Friday, 26 November 2010

sayur bak choy dan tauhu jepun/telur

salam semua,
ini menu makan tengahari tadi .
menu sehat dari hakak..hehehe..
memandangkan dua hari akak cuti main masak2 sebab gi umah org kawin,maka tadi akak buat sayur bak choy dgn tahu jepung ni je..buat lauk ringkas2 dan simple.anak2 suka lah sebab ada ayam sebagai sampingan.akak ratah je sayur tu..

bahan2

1 ikat sayur bak choy(ada 5 tangkai)
2 batang tahu jepun-di kerat 1/2 inci dan di goreng
1/2 cawan isi ayam/udang
2 ulas cili merah-di hiris
4 ulas bawang putih-di cincang
1/2 labu bawang besar-di potong dadu
1 sb tepung jagung
1/2 cawan air
1 sb sos tiram
1 kiub ikan bilis
1 butir telur
sedikit air
minyak utk memasak


cara

panaskan minyak
tumis bawang putih dan bawang besar
masukan isi ayam/udang
masukan sedikit air
masukan sos tiram dan kiub
masukan tepung jagung yg sudah di bancuh dgn 1/2 cwn air
masukan telur,biarkan bbrp saat baru kacau
dah mendidih masukan tahu jepun yg sudah di goreng
akhir sekali nasukan sayur
tutup api dan sedia untuk di hidangkan


ayam ni akak masak chicken teriyaki dgn sos kicap pedas jer..
sesekali ubah selera tak makan lemak2..

3 comments:

  1. Sodap nyer kak, tengok gambar jer dah tahu sedap. Untung anak anak akak dapat mak macam nih :)

    ReplyDelete
  2. kakak cantikkk.... mau tumpang mkn sini boley ka?? kakak makan kiter punyer, kiter makan kakak punyer er? tp xtra lebey la kiter punyer.. kan sifir kite sentiasa begitu kan kakak cantik kan kan?? kekekekee

    ReplyDelete
  3. to my life my world
    sama jer..semua mak dlm dunia ni pandai masak.hehe..
    bak kata anak akak,goreng telur pun sodapppp.


    to hana
    boleh hana.boleh.syarat bawak timun jepun banyak2 ya..nak cicah sambal belacan.hehe

    ReplyDelete