Nanti dulu jgn terkejut!!!....................
Lemang dan rendang .
Ini untuk mek jepun dan mek siam.
ooppss..tak lupa untuk izah yg tak dapat balik beraya.hehe
Salam semua.masa entri yang ini ke udara akak sudah pun melangkah memulakan perjalanan ke Taiping.al maklum akak anak perempuan sulong yang yatim piatu,maka menjadi tanggungjawap akak untuk berkunjung ke rumah adik2 bila2 ada kelapangan bg mengeratkan tali silaturrahim antara kami.
Terima kaseh pada Ben dan kredit untuk beliau sebab mengajar kita2 yang tua ni macam mana untuk buat auto post.,jadi tak adalah blog kita sunyi sepi kan.?
Percaya atau tidak tapi seharusnya awak,..awak..dan awak semua percaya ini lah menu akak masa makan tengahari raya semalam.al kisah azfar anak bujang akak yang sulong minta buatkan western food.jadi akak masak apa yg ada dalam esbok je lah kan?
Resepi akak ambik dari rumah YATIEmemories.resepi asal dari rumah Rinchan.yatie kopipes dari rumah hana.mekaseh yatie and HANA.sedap sangat..akak marinade satu mlm dlm esbok..semua puas hati.anak2 kata mcm makan kat kenny rogers.
Resepi untuk sos akak bagi lain kali ya
yang ni tak boleh potong.hidangkan utk tetamu.yg dah potong semua dah licin sebelum sempat snap gambar
Bahan-bahan
* 2-3 keping dada ayam boneless- atau apa2 bahagian
* 3 inci halia - parut
* 3 ulas bawang putih - parut
* 3 sb madu
* 4 sb kicap manis
* 1 sb gula perang
* 1 sk garam
Cara-cara
* 2-3 keping dada ayam boneless- atau apa2 bahagian
* 3 inci halia - parut
* 3 ulas bawang putih - parut
* 3 sb madu
* 4 sb kicap manis
* 1 sb gula perang
* 1 sk garam
Cara-cara
- Cucuk2kan ayam menggunakan garfu.
- Satukan semua bahan dan perap lebih kurang sejam atau lebih dalam peti sejuk.
- Panaskan non-stick dengan sedikit minyak dan panggang ayam tadi. Tutup kuali dan sesekali balik2kan ayam.
- Curahkan lebihan kuah perapan ke atas ayam dan sentiasa dibalik2kan agar masak sekata dan berkilat.
- Dah masak, angkat, hiris2 dan hidangkan. curahkan lebihan kuah ayam tadi.
aduiii kak, menggodanya jiwa raga tengok chicken tu ;-)
ReplyDeleteanyway have a safe journey ye kak!
maceh wahai kak.anim cayangggg... mmmuahhh! nmpk lebih menyelerakan dari kite punyer..mau mau mau... lebih2 lg rendang n lemang mu itewwwwwww... huwaaaa....xde lemangggg...
ReplyDeletesayuuuuuuu hati ini makin sayuuuu.. wakaka..tapi dapat lemang ngan ketupat..wah cam mimpi je..mekasihh kak nimm..sob sob.tapi nak jugak western kat bawahhh tuuuuu..org kata bagi bitiss mau peheee..ngeeehehhee
ReplyDeletesedapnya kak.. huwaa... nampak juicy gitu kan... hope its not to late to wish u and family salam aidiladha.. :)
ReplyDeleteto zarin.
ReplyDeletezariiin,selamat hari raya
selamat da sampai taiping.seb baik ada wifi.canggih dah semua org kat sini.hihi
to hana
maceh hana sbb selalu hidang resepi2 yg mudah2 utk di cuba dan di rasa.sedap tulll.
ni akak kat Taiping nak buat bbq.masukan jugak resepi teriyaki nih..:)
to izahdaut
ko nyanyi mcm mana sayu pun takpat buat apa dah izah..dok la berlagu rindu sayu.hihi
dah makan lemang dah..kihkih
to Lady
sesekali ubah selera.sedap lady.akak suka ayam teriyaki nih.
aishh..
ReplyDeletesedapnya terliur tgk terayaki tu..