Assalamualaikum semua
Anak2 akak masak tart ni sebaik aje akak decide nak buat, selepas BW ke rumah Mas Duniaku..Tart telur kali ni memang seratus peratus air tangan,Amir,Wazir dan Ainul..harap maaf akan ketidak sempurnaan rupa bentuk tart tu ya..janji diorang seronok di dapur ..
Akak biarkan aje dua orang anak bujang dan anak dara akak tu berdondang sayang di dapur..janji diorang kemas balik opis akak tu elok2..mas akak simpan resepi ni untuk rujukan ya..
Tart Telur
by
anymz mykitchen
Sumber : MasDuniaku
Bahan Untuk Crush :
- 1 paket puff pastry
Bahan filling :
- 1 cawan susu cair @ susu segar
- 4 biji telur
- 1 cawan gula halus
- 1 cawan air
- 1 tbs tapung kastard
- ½ tsp vanilla essence
Cara membuatnya :
- Untuk buat crust : Ambik sekeping puff pastry dan tekan2 puff pastry ke dalam bekas tart @ pie. Sekeping puff pastry tu boleh dapat 2 biji tart telur.
- Cara buat filling : Pukul gula dan telur.
- Masukkan semua bahan filling yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati. Kemudian Mas tapis dulu adunan filling ni baru tuang ke dalam bekas tart yang telah diletakkan doh tadi.
- Then tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan puff pastry tadi.
- Bakar dalam oven dengan api atas bawah. Linda agak2 jer temp dia. huhu. agak2 nmpk mcm dah kekuning orangean tuh masak la tuh! hihi. tunggu sejuk baru potong tau!
- Mas bakar pada suhu 190c selama 30 minit dengan api atas bawah.
- Selamat menjamu selera!
salam pagi...
ReplyDeleteBest juga dapat merasa air tgn anak2 bujang tu!betul tak kak?
jangan pandang pado ghupo kak,ghaso dulu sodap ko tak kan?
ReplyDeleteheheheh!!
salam kak anim..
ReplyDeleteseronoknya anak2 turun ke dapur...
nampak pun sedappp jerk tart telur tu...
macam mana kak..anak2 akak suka ke tart telur tu...
kak nim..ok ke tu? tak banyak celoteh tu..
ReplyDeletesaya tak nah buat tart ngetart ni... beli pun dah lama tak membeli... sedap ye kak nim?
Kak Nim,seronok kan da anak2 yg dah besar panjang,leh la turun dapo,anak2 sy kecik2 lagi,huhu..Pstt akak,xpa rupa xcantik,jnji diorang happy n bekerjasama..Rasa pon mmg sedap kan..
ReplyDeletekak anim
ReplyDeleteitu yg best bila ada anak2 yg dah besar panjang ni kan..sesekali ibunya boleh goyang kaki kan kak ;-)
wahhh... guna puff patry, senang jd nyer..
ReplyDeletewah kena try ni..selalu buat crust macam jadi tak jadi..senang pakai puff pastry je..
ReplyDeleteegg tart kegemaran saya..;)
hihi..selamat berkenalan kak..;)