Assalamualaikum semua
Hah!..pernah dengar dan pernah tengok tak menda alah nih?
Mula-mula akak tengok pepahat ni kat rumah lady of leisure yang sudah hampir sebulan sunyi sepi tanpa berita.mungkin mengikut suami tercinta bermesyuarat di luar negara,,cewah cam pantun lak.eh!dah melalut ni..
Pagi tadi akak mengajak en suami ke kuala sungai baru mencri ikan2 segar di sana..memang kalau nak ikan2 fresh ni akak suka sgt ke tepi pantai..jarak kuala ni dari rumah akak ada dlm setengah jam perjalanan menaiki kereta.best wo ke sana..tenang je tgk pantai waktu pagi..
Bila akak terjumpa dgn pepahat ni terus akak beli sebab akak pernah tgk lady post entri pepahat goreng bercili ni dlm blog beliau..rasa dia??...rasa dia macam lala.cuma pepahat ni lebih berdaging sedikit.sedap tau...jadi kalau sesiapa yang belum pernah mencuba tu cuba2lah belajar ya..sorry lah kekok sikit ambik gambar..kurang sesuai posisi pepahat tu dlm gambar ni kan?
Pepapahat Goreng Cili
by anymz mykitchen
source:Lady Parlour
Bahan-bahan:
1kg pepahat - cuci bersih
2-3 batang serai - diketuk
5 biji bawang merah kecik - tumbuk
2-3 biji bawang putih - tumbuk
3-4 sudu besar cili boh
Belacan sebesar ibu jari - tumbuk
Beberapa sudu sos tiram
Beberapa sudu sos cili
6-7 helai daun limau purut - hiris
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
- Panaskan 3 sudu makan minyak masak dan tumis serai serta bahan tumbuk hingga wangi dan masukkan cili boh. Masak lagi hingga naik minyak. Masukkan sos tiram dan sos cili, garam dan gula secukup rasa. Tak perlu masuk air sebab pepahat akan mengeluarkan air nanti.
- Masukkan pepahat dan gaul rata. Bila pepahat masak, masukkan hirisan daun limau purut dan tutup api. Hidangkan.
Assalamualaikum kak anim,
ReplyDeletetak pernah makan pepahat ni..
nampak sedap.. =)
kak anim...
ReplyDeleteeden tak ponah makan pepahat ni...
sodap ko...
rasonya cam namo .......
pernah nampak kat tv....
Assalamualaikum kak Anim..sya dtg nk tengok pepahat, emmm mmg x penah jumpa benda ni..cuma pernah tengok kat tv rancangan mkn2, mst sedap ni sbb tengok pon berselera je...
ReplyDeleteakak tak pernah makan...hari tu tengok kat rumah Lady...sure sedapkan kak :)
ReplyDeletekak Anim kalau tak silap ita kat tempat ita ni orang panggil kijing...
ReplyDeletesedap klu masak pedas2 cam ni... rasa2 sedap meratah jugak ni.. cengkerang dia nipis aje kan kak?
Patut ker kerusi roda dijadikan bahan lawak gelak ketawa di ABP2010?
ReplyDeletecheckout my new post at:-
http://syokgelak.blogspot.com
jom bagitaw aper korang raser...
Assalamualaikum Anim
ReplyDeletePepahat tu apa? Pertama kali dengar...mungkin ditempat Kak Lin ada nama lain kot...
Assalam kak anim, siput buluh ni memang sedap..kita kalau jumpa kat pasar mesti beli walaupun lauk di fridge dah penuh..heheh suka buat ratah2 gitu aje..
ReplyDeleteas-salam kak
ReplyDeletetak pernah mkn pepahat ni, sedap ke kak...
Hi Anymz, I suka ni, But I think saya ada sikit problem...pronouncing the name.
ReplyDeleteOkay sekali lagi, 'papa...no, Pepahat". Okay got it!
It is delicious.
Ini kalau dapat jemput makan your house, and with your famous sambal belachan, habis la cherita! Tiga pinggan saya buat magic, ha ha ha.
By the way, what is 'chilli boh'? Can eat with chopsticks kan? I think your hubby no need go out eat restaurants. Tentu he says, 'no standard, my wife anytime best of the best. The Top Gun of cooking".
Waaa, macham ni boleh dapat invitation datang makan? Arhaaaa ha ha ha.
You are good, Anymz. And I love your kueh bongkok....CheH! I mean Bingka.
Have a nice day, Lee.
Assalam Kak Anim, sedap ke kak?tak pernah mkn juga pepahat ni...mcm mana rupanya tu ...tak berapa nampak sgt photo akak ni.hmm..teringin lak nk rasa mana nk pi cari kat sini ..hehe
ReplyDeleteto norul mas hana
ReplyDeleteakak pun baru first time makan nih..sedap tau.
to mas
raso ee cam lala jugak lah mas tapi isi lagi banyak..sodap mas.hargo mahal lah sikit..ala sikit yo.hehe
to azlina
sedap ina..akak pun first time makan ni..mula2 pun akak tgk kat blog lady,sebelum2 tu mmg tak pernah dengar atau jumpa.
to kasihredha
huiih..memang sodp kak
Lia pun suka makan pepahat goreng pedas... :)
ReplyDelete