Tuesday, 9 November 2010

Sausage Puff Pastry

salam semua..
pejam celik ,pejam celik hari dah malam.akak buat ni untuk minum petang tadi..tergoda dgn pastry puff kat rumah Ummi,kuantan dan CMG,...pastry di beli di mydin melaka masa aku bawak adik dan anak2 jenjalan kat melaka tu hari....
resepi ni ada kat rumah CMG jugak,entah kenapa mlm ni tak dpt bukak pulak rumah si mat yang ada pastry ni..leceh tul..maaf ya mat ya..apa2 pun kira halal lah yo..
pastry puff ummi dok elok kemas je..aku punya agak terkangkang sikit..tak sopan gitu..tapi takpe janji sodap..inti yang macam ni anak2 suka lah.
Ummi,kita mintak izin copypaste je ya..dah malam2 penyakit M pun dtg..hehe(alasan aku le tu)



BAHAN-BAHAN:

INTINYA :

6 batang sosej
1 biji bawang besar, di mayang kasar
2 ulas bawang putih, dicincang halus
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cili sos
2 sudu besar serbuk lada hitam kasar
2 sudu besar majerin utk menumis
Secubit garam
Secubit gula
Bijan secukupnya - ni aku lupa nak letak
* 12 keping puff pastry jenama "kawan"

CARA-CARA:

1. Panaskan majerin. Tumiskan bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan sosej yg telah dihiris nipis. Tumis hingga agak garing.
3. Masukkan sos tiram dan sos cili. Kacau rata.
4. Masukkan lada hitam, garam dan gula secukup rasa.
5. Angkat dan ketepikan.
6. Sediakan puff pastry. Isikan inti. Taburkan bijan di atasnya. Tutupkan dengan sekeping lagi. Kelar berbentuk "X".
7. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Bakar hingga puff kembang dan keperangan.




9 comments:

  1. Salam K.Anim,
    Rajinnya akak buat puff ni....yatie nak buat asyik keluar masuk petiais je pastry tu...nak mkn tapi malas nak wat..mcmana ni...

    ReplyDelete
  2. amboi kak nampak gebu betul.. makan panas2 sedap ni kan..

    ReplyDelete
  3. to yatie
    akak pun mula2 macam tu jugak yatie..asyik keluar masuk peti ais je pastry tu.semalam dah banyak sgt masa,nak tak nak akak buat jugak..nak makan..terpaksa lah..hihi


    to Lady
    betul tu lady.makan panas2 baru sedap.nanti nak buat puff tuna.boleh buat pedas2 sikit.yg ni feveret anak2.

    ReplyDelete
  4. Salam Anim...
    Puff Pastry nie mmg sedap kan.. buat ler inti ape pon anak2 mmg gemor sangat... akak dah pernah cube buat inti sardine.. pas nie nak cube inti sausage ler pulak.. ermmm sodapp nyer...

    ReplyDelete
  5. kak dah tak bizi ye kite pun buat gak tp guna paratha sbbnya kat umah tu pastry puff tak jalan

    ReplyDelete
  6. Salam kakAnim. guna pastri segera ni senang keje kan kak..fes time saya buat sardin puff burok benor nampak eh..

    sebelum bakar, akak masuk fridge dulu tak atau biar je pd suhu bilik?

    ReplyDelete
  7. aritu sblm g jalan igtkan nak wat menatang nih..tp tk nyempat la jugak! pehnih mmg akan buat... kek bwh tuh nak jugak!!!

    re: kak..jwpnnya semua lam gamba tuh kite bli.. haikhik.. syhhhhh..hubby tak kasi bgtau.. nnti takot kene potong leher, potong tangan, potong jari, potong semua potong2.. kikiki..

    ReplyDelete
  8. to kak Ede
    salam kak.saya tak pernah lagi buat inti sardine..nanti nak cuna jugak..
    yg sausage memang anak2 suka


    to chik mimi
    untuk sementara waktu ni belumlah bz sangat mimi..mggu depan bz balik..
    kalau anak kecik2 memang diorang tak suka pastry ni.berterabur je bila makan kan?


    to Eliza
    lepas isi inti terus bakar je liza.kenapa ek puff liza jadi camtu?lepas keluarkan dr freezer pastry tu biarkan dalam 15 min je.pastu terus isi sardin atau apa2 inti.terus je bakar.


    to hana
    kihkihkih....akak sakit2 perot nahan gelak ni hana..takot kena potong rupanya..nanti,bila hana balik akak pakat2 dgn mas..bior kitorang je yg potong leher hana..kalau tak mau kena potong belikan untuk kitorang jugak..baru aci camtu..hahaha

    ReplyDelete
  9. ooo dah siap projek puff dia.. akak baru jer nk buat :)

    ReplyDelete