Assalamualaikum semua
Apa khabar semua pengunjung2 my kitchen?..Harap semua sehat..Sehat macam akak...kehkeh..Serious ni berat badan mmg sudah naik tak terkata hinggakan wazir yang baru balik bercuti baru2 ini sanggup mengeluarkan kata2..."mak sudah bambam"...Huwaaaa....nangis...sekajap je berkobar2 jiwa nak menguruskan berat dadan nih..Bila nampak nasi je, lupa balik azam tu..habis tu camno...hehe
Okaylah hari ni kita tgk pulak resepi cotton cheese yang sudah lama berada dlm simpana akak..
Argghhhhh...gasaklah...kita mengecis lah pulak minggu..Kalau wazir kata maknya ini sudah bambam..Wazir pulak akak tgk semakin kecik..Buat cheese Cake ni utk santapan beliau semoga berat badannya bertambah...
Resepi akak ambik dr rumah Cikgu Hana.Mekaseh cikgu..Hana pulak sekodeng dr dapur alma.Thnx pd keduanya..
Cotton Soft Japanese Cheese Cake
by anymz-mykitchen
Sumber:Hana
Bahan-bahan
- Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati.
- Dalam bekas lain, pukul putih telur sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
- Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
- Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.
huhu.. kak anym.. tun dh selalu sgt dgr org ckp tun makin bambam.. kui kui.. bila ada yg ckp nmpk kurus sgt, hepi senyum smp telinga. haha....
ReplyDeletetun suka kek niii.. gebus lembut dan sedap! ehh.. resepi ni guna fresh milk ye. yg tun wat b4 this resepi guna whipping cream.
kak anym, meh meh join saya diet. hahaha...diet la sangat saya ni padahal selalu jgk terbabas.
ReplyDeletekek gebu camni mana boleh tahan kan...kak anym kannnn? hehehe...
bru rasa cam nak buat kek nie hari nie.....lama x buatnya...peberet anak2 sy ni kak....:-)
ReplyDeletemisss u kak animm...
ReplyDeletedah makin bambam yerk..
meh kita bersenam kat rumah mas....he3
klu cheese kek...
memang susah nak tolak...sedappp
Salam Kak Nim...
ReplyDeleteAmboiiii kakak ndaaaa....hehehe, asyik wat kek jer....mencii taauu x dpt rasa....kita punya oven dah kena hangkut daaahhh...loyang2 sume pun...cuti setahun pulak la nak mengemas...hehe
ReplyDeletesalam kak anim... selamat bertemu kembali... saya pun dok terfikir nak buat CSJCC ni, lately teringin nak makan benda2 ber'cheese... tapi selalu takut nak buat, bimbang tak jadi
ReplyDeleteSalam Kak..wahhhh bila tengok resipi ni tetiba plak terasa ingin mengecis jugaaaaa....
ReplyDelete