Assalamualaikum semua
Pagi ni waktu ke pasar akak ternampak ikan tenggiri batang.Ikan tenggiri memang ada dua jenis.satu ikan tenggiri papan dan satu lagi ikan tenggiri batang.Ikan tenggiri batang ni yang selalu kita tengok di kedai2 mamak,kepalanya diorang buat kari.Terus akak terbayang2kan kari kepala ikan tenggiri di kedai mamak.kari dia pekat betul..Bila kita makan dah cuci tangan pun belum tentu bau kari tu hilang..hehe
Terus akak rembat seekor ikan tenggiri tu.Harganya toksah cerita lah kan.Redah aje..Dari pasar akak ke supermarket pulak untuk menambah stok barangan dapur yang sudah pupus.Di situ akak cekau beras Basmathi brand Jasmine PUSA..Rasa tak sabar2 nak balik masak..hehe..mengalahkan orang yang sedang mengidam kan?Tujuan sebenar beli beras tu sebab nak buat nasi hujan panas tapi hari ni end up dgn nasi beriani pulak..Resepi akak selongkar dapur Ummi terus terjumpa resepi nasi beriani kak liza ni.Memang sedap betul.Cuma nasi beriani gondol je yang dapat akak hidangkan hari ni ya.Takde bahan2 sampingan.Tak plan nak buat nasi beriani.
Sudahnya memang puas hati betul makan nasi hari ni.Nasi Beriani berlaukkan kari Ikan tenggiri.Kepalanya sudah habis di makan kami berdua.Kebetulan En Suami ada di rumah.memang tak sempat nak snap pic lah kan kalau pokcik tu ada di rumah,bila dah masak memang terus ngap aje.tak dan nak ambik gambar bagai.hehe
Nasi Beriani
by
anymz mykitchen
Resepi :Buku Kak Hanieliza
Sumber Ummi@HSH
Bahan A:- (akak buat 1/3 dari resepi asal ni)
- 1 kg. beras basmathi (dibasuh dan ditoskan)
- 2 sb. rempah beriani (dibancuh dgn sedikit air)
- 4 biji buah tomato (dipotong dadu)
- 3 biji cili merah (dibelah dua)
- 3 biji cili hijau (dibelah dua)
- 100 gm daun pudina (dipotong kasar)
- 100 gm daun ketumbar
- 1 liter air
- 1 cawan susu cair (akak guna susu segar)
- 4 sb. minyak sapi
- 1/2 cawan kismis
- 1/2 cawan kacang gajus - dibakar/digoreng tanpa minyak
- garam secukup rasa
- 1 sb. pewarna kuning (dibancuh dgn sedikit air)
Bahan B:- (untuk tumis)
- 5 ulas bawang merah (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (dihiris)
- 2 cm halia (dihiris halus)
- 2 cm kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 2 bj. buah pelaga
- daun kari
Cara-Cara:-
- Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Tumiskan bahan tumis dan daun kari hingga wangi.
- Masukkan rempah yang telah dibancuh dan kacau rata. Masakkan hingga naik minyak.
- Masukkan tomato dadu, cili merah dan cili hijau.
- Masukkan air dan susu cair. Biarkan mendidih sebentar.
- Masukkan bahan tumis tadi ke dalam periuk nasi yang tersedia beras dan masakkan seperti biasa.
- Apabila nasi sudah kering, titiskan pewarna kuning dan biarkan nasi masak sepenuhnya.
- Gemburkan nasi perlahan2 supaya beras tidak patah.
- Hidangkan nasi dengan taburan gajus dan makan bersama daging prun dan acar.