Assalamualaikum
Adeh..jangan banyak songeh..apa lah kak anim ni?..banyak2 menu sambal belacan pun nak post gak ke?...kehkehkeh...gelak org kaya ni...saja post sambal belacan buat rujukan anak2 menantu di masa depan..mana tau tetiba diorang tak tau pulak macam mana nak buat sambal belacan kan?..resepi dia yang paling simple..semudah ABC..tumbuk sambal ,sambil lolap mato pun jadik,lelap mata takot cili masuk dlm mata la..haha
sambal belacan
by
anymz mykitchen
bahan2
5 tangkai cili hidup
10 tangkai cili padi kampung-kalau tak suka pedas jangan letak
sedikit gula-opt-akak tak letak
belacan secukupnya-di bakar atau di goreng tanpa minyak.
2 biji limau kasturi-di perah dan ambil airnya
cara
tumbuk semua bahan bersama kecuali limau.-boleh juga kisar dgn menggunakan pengisar kering
sudah elok sebati,keluarkan dan gaul bersama air perahan limau kasturi
Akak tak letak garam sebab belacan sudah masin
hari ni kita makan ulam2an berangin ya.
tak boleh di amalkan selalu.
dah lama betul tak buat pucuk ubi sebagai ulam
anymz..akak yang dah tuo ni pun tak jadi2 bilo buek sambal bolacan..mosti raso tak sodap..dulu2 dok tanjung karang..ado jiran dopan rumah buek kan..dok kuaters klia..jiran dopan pintu..dok seromban..tunggu kak wah buek..ha..ha..ha..yang orang kato sonang tu la..yang akak buek..akak pun raso tak sodap..
ReplyDeletecam tu yo sambal gesek..kono poi makan kek nelayan..tak pun tunggu kah wah buek..
to acik Erna
ReplyDeletehahaha..tu lah pasal kak..ese pun baru sekarang ni pandai.selalu tu kojap termasam lah,kojap termasin lah..apo2pun kak semuo bergantung pd belacan lah kak..yang ini se dpt fresh punya dr melaka..sodap kak..
eeh...ok gak resepi sambal belacan..mana tau ada budak2 muda tak reti nak buat ...
ReplyDeleteperrrggghhh...kak anym tayang sambal belacan...macam nak balik kerja terus tumbuk sambal belacan je.
ReplyDeleteakak...sedapnya tngk..smlm yatie celur pucuk ubi gak..mkn dngn kuah asam...mmng sedapkan....tapi tak n3, busy nak balik kampung ni..
ReplyDeletehahaha.. n3 kita serupaaaaaaaaaa :)
ReplyDeletesodapnya sambal tu...lagi podas lagi sodap tu..:)
ReplyDeleteaduh kak, tak tahan tengok pucuk ubi tu.. kalau selalu cenggini, harus patah jarum penimbang tu...hehehe..LAPAR!!!!!
ReplyDeleteAssalamualaikum akak..
ReplyDeletewah kat cnie pun ada sambal belacan.. ada ulam2an lg gitu.. sukanya diana makan menu mcm nie... sedap!
tongahari tadi kakpah buek samba bolacan gak. Telobeh cili api. Bosiut2 makan dan moncieh2 poluh haha
ReplyDeleteKak nim!!!!! umah kak nor puns ambal belacan, mcm janji2 jerrr hihihi... tp yg paling kita geram jantung yg dah terbelah tuuuu sedapnyerrrrrrrr!!!!! dulu2 beli jantung pisang kat sini tp tak sedap! tak suke! pastu kaler dia birat betul! hihihi terus tak beli lg sampai skrg :D tp kat pasar tak pernah beli lagi nanti nak cuba belilah! rindu betul dgn jantung pisang :D
ReplyDeletewah nakkkkkk kecur ni...
ReplyDeleteesok nak cari pucuk ubi..jantung pisang..nak buat samabl belacan!!!