Friday 1 October 2010

Ayam Goreng Percik Berkuah

Alhamdulillah..kenyang.anak2 pun senang hati..
Yang masih bersekolah tinggal dua orang jerk dlm rumah ni..diorang pun dah beso panjang tapi bebudak, al maklum kalo masak ayam,tak kira menu apa pun tetap sodap kan..resepi ni aku ambik dari my resepi.lupa plak nak ambik nama penyumbangnya..ampon kan akak ya..mekaceh kerana menyumbang resepi yang sedap nih..anak2 suka
meh layan resepinya dulu


  • Bahan A
  • 1 ekor ayam (dipotong sederhana) - dilumurkan kunyit, garam & digoreng (jgn terlampau garing)
  • Bahan B (* digiling/tumbuk halus)
  • 6 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • ****
  • 2 batang serai (dititik)
  • 15 tangkai cili kering (dikisar)
  • 1 biji kelapa (diambil santannya)
  • asam keping (4-5 keping)
  • gula & garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Mula-mula gorengkan ayam dan ketepikan
  2. Kemudian tumiskan bahan B hingga wangi
  3. Masukkan 2 sudu besar cili kisar & serai dan tumiskan hingga naik minyak
  4. Masukkan santan, ayam goreng, asam keping
  5. Masukkan juga garam & gula secukup rasa
  6. Masakkan dengan api perlahan sehingga kuah pekat & hidangkan
*psst..ayam percik aku nampak cam rendang plak kan.?hihihi.........

6 comments:

  1. haha.. percik ngan rondang lobeh kurang yo nim bahan e. tapi totap mengancam..

    ReplyDelete
  2. Uish...sedapnye ayam tuh! Chicken my most favourite..aduiii tak tahan tgk ni kak! :D

    ReplyDelete
  3. kakpah:ayam percik yg ini bilo masak bau satay kakpah..mengancam boto..bebudak suko lah.se,ayam2 ni kurang sikit.tp raso ee mmg sodap

    ReplyDelete
  4. LOVE2COOK:Love suka ayam ek??ooh patut lah,akak ayam2 ni kurang sikit,tp kalau ayam kepci uissh feveret tul..try buat resepi nih..anak2 kata sedap sgt..

    ReplyDelete
  5. sangat mencancam kan.. mesti wangi lelebih lagi bila lapik daun pisang fuhhhh

    ReplyDelete
  6. Lady:memang wangi sangat2...ermm sedap lagi

    ReplyDelete