Tuesday, 25 October 2011

Masak Lemak Kupang dgn Pucuk Ubi

Assalamualaikum semua

Ada yang bercuti panjang ke tu?..Maklum esok dah cuti sempena sahabat2 kita yang beragama hindu menyambut perayaan pesta cahaya Deepavali.
Semalam akak agak keletihan.Selepas menemani Farah anak akak ke Poly Port Dickson untuk mengambil sijil muet segala kami terus ke Kuala Sg Baru mencari ikan2 segar di sana.
Dalam kepala ni sudah merangka dan berdoa moga2 budak yang menjual kupang tu masih lagi berniaga di tepi jalan tu.Alhamdulillah sebaik saja sampai di Kuala akak minta en somi terus ke budak yang berniaga kupang segar tu.Bukan itu saja,beliau juga ada berniaga lokan dan siput sedut.Kupang2nya memang segar..
TerimaKaseh dan kredit pada KJEE sebab bagi akak idea untuk masak lemak kupang ni dengan pucuk ubi.Akak cuma beli 2 kg saja.Sebab takut tak habis.Nak simpan stok dalam esbok tu pun dah tak muat dah esbok tu..Walau akak ada freezer masih lagi terlebih muatan..Sampaikan en somi berkata pada anak2..'mak korang ni kita bagi lah peti ais besar almari,pun masih tak muat2 jugak'...aisehman...toksah dok perli2 saya lah bang oi...

Berbalik pada kisah kupang ni tadi,kupang ni akak ikut cara KJEE.beliau kukus kupang ni bagi mengelakkan hilang rasa manis kupang tersebut.kalau di rebus dah kurang rasa manisnya ya puan2..



Masak Lemak Kupang dgn Pucuk Ubi
by
anymz mykitchen
Source IDEA:KJEE


Bahan2

1 kg kupang segar-di kukus dan keluarkan isinya-ketepikan
1 ikat pucuk ubi-di rebus hingga empuk-ketepikan
santan segar 300 gm + 2 cawan air.(kalau tak suka pekat boleh tambah air lagi)
Cili padi di kisar-ikut suka lah nak cili tu banyak mana ya
sedikit kunyit hidup di kisar bersama cili padi
1 batang serai-di titik
4 ulas bawang merah-di hiris
2 keping asam keping
sedikit garam

Cara

Jerang santan bersama air,cili padi kisar,bawang hiris,serai,garam dan asam keping
Kacau sebati hingga mendidih.
Masukkan kupang dan pucuk ubi
Kacau lagi hingga sebati dan masak kuah..
Biarkan seketika dgn api yang kecil lebih kurang 1 min.
Tutup api dan sedia untuk di hidangkan..


Memang marvelous lah...sesekali tukar selera ya..Sebab biasa orang kita kupang ni selalu di buat sambal atau di makan begitu saja dengan kicap cili padi.
Oh ya!Kjee...kat kuala tu pun harga dia $4 sekilo..

13 comments:

  1. as'salam pepagi negok lauk gulai lomak sama kupang pehhh lapo lehhh nk pulak ada nasi sejuk...ehhh ni lauk smlm kalau ada lagi apa salahnya kan hehheh boleh le kalau pegi pasar cari kupang...biasa buat sambal tumis aje....

    ReplyDelete
  2. haha.. kak anim.. sama laa kita.. hasben tun baru je cakap 'aik, ingatkan dh cukup besar peti ais tu.. penuh jugak' hihi.. rasa2nya kalau ada 2 bj peti pun penuh jugak. lg byk space nk letak, lg byk laa barang tun borong nnti.. kui kui..
    wah.. masak lemak pucuk ubi tun suka! tp tun x pandai makan kupang, kepah, kerang, atau apa saja kaum kerabat dia. hehe

    ReplyDelete
  3. sodap bonar ni kak
    kalau ado sambal tempoyak , ikan masin..perrgggg

    ReplyDelete
  4. as-salam
    wow!!! sedap ni lemak kupang dgn pucuk ubi + sambal belacan..

    ReplyDelete
  5. kak nim, tiru mcm aii... peti kecik., tapi leh letak stok brng sampai 2 minggu. sob sob...ala.. kak anim tu bukan apa bang tapa, ramai tetamu nanti dia nak jamu. senang banyak barang. tetibe terbayang2 sah sah stok tempoyak banyak lagi tu. sebab tu penuh frezer. kikiki

    ReplyDelete
  6. lahai kak,baru kaklong tau,gupo ea kupang buleh masak lomak,selalu kupang kaklong buek sambal yo...
    lain kali buleh try kan...

    ReplyDelete
  7. Salam Nim...sodap boto lah lauk kupang ni ha...pucuk ubi lobih lai sodap kan..

    ReplyDelete
  8. uwaaaaa pepagi tayang pucuk ubi lemak dngn kupang ni....buat yatie terliur je..lawankan dngn sambal belacan, fuhhhhhh takmo lauk lain daaaaaa.....syedapnyaaaaa...

    ReplyDelete
  9. Cer bg alamat penuh umah akak, nk gi menagih kasih brg semangkuk dua kupang tu....:)

    ReplyDelete
  10. Tgk gamba tau dah sodap...pokat kah eah...lamo boto tak makan kupang...aduhai! terliur den....kak Nimmmm....nak sikittt...:D

    ReplyDelete
  11. to sheila
    kalau pagi2 makan nasi sejuk dgn gulai lomak semalam sesuai di makan dgn ikan masin sekali sheila.mmmmm sedapnyaaaa.:)))


    to tun
    dulu2 akak pun tak pandai gak makan kupang ni tun.tapi biasa la..en somi selalu suka menerai makanan2 baru..di pengaruhinya akak sama.lama2 alah bisa tegal biasa.alhamdulillah,semua makanan akak boleh masuk.:))


    to kasihredha
    hah!itu memang sesuai bona lah kalau nak makan dgn nasi sojuk.hehe


    to ady
    perghh.ady.ada sambal belacan mmg tak tahan lah..hehe

    ReplyDelete
  12. to izahdaut
    waah,izah macam nujum pak belalang tu.mcm tau2 aje..hahaha..tempoyak tu kira dah tinggal nyawa2 ikang dah tu jah..kalau org tanya mmg sah2 jadi kedekut tiba2.
    akak kan kalau ke pasar beli ikan mmg tak ingat..haha


    to kaklong
    rumah akak pulak mmg kurang bab2 kupang masak sambal ni.selalu mmg buek masak lomak yo..ce try kaklong.sodap.hehe


    to noorsafone
    cuk ubi toksah cakaplah kak.cicah sambal kacang pun sodap cuk ubi tu kan?:))


    to yatie
    mmg sah2 pencinta sambal belacan ya yatie..hehe


    to chah
    hahaha..mau alamat penuh chah?boleh..boleh...


    to cik cek
    apo sobab maleh na nak ke pasar tu cek.melambak2 kupang kek pasar tu hah.hehe

    ReplyDelete
  13. huwaaaa..mana nak carik kupang kat sini..huhuhu..sedapnya gulai lemak....nak selongkar dapur kak anim lepas ni..nak tengok resepi gulai lemak.hehhehe

    ReplyDelete