Assalamualaikum semua
Akak pernah post roti ni tahun lepas kalau tak silap kat SINI..
Roti ni sedap di makan sewaktu minum2 petang,makan malam atau sarapan pagi pun boleh..suka hangpa lah na, nak makan waktu bila..
Tu tajuk tu akak hantam keromo je..apa nama yang sebenarnya akak pun tak tau.
Meh tgk bahan2 dan cara membuatnya ya.kalau dulu akak letak tuna dulu lepas tu baru tomato,kali ni akak letak tomato dulu.dgn cara ini pasti anak2 makan juga buah tu kan..
French Loaf with Cheese and Tuna
bahan2
1 batang french loaf(ala yg jual kat supermarket,roti panjang yg keras kematu tu)
1 tin tuna/sardin
1 biji buah tomato di hiris bulat2 nipis
1 sudu teh lada putih/lada hitam
beberapa keping cheese-kali ni akak guna mozarella cheese
butter
cara
french loaf di potong bulat2 atau menyerong
tuna atau sardin di lenyek hancur
ambil sekeping french loaf yang sudah di potong
sapu butter di atasnya
ambil sekeping french loaf yang sudah di potong
sapu butter di atasnya
letak tomato
letak tuna/sardin yang sudah di hancurkan di atas tomato
tabur serbuk lada putih/hitam
akhir sekali letak cheese yang sudah di potong kecil2
sedia untuk di bakar.
bakar hingga keperang2an.
dah siap..
letak tuna/sardin yang sudah di hancurkan di atas tomato
tabur serbuk lada putih/hitam
akhir sekali letak cheese yang sudah di potong kecil2
sedia untuk di bakar.
bakar hingga keperang2an.
dah siap..
nah ambik lah sorang satu.kalau suka makan le dgn sos.
akak makan mcm tu je.
sekelip mata je semua ni licin masuk mulot..
sedap la kak nim buat makan cam tu... senang nak buat untuk brekfes kan..saya doakan anak2 saya pun suke makan cam ni..senang dikemudian hari..haha..bapaknya mmg dah reject dah maknan mcm ni...tekak ketimuran kato kan..
ReplyDeletesedap ni kak Nim, I like...
ReplyDeleteto izahdaut
ReplyDeletesebenarnya cara pemakanan anak2 ni kita yg kena latih zah.dulu2 abg pun susah gak nak termia makanan camni tapi bila dah selalu akak buat dan dia takde pilihan,akhirnya dia makan jugak.takde lah dlm jumlah yg byk tapi at least dia makan.
to noormasri
ReplyDeletememang sedap.bila bakar bau pizza kan?..
salam kak...rezeki jgn ditolak..thanks kak :))
ReplyDeletesedapnya kak nim....saya suka...bila nk rajin buat ni yer...hehe
ReplyDeleteKak Nymz
ReplyDeletesure sedap sebab sekelip mata dah habis..simple nak buat le nanti. KIV dulu.
Kak nym..
ReplyDeleteSedapnye makan macam ni.. Cam lazat dan bertenaga je ekk.. Tapi kan kalau akak bagi kat saya sikit lagi sedap tau! Heheh
to Deliah's deli
ReplyDeletesama2 del..sila lah ambik ya..tambah kan lagi lemak2 kat vontot tu.hehe
to nieza
ReplyDeletegi ambik injection dos 'R'..kasi buang itu penyakit 'M'..hehe..
misi mesti ada ubat ni kan?..
to kasih redha
ReplyDeleteooo..kalau anak2 tak kisah pada cheese,elok try buat ni kak..bila kita bakar kan,bau cam pizza tuna.memang sedap.garing2 je bila makan.
to hann
ReplyDeletenah..ambik le 3 ketui...hehe..akak tipu..dah habis lah hann.segala hadap je tadi nih..
salam k.anim.. nor nak tiru la.. halal ya nak amik resipi nih.. masuk list dulu.. hehe
ReplyDeletewaaa~ acik... sy penah makan nih.. maktok bestfriend sy buatkan... tp maktok letak kuah spaghetti bolognese..pastu letak cheese.. makan panas2 sedap jaa... cheese tgh cair lagi...
ReplyDeleteto k.nor
ReplyDeleteambik lah nor.dah masuk lam ni kira halal lah semuanya.hehe
cuba lah...insyaallah anak2 pasti suka
to CikEmbun
ReplyDeleteooh..ya ka?nanti acik try cara gitu pulak ya.tungguuuuuu.