Assalamualaikum
Terlebih dahulu akak nak ucapkan salam takziah buat keluarga anak2 yatim dan anak2 Hidayah Madrasah Al-Taqwa,Hulu Langat yang telah terkorban di kejadian tanah runtuh semalam..dari Allah kita datang dan kepada Allah kita di kembalikan.Allah lebih mengetahui.semoga roh mereka di cucuri rahmat dan di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman dan beramal soleh.
InsyaAllah. amiiiin
Akak buat triffle ni sekali dengan Nasi Ayam Goreng tengahari tadi.buat triffle sebagai hidangan pencuci mulut.maklum cuti2 ni biasanya en suami suka sangat bagi soklan2 cepumas.seperti tak ada apa nak makan ke?..takde dessert ke?..
Triffle ni akak buat dapat dua bekas mcm yg dalam gambar.memang dapat banyak dgn resepi Nor ni.sedang elok untuk akak seisi keluarga.
Resepi akak dapat dari rumah Nor,SecubitGaram hasil dari sekodeng rumah Nor mlm tadi..Nor, dapur Nor akak dah kemas,kalau masih bersepah jugak maknanya ada orang lain yang datang lah tu..hehe
PUDING TRIFFLES
by
anymz mykitchen
resipi : K.Hanieliza
Bahan-Bahan:
1 bungkus kek swiss roll
1 kotak agar-agar segera (Lady's Choice) - perisa strawberry
1 tin fruit cocktail
2 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar gula
3 cawan susu segar
1 sudu teh serbuk agar2 ~ yg ni K.Nor tambah
Cara:
1. Campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sehingga menggelegak dan kepekatan. angkat dan biar sejuk. (campurkan sekali serbuk agar2)
2. Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas [kalau nak cantik..masukkan dlam bekas kaca..nanti nampak lapisan triffle ni] sehingga penuh.
3. Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan keatas kek tadi.
4. Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata.
5. Taburkan buah cocktail keatas kastard tersebut.
6. Bancuh agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan dan tuangkan keatas buah cocktail tadi.
7. Masukkan ke dalam peti sejuk.
2. Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas [kalau nak cantik..masukkan dlam bekas kaca..nanti nampak lapisan triffle ni] sehingga penuh.
3. Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan keatas kek tadi.
4. Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata.
5. Taburkan buah cocktail keatas kastard tersebut.
6. Bancuh agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan dan tuangkan keatas buah cocktail tadi.
7. Masukkan ke dalam peti sejuk.
Al-Fatihah kepada yang terkorban dalam tragedi nie.. Takziah kepada keluarga mangsa.
ReplyDeleteAkak... puding tu amat mengoda ler akak... tgk yg tinggal suku tu lagi... memang nak merasa gak puding nie tau akak.. nmpk sedaaap
Salam kak...
ReplyDeletekita pun wat puding gak ari ni..tapi akak punya memang nampak menarik
Amboi Anim, tergoda kak tengok puding ni, nak sikit boleh?
ReplyDeletehttp://treatntrick.blogdpot.com
Assalamualaikum K.Nim,
ReplyDeleteBaru tadi Yatie beragan nak wat puding triffle ni..tapi tak jadi sbb dah wat talam sagu berlapis...nah yatie bagi akak sepiring...suka tak...hehehehe...
dah tinggal banyak tuh je e lagi ye kak...menda sedap gitu memang laku kan...
ReplyDeleteKak Anim... Okey. kalau tak boleh hidang laksa masa datang umah akak, hidang yg ni pun tak pe..heheheee...
ReplyDeleteto Diana
ReplyDeletebuat cepat2 diana.akak dulu camtu le.rasa malas je nak buat akhirnya hah hambik kau..tak berenti2 makan.hehe
to naz
ooo ya ka?..sama lah kita kan?..jap lagi akak sampai rumah naz pulak.smlm tenet cokia betul.hangin je satu badan.
to Treat and Trick
boleh kak.apa salahnya...hehe
to Yatie
Talam sagu lapis yatie tu pun dah cukup menggoda akak tau.jap lagi kalau takde apa masalah akak pun nak melapis jugak.trm kaseh yatie dtg bertandang ada buah tangan.hehe
to Mak Qis
Yang dlm mangkuk dlm gambar ni da habis dah.mangkuk lagi satu tinggal suku je lagi.hehe
to Naz
alahai kalau takat nak hidangkan yang ini no pblm naz..lolap mato pun leh buek.hehe
As'salam Kak Anim
ReplyDeletedah betangga2 resipi yang dok menunggu. resipi puding triffles ni dah terlepas lama dah. entah bila lah dapat laksanakan agaknya... hihihi
salam kak... ila cuba buat triffles ni tap x menjadi la... ermmm boleh x nk tahu mcm ner akak masak tepung kastard.. bila kita campur dengan susu panas tu dia jadi berketul2.. ingat dpt la makan utk ulangtahun perkahwinan hr ni... tolong yer kak
ReplyDelete