semalm saya gi petik pucuk ubi kat rumah kazen saya tu hah.diorang semua takde kat rumah.geram plak tgk pucuk ubi diorang yg gemok2 cam tuannya tuh..hehe..jgn marah ya kazen2 ku sayang..aku buat lebih,kalo ada rezeki you all mggu ni merasa lah korang semua.kalo tak telan air liur je la ya...nak buat ulam saya tak pandai makan,jadi terus suh anak bujang gi pasar beli santan utk buat rendang..nampak je chenggini,tapi pucuk ubi tu garing tau.begitu juga dgn ikan bilis.
bahan2
1 ikat pucuk ubi-ambil yg muda,bersihkan dan ketepikan
santan dari 3 biji kelapa atau
santan segar rm 4
5 ulas bawang kecil dihiris
2 batang serai ditik
ikan bilis Rm2
1 senduk cili api yang telah di kisar halus bersama kunyit hidup
kuah ni nampak merah sedikit sbb cili api nya dah masak2 belaka.kaler merah bila dah campur dgn kunyit jadi la chenggini rupanya
cara2
sediakan kuali
masukan santan,serai,garam,serai,ikan bilis,bawang dan cili api yang telah di kisar
kacau sentiasa supaya tidak melekat dgn api yang sederhana
bila dah agak kering macam kat atas ni baru masukan pucuk ubi tu..jaga api jgn besar.
kacau sehingga pucuk ubi tu kering dan garing..
dah siap dan sedia untuk di hidangkan.
uniknya mesti sedap ni kan
ReplyDeleteLady:memang sedap tapi nak masak ni kena guna santan yang bantak sbb nak jadikan pucuk ubi tu garing..kalau bulan puasa selalunya kitorang simpan dlm tupperware leh makan masa sahur..try la buat
ReplyDeletesedapnye.. kegemaran ku! satu lagi rendang pucuk......(terlupa sudah) pun sedap gak
ReplyDeleteAssalam. Sy adalah pengusaha Rendang Pucuk Ubi tradisi masyarakat daerah Rembau, N.Sembilan.
ReplyDeleteKpd sesiapa yg berminat utk menempahnya, sila pm msg kpd https://facebook.com/RendangPucukUbiBonda