp x buat.. huhuu... cantik cookies yg akak buat nie... nmpk sedaap..
mmg ada kelainan bahan2nya tu kak..almond london ni cukup spoil kalo almond dalam tu x dibakar masak..hehe.. sebab tu suka beli yg dah sedia dibako tu..sng keroje.hii..
ReplyDeletecantik ah sekut kak anim..nak beraya umah kak anim aa kalo gini
uwaaa leh cuba resepi akak ni...Yatie pun suka biskut yg ranggup...ingatkan malas nak buat almond london ni, bila tngk akak punya jadi verangan balik nak buat...tq kak...
ReplyDeletesalam kak anim...wah dah byk kukis juga nih...nak order la camni...hehehe
ReplyDeleteAmboiii patutlah menyepi 2 hari..rupanya pergi ke London cari kukis eh Anim...hehehe, sedap eh resepi nih...Ummi ntah bila dpt buat ni, duk kerja lgk, minggu ni dah nak blk kg...uwaaaaaaaa..mintak sebalang la Anim.... ^_^
ReplyDeletewahhh ni balas dendam untuk berapa tahun ni kak nim... tekejap kejap mata saya tengok sekut2 yang berderet ni. terbayang2 saya ngunyah kat rumah kak nim nanti. raya jangan lupa jemput saya ye... saya lambat jemput je, terus ada depan umah kak nim. ngahaahhaa
ReplyDeletetahun ni tak buat sekut neh. sekut mahal. tak kose. baik saya perabih sekut ni kat rumah org je. amcam? ada beran?
to mas
ReplyDeleteeh ini sikit je ni mas..(nada berlagak tu)..hehe..
nampak je banyak jenis mas.dua tiga hari raya dah habis licin.kalau tak di makan oleh anak2,anak2 buah akak yang kerjakan..:)
to diana
rasa leceh nak buat ya diana?.
mula2 akak pun tak nak buat jugak tapi anak2 dah sibuk tanya..kesian pulak.tgk bahan2 semua ada..teruskan aje lah projek ni..:)
to hasue
mmg crispy habis resepi ni sue.akak suka sgt.rangup dan rapuh.gigit sikit je dah terasa kacangnya..mmg di akui sedap oleh mak sedara akak yang pakar buat sekut..hehe
to yatie
cuba buat yatie.memang tak menyesal langsung.:)
to ezadlieza
ReplyDeletehehehe..thn ni dah pencen dah lieza.tak ambik tempahan dah.
to ummi
tu lah pasal ummi cayang..jenuh ke london mencari sekut..rupa2nya kat rembau pun hado...wakaka
to izahdaut
raya ni datanglah ke rumah ya jah.tapi kena calling2 dulu.jgn dah nak sampai baru call mmg akak cepuk izah nanti.Tapi seminggu lepas raya akak takde.nak anta amir daftar diri.
eh jah kedekutnya ko jah.buat cara akak..beli badam pastu korek resepi yg guna badam utk bbrp jenis.jadi badam tu tak membazir.sbb tu kalau org dtg rumah akak diorang tgk ada byk jenis biskut pada hal bahan2 nya itu aje akak cuma tambah2 dgn cornflake ke,oat ke.bahan2 tu kan mmg dah ada dlm rumah kan..
Assalamualaikum kak anim..sedap nyer almond london niii..mieza selalu beli je sbb tk reti nak wat sendiri..jeles sgt bila tgk org len wat santekkkkk huhuu
ReplyDeleteberkilat coklat k anim...apekah rahsianye :D
ReplyDeleteanak2 akak suka dengan biskut yg ada coklat ni :)
ReplyDelete