Assalamualaikum semua
Hari ni Jumaat.Esok Sabtu.Bermula dari hari esok hingga lah ke hari Khamis minggu depan mr laling akan ada di rumah.Bercuti selama seminggu.saja nak menghabiskan cuti hujung tahun.cuti ada banyak lagi tu kan..dok rumah je lah nampaknya sebab Wazir dah nak exam SPM.
Tak boleh lah mak pak nak enjoy sangat.Bukan selalu wazir nak ambik SPM.hanya sekali ni je kan..Kena lah mak pak berkorban demi masa depan anak2 ya tak.Yang akak dapat confirm kan sudah semestinya kami akan ke Kuala lagi untuk mencari ikan2 segar bugar di tepi laut sana.Tapi pantai nya tak best untuk kami bercanda di persisiran pantai tu..Banyak ketam halus2..hahaha
Okay karipap ni anak2 dara berdua akak ni yang buat.Maknya cuma tolong buat inti je.Yang lain2 Ainul dan kakaknya Farah yang uli tepung dan kelim karipap..Diorang baru nak belajar.Takpe lah kan.lambat2 belajar pun belajar jugak lah.Eh!ayat apa lah akak dah guna ni.
Tun karipap ni memang sedap lah tun.Akak suka sangat tau.Cuma anak berdua ni buat tebal sikit dohnya.Takpe kata si ayah..Eleh!!..pokcik cuba kalau kita buat tebal mesti dah dia komplen2 kan?Ni anak yang buat semua takpe..(ada nada jeles di sini)...muahahaha
Doh Karipap Tun Telani
by
anymz mykitchen
Resepi:Tun_Telani
Sumber:Izah Daut
Bahan2
4 c tepung
2 tbs margerin
1/2 c oil
3/4 c air
1/2 tsp garam
cara-cara:
panaskan margerin + minyak dlm periuk. tutup api.
tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nnti).
dh sejuk siket, campur garam n air.
Baru buek inti eaa haghi ni...sok2 baghu buek karipap ni....dok bertangguh je nak buat...he he...memang teringinnya nak makan homemade karipap...:)
ReplyDeletelama dah berangan nak buat tapi aduaii.. tak sempat-sempat..
ReplyDeletesama lah kak anak ita pun SPM jugak tahun ni.. tu yg mak dia asyik masak sebab nak hilangkan risau di hati.. hihi
singah sini nak makan karipap.. ada lagi tak ka??
Amboi kak anim pun dah terjangkit jugak. Saya ni lama berkira2 untuk menikmati karipap ni. Siap dah beli keledek lagi minggu lepas. Nampaknya sampai la ni elok je berbungkus lagi kat dapur tu. Harap2 penyakit ni boleh berjangkit ke sini pulak.
ReplyDeletesedap kan karipap tun neh...tgk kak anim buat neh rasa macam nk buat lagi esok...
ReplyDeleteweeee~~~~~~~~ teruja.. hihi.. alhamdulillah.. terima kasih ye kak anim sbb mencuba =) eh, terima kasih kt Farah n ainul menguli karipap nih ^^
ReplyDeletetun pun ada lg karipap duk frozen dlm peti tu.
tengok karipap akak terus teringat anak bujang Yatie yg kat oberC, dia suka betul karipap...aritu siap buat sendiri lagi masa kat sana..terharu di buatnya...
ReplyDeleteAssalamualaikum akak...
ReplyDeletedaughter diana pun nak ambil SPM thn nie akak... tiap mlm dia kena hadiri kelas malam smpi kul 10pm.. skg pun lom balik lg nie.. moga mereka berjaya dan dapat menjawab dengan tenang dan tepat.. InsyaAllah..
wah karipap .. fav diana nie.. sedapnya tgk karipap tu...
kak
ReplyDeleteayat yg paling best dlm resepi ni adalah " jgn guna tgn...melecur nanti"....hihi
cara kelim karipap tu mcm kena paksa ngan omak je... hehhee..saya pun suke karipap ni kak nim... nak buat lagi nanti
ReplyDeletesedapnya karipap kak..lama tak mkn ni...resepi tun ni dah lama dah simpan :)
ReplyDeleteSalam Anymz,
ReplyDeleteBaru belajar saja dah pandai klim karipap, Kak Ros sampai hari ni tak pandai nak klim karipap,guna acuan ja.
haha..smlm nengok je karipap akak..eh anak2 akak nih.. kagum ler tengok depa rajin ngelim.sy selalu acuan yg tolong kelimkan.ahak
ReplyDeletebaru nk cuba resepi tun nih..tp cam best yg tinggal nk mkn je lagi tp tun yg buat.haha
Lupa lak bgtau..smlm tu sbb nengok aje sbb xleh nak ngomen.tenet mengong jek..lenguh vontot nunggu loading..huhu..sekian.
ReplyDeleteehh kak anim buat inti apa ekk..keledek ke?
ReplyDeletekentang?
sardin?
ayam?
heheee...
akak penah mkn yg inti kastad x?sedapp!
ok bai
eh patah balik amik zhariff..tertinggal lak
ReplyDelete