Wednesday 25 May 2011

Talam Terang Bulan

Assalamualaikum

Unik,Cantik dan Sedap...itulah tajuk yang terdapat dalam majalah saji keluaran Ogos 2006.
Akak teringin sangat nak tau bagaimana rasanya kuih talam ni..tgk dlm majalah tu,ala2 kueh bakul yang dihidangkan masa Thn Baru Cina tapi tengok yang kaler hijau tu di buat dari pulut pulak..aaaahhhh!..baik ku cuba..kata akak dlm hati.kebetulan semua bahan2 ada dlm rumah
Hasilnya memang sedaaaaaaaaaap...tapiiiiiiiiiiiiii...adeh lemaknyaaaaaaaa ..lepas makan rasa masa tu jugak nak pusing padang 10 round.
Nampak cam leceh je nak buat pada mulanya,..mula2 kukus pulut lepas tu keluarkan pulut masukan ke dalam acuan yang lebih kecik.akak guna acuan cupcake aluminium foil tu je.ekceli takde lah susah mana sgt pun kalau korang ada banyak masa..dan untuk merasa satu kelainan eloklah di cuba talam ni..tak rugi dan tak menyesal..


Talam terang Bulan
by
anymz mykitchen
Source:majalah saji


bahan A

300 gm beras pulut (rendam 3 jam dan bubuhkan pewarna hijau)
100 ml santan pekat
200 ml air
1 sk garam

bahan B

130 gm gula
40 gm tepung kastad
150 ml santan
200 ml air
2 biji telur
1/4 sk air abu
1/4 sk garam

bahan C

mentega kacang


Cara

Beras pulut yang di rendam di toskan terlebih dahulu.
Kemudian satukan bahan A (beras pulut,air,santan dan garam) dan kukus selama setengah jam.
Cara mengukus terserah kepada anda.Boleh di lapikkan dengan daun pisang ataupun di kukus dalam loyang.setelah pulut tanak,tuangkan ke dalam mangkuk kecil.Tekan agar ia padat.
Lubangkan bahagian tengah untuk di letakkan intinya.

Satukan pula bahan B,kemudian tapis dan masukkan ke dalam periuk.
Kacau sehingga ia naik wap.
Tuangkan ke dalam pulut yang di lubangkan tadi dan letakkan mentega kacang di tengahnya.
Kukus selama 20 minit sehingga masak.
Angkat,biarkan sejuk dan hidangkan.

sepatutnya bahan2 B kena masak hingga naik wap.tapi akak tak buat.tu yang kaler putih tu.
sepatutnya warna perang.agaknya sebab tu lah peanut butter tu cam lidah terjelir je rupanya..

20 comments:

  1. Salam kak anim! dtg pagi2 niii ada lagi tak??? talam terang bulan pestaim dengar niii nmpk menarik pulak! rasa2 dulu kat sini :D

    ReplyDelete
  2. mas pun first time dengar talam ni...
    sedappnya tengok.....

    ReplyDelete
  3. to ijayuji
    hehe akak pun pes time dengar dan jugak pestime buat.memang tidak mengecewakan..laju je cik abg ngap masuk mulot.habis dua ketul kat dia sorang.
    Akak rasa kalau ika buat pasti tidak mengecewakan.dgn gambar2 yg menarik mesti nampak lg hebat.

    ReplyDelete
  4. hmm...kalau ada banyak masa boleh lah buat..tapi yg kelam kabut macm kit ni boleh layan gmbar akak jer la....

    ReplyDelete
  5. wah kak nim.. cantiknya kuih ni. mmg remeh nak membuatnnya tu.. skali skala kalau ada tetamu boleh la buat kan kak nim. tetamu specel dari ampang ke kan kan kan..
    kak nim.. cantik je gambo tu. udah menjejes aje rasa melihatnya.. nak cakap apa lagi ek.. eh rasanya kak nim kata buat lapis sagu kan? mana nye? tetibe keluar kuih lemak ni lak. haissh.. gi lari 10 round nun kak nim..

    ReplyDelete
  6. salam kak nim pehh seterang bulan di mlm hari hehhe
    cam sdp je rasa pulut dan tepung talam tu pehhh suka gak ni...masuk lis ye pe pun mkn kat rmh akk dulu lehhh

    ReplyDelete
  7. Kak nim,
    Eh nmpak sedap n menarik,sebab nak wat ssh n berlemak sgt+malas,sy tumpang mkn kat umah akak jerlah..Sy nak yg elok jer,xnak yg terjelir2 tuh,muahaha..

    ReplyDelete
  8. salam kak nim...

    menarik & tertariklah kak kuih ni... mesti sedap ala2 mkn pulut taitai... sesekali mkn kuih atau lauk bersantan takper kot.. jangan hari2.. tak elok... hehehe..

    ReplyDelete
  9. wooo..akak ni tak terkejor den ngan kuih muih nih..haha..kak kalo letak dalam acuan lompang ok tak? pastu peanut bater tu tuko je ngan benda lain ok jugak ke? hihi

    ReplyDelete
  10. kuih ni asal dari Jakarta....
    kite ada buku dari masakan dari sana...p tak pernah nak buat...nampak leceh aje.

    lepas ni nak try la....

    ReplyDelete
  11. Komen saya pun macam semua orang..
    1st time dengar dan nampak sangat menarik untuk di cuba..
    Ambik dulu resepi:)

    ReplyDelete
  12. to mas
    sama lah kita mas,akak pun baru first time tgk.hehe

    ReplyDelete
  13. Salam kunjungan.. sedap nye ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  14. to nazrah
    boleh buat sebenarnya..lebih kurang cam nak buat kuih talam biasa tu jer..lembut je pulut tu..sedap

    ReplyDelete
  15. to izahdaut
    kalau tetamu yang dari ampang tu dtg..memang insyaAllah akak buatkan..spesel tu.

    eh!bukan ke tetamu tu suka makan masak lomak?..kira cancel ke masak lomak tu???wakakaka

    ReplyDelete
  16. to sheila
    memang lemak sedap pulut tu sheila..cik abg akak makan sampai tak hengat..bertalu2 ngap masuk mulot.hehe

    ReplyDelete
  17. to sheila
    memang lemak sedap pulut tu sheila..cik abg akak makan sampai tak hengat..bertalu2 ngap masuk mulot.hehe

    ReplyDelete
  18. Kak Anim...lain dari yag lain ni...kuih talam dah rupa cupcake...cantikkkk....namanya je pun dah unik....rasanya camana ek...mesti sedap kan kak anim...amik resepi dululah...buat...he he ...tak tau bila....:)

    ReplyDelete
  19. wahh menarik ni...seindah nama sesedap rasa kuih ni kak....tapi berlemak tu yang tak mau tu...mcm mana nk mendietkan diri ni...hehe

    ReplyDelete
  20. akak.. kuih nie mmg fav diana nie akak... sedap kan akak... tp cam akak kata nnt dah byk mkn kena lari 10 round padang.. hehhee

    ReplyDelete