Salam semua..akak tertinggal ketapi hari ni..sibuk dgn kerja2 rumah.maklum lepas raya plan nak ke utara dua atau tiga hari..hari ni masak campak2 je.pastu gi jenguk2,kacau2 rumah orang.maklum banyak masa..bila dah nak malam baru teragak nak buat cake ni.saja nak try test bekas comey ni pulak..kek ni memang laku oleh rakyat jelata di rumah ni.tapi malangnya akak ni gelojoh.panas2 dah tak sabo2 nak keluarkan,tu yang ada supik2 sikit tu..
keluar aje dari oven ada pulak tetamu yang dtg bertandang.rezeki lah namanya tu..
resepi dah post dulu tapi keluarkan jugak lah ya..
Bahan-baha
- 250g butter - suhu bilik
- 250g gula pasir - hana buh 210g je..tuh pong dh manis-akak guna 200gm je.
- 4 biji telur size M
- 11/2 sk parutan kulit oren
- 250g tepung naik sendiri (jika menggunakan tepung gandum + 1sk baking powder)
- 85ml jus oren
- 5 sk jus oren
- 125 gm gula icing-akak guna 50gm je..
Cara-cara
- Panaskan oven 170C. Sapu loyang 22cm dengan butter keliling. dan alas loyang dengan baking paper.
- Pukul mentega dan gula hingga berkrim selama 4-5minit. Pecahkan telur, masukkan satu per satu. Masukkan parutan kulit oren. Pukul lagi hingga kembang.
- Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren.
- Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 45-50min. Cucuk sebelum keluarkan dari oven. Jika kek belom masak dan permukaannya sudah keperangan, letakkan aluminium foil di atas kek supaya kek tidak hangus dan teruskan membakar.
- Sejukkan kek sebentar di dalam loyang di atas wire rack. Kemudian baru sisipkan.
- Untuk membuat aising, campurkan gula aising dan jus oren ke dalam mangkuk dan kacau sehingga berkrim. Curahkan ke atas kek tadi dan boleh la dipotong dan dinikmati.
salam kak anim,
ReplyDeleteminta kita beberapa ketul sicilian kek tu..tak jelak2 kan makan kek ni..
my mum request suh buat lagi..hehe
oops, nak balik kampung ya..selamat pergi & balik ya..dont miss me ya..hehe
ReplyDeletecumilnyerrr... igtkan acuan tuh utk donut ajer... tk terpikir lak leh wat mende lain.. nak beli lah! hihi... *curik dua ketui! :D
ReplyDeletesalam kak dah bape kali akak buat sy belum toray lagi ni tak buleh jadi heheheh selamat hari raya aidil adha ye kak
ReplyDeleteselamat aidil adha nimz
ReplyDelete