masak lemak potai dgn ikan parang |
so smlm di market ada ikan parang saiz medium,pilih bhg kepala yg dpt di potong 3 keping.
caranya senang je
ikan parang 3 keping
santan dah siap rm3(2 biji kelapa)sy suka pekat2
ciliapi 1senduk(sy suka pedas2)di tumbuk atau di blend
petai 2papan(di kikis) dan asam keping
ikan parang di gaul dgn ciliapi dan garam.masukn air sedikit.kecutkan dgn petai
agak2 dlm 5 mint masukn santan dan asam keping dan garam
tarra da siap.senang kan..
*cara masak sy mmg mengikut tradisi org2 n.sembilan dulu2.jarang2 menggunakan serai dan bwg..kata emak kalau masak ciliapi org2 siam tu mmg le dia byk guna serai..resepi dah di ubah2..ko masak pekat2.pandai2 le kau rasakan asam garam gulai tu..kalau takut kolestrol tggi hah jgn masak lemak..makan rebus2 je..hehe..itu kata emak..betul gak tu kan?
lagi satu,lupa nak habaq mai..petai sy ni sy tak kikis.malas tul rasanya so sy rebus mcm nk buat jeruk tu then sy simpan 1 mlm dgn asam keping dn garam..rasanya sama je.
No comments:
Post a Comment