ni,mr suami aku tu bulan2 posa asek nak ikan tenggiri goreng jek.kepalanya takan nak goreng.sayang ngko.aku pun menggulai le semalam dgn belimbing kontot tu.belimbing besi namanya..sedap tak terkata..kali kedua aku menggulai sepanjang ramadhan ni.
telur ikan dgn kepalanya
bahan2
3 kerat kepala ikan
1 senduk kecil cili api(bln posa jgn buat pedas)
santan dari 2 biji kelapa(asingkan cair dan pati)
Rm1 belimbing buloh (tumbuk sedikit buang air)
garam
cara
jerang santan cair bersama cili padi,garam dan belimbing
masukan ikan.
didihkan semula
masukan pati santan
siap dan sedia untuk di hidangkan
*spt biasa,saya masak ikut pure negori tak ada bawang atau serai dlm masakan gulai lemak cili api ikan..tapi pastikan santan nya pekat..saya tak letak asam keping sbb belimbing itu dah boleh ganti masam
3 kerat kepala ikan
1 senduk kecil cili api(bln posa jgn buat pedas)
santan dari 2 biji kelapa(asingkan cair dan pati)
Rm1 belimbing buloh (tumbuk sedikit buang air)
garam
cara
jerang santan cair bersama cili padi,garam dan belimbing
masukan ikan.
didihkan semula
masukan pati santan
siap dan sedia untuk di hidangkan
*spt biasa,saya masak ikut pure negori tak ada bawang atau serai dlm masakan gulai lemak cili api ikan..tapi pastikan santan nya pekat..saya tak letak asam keping sbb belimbing itu dah boleh ganti masam