ketam masak lemak cili api dgn nenas |
bahan2
ketam 4ekor
cili api 8 ulas je.(jgn byk2.tersedak nnt naya je.tak pat hisap2 manis ketam nih)
serai.1 batang
santan beli dah siap.rm3 je
bwg merah 2 ulas di hiris
nenas.guna separuh je suka hati nk cincang atau nk hiris
nenas dikecutkan dulu dgn serai yg di titik,cili api yg di tumbuk halus dan bwg hiris
stgh orang suka kecutkan dgn ketam skali tp sy suka masukn santan dan ketam sekali.biar keluar manis ketam tu.jgn lupa buh garam.kalo kurang masam buh asam keping ya.
*masakan org2 negori yg tulen sebenarnya jarang2 yg guna bawang..keutamaan dlm masakan adalah terletak pd asam,garam,santan dan cili apinya
Salam Anymz, sedapnya lemak ketam tu, lama kak tak makan....
ReplyDeletehttp://treatntrick.blogspot.com
salam kembali kak,tu la susah nk jumpa ketam yg besar2 skang nih..bila ada terus je beli..mahal pun mahal le..hehe
ReplyDelete