Sebenarnya dah puas saya dok tercari2 yee mee yang mencapai tahap piawaian selero saya.maknanya saya masak tanpa was2..hehe. ..get what i mean..akhirnya saya ketemu juga di Family Store ,Rembau.sesekali shopping mopping di situ best gak..dapat tgk ragam org2 kampung membeli belah..biasanya diorang keluar reramai bila dah hjg bulan..fuuhh seronok saya dengar loghat N.s diorang.. pekat betul...
sepatutnya saya nak masak yee mee sebelah ptg tapi memandangkan pagi2 ni dah takde benda yg nak di buat utk b/fast jadi saya on je masak mee ni.lama sikit kenyangnya anak2 nnt.kan cuti sek ni....
bahan2
1 paket yee mee(dlm tu ada 5 keping)
3 ulas bawang putih-di ketuk
1 mangkuk isi udang
1 mangkuk isi ayam
1 paket fishball
1 ikat sawi
3 tongkol jagung muda
sebuku kecil bunga kobis
1 cwn air
2 sudu besar tpg jagung
1 liter air
2 biji telur
2 buku kiub ikan bilis/ayam
sos tiram
sedikit minyak
cara
panaskan minyak
tumis bawang putih hingga naik bau
masukan 1 liter air
biarkan mendidih
masukan isi ayam,udang,fishball
masukan kiub dan sos tiram
rasakan garam
1 cwn air di kocak bersama tpg jagung-ketepikan
apabila hendak di hidangkan,
masukan sayur2an dan air tepong jagung
ambil 1 keping yee mee,letak atas pinggan dan pecahkan satu butir telur ke atasnya
ambil kuah yang panas2 tadi curahkan atas yee mee/
sedia untuk di hidangkan
jgn lupa hidang bersama cili padi potong
nyum3,
ReplyDeletesedapnya,
bertuahnya budak2 tu dapat makan yee mee yang sedap2,
hehe~
zaidharis:meh sini kita sarapan sama2.hehe
ReplyDelete