Saturday, 19 June 2010

Sup Ekor



Adoiyai...ini first time saya masak sup ekor nih....semua ni azfar punya pasal...bawak dia gi pasar tani,lalu kat tempat daging ,tetiba dia suh tanya ekor ada tak mak...waduh pandainya anak bujang ni makan ekoq......saya pun beli le sekilo je...tengok ekor tu terbayang2 je kat depan mata ni,,,si lembu tu dok goyang2kan ekor dia sambil makan rumput tu hah...hehe

bahan2

1 kilo ekor lembu/kerbau
halia
bawang putih
bawang merah
daun seleri
daun bawang
daun sup
carrot/ubi kentang jika suka
rempah sup
rempah 4 sekawan
cili padi
air
kiub ayam/ikan bilis

cara

cuci bersih ekor kemudian di rebus hingga empuk.ketepikan
segala bwg,halia di hiris halus dan sebahagiannya di tumbuk
tumis bhg yg di hiris dalam periuk yg lain
bila dah naik bau masukan bhg yg di tumbuk.
masukan
masukan rempah 4 sekawan
masukan rempah serbuk
masukan daging ekor bersama airnya sekali
didihkan lagi
masukan ubi kentang dan lobak jika suka
akhir sekali masukan kiub,garam,daun seleri,daun bawang dan daun sup.
sedia untuk di hidangkan.
hiaskan dgn bawang goreng dan hirisan cili padi,perahan asam limau.

2 comments:

  1. sedapnya sup ekor lelebih lagi kalau dagingnya tu jenis lembut kan..

    ReplyDelete
  2. Lady of Leisure:kena rebus lelama sikit lady..

    ReplyDelete