Assalamualaikum semua
Salam petang Sabtu buat pengunjung2 mykitchen..
Tak kira lah jauh ke dekat,dalam negara ke atau luar negara..Kita semua bertemu di sini kan?
Alhamdulillah dapat juga akak mengupdate entri hari ni..
Mulanya dah mula rasa suam2 kuku je..sedap je berlingkar depan TV cuti2 begini kan?..tapi bila lapar perut minta di isi .kena juga lah kita ke dapur..
Hari ni tekak Melayu betul.Tekak kampung..dalam seminggu ni jemu dah menatap lauk ayam je.
Akak buat lawar (panggilan org N.Sembilan) atau mungkin di luar sana kita boleh panggil kerabu.Sedap sangat layan tekak dgn kerabu timun ni masa lunch tadi.Dengan sengaja nya akak gigit2 cili padi bersama kerang..aduuuuuuuh....sedapnyaaaaaaaaaaaaaa..
Meh kita tengok resepi..
Lawar/Kerabu Timun
by
anymz mykitchen
Bahan-bahan
2 biji timun-buang kulit ketepikan
1/2 kg kerang-rebus,buang kulit dan ketepikan
1 labu bawang besar-saiz kecil-di hiris
6 ulas cili padi-di hiris
1/2 batang cili hidup-di hiris
2 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar ikan bilis tumbuk
garam secukup rasa
1 sudu besar jus limau nipis
1 cawan santan pekat
Cara
Timun yang di buang kulit di potong bulat macam kita buat laksa Johor.
Masukkan santan ke dalam mangkuk
Masukkan juga kerang,ikan bilis, cili padi,cili hidup.lada hitam,bawang besar dan timun.
Semua bahan di gaul bersama hingga sebati
Masukkan garam
Akhir sekali masukkan perahan limau nipis.
sedia untuk di hidangkan.
sedapnya kak..dah lama tak makan kerabu timun bersantan camni.. lawar tuh klu kami, isi ikan mentah yg gaul bawang, perah asam limau tuh hehe ala2 umai gitu hehe
ReplyDeletesalam kak anim...
ReplyDeletememula tgk menu ni di bloglist ingatkan laksam..dok kata lawar ni nama lain kot bagi laksam... kerabu rupanya... memang sedap tu..
aduiiii...Kak Anim, kita dah ngences ni tengok lawar tu....sedapnya!
ReplyDeletemacam atie kata tu, di sini lawar ala2 umai...makanan tradisi orang Bajau, kadang-kadang lawar disebut juga kilau, makan dengan putu ( yg diperbuat daripada ubi)
to atie
ReplyDeleteakak pun dah lama tak buat lawar timun ni..bila dah nak masuk bulan posa ni mulalah teringat2 menu2 utk ramadhan..:D
kak,sy pantang tgk kerabu tentu akan mkn bnyk hr tu,lebih2 lg yg ada kerang ni :)
ReplyDelete1st time kak nim saya jumpa kerabu gini.. tak dapat nak imejin rasa dia.. siap ada santan lagi tu.. uishhh kalau buat ni makan ke idak ni.. sedap ye kak nim timun lawan ngan kerang tu....
ReplyDeleteanim..sodap e..lamo tak buek dah ni..sobab maleh nak potong timun tu..
ReplyDeleteakak dulu arwah alang kosum yang ajar buek ni..dan caro2 potong timun tu..
Kak Anim..Hawa blm pernah mkn kerabu yg berjenis ltk santan nih lagi...sedap ke?
ReplyDeleteAnim..lauk yg menyelerakan...sodap..nk buat pun mudah kan..
ReplyDelete