Saturday, 23 October 2010

Ayam Kung Pao


Salam semua,ni..hari ni mesti ramai member2 yang dok makan2 angin kat luar..bawak anak2 jenjalan..hah konyang la korang asek makan angin je..muahaaha
Aku senang hati,sebab hari ni aku dapat melepaskan geram aku kat Pasar Tani..
dah lama aku tak tengok sayur2 kampung..bila jumpa sayur mayur kampung tu,maka for sure korang akan jumpa masakan2 pelik n.sembilan dari aku..
Tapi untuk hari ni di sebabkan hujung minggu,kena layan tekak anak2 lah kan..ambik resepi dari rumah CMG..Mat,lagi sekali akak copy je ya..
issh...korang tau,mr suami aku tu mengalahkan budak kecik bila makan ayam nih..sedaplah agaknya tu..bila aku tanya sedap baaang,,...haram ngko tak mau jawap..huhuhu..





BAHAN-BAHANNYA :-)
2 keping dada ayam, hiris sederhana besar, cuci dan
toskan*
1 camca besar sos tiram*
1/2 camca teh lada sulah*
1 1/2 camca besar tepung jagung*(*disatukan, gaul rata dan perap 30 minit)
1/2 biji red capsicum, didadu
1/2 biji green capsicum, didadu
4 kuntum cendawan butang segar, hiris kasar (boleh ganti yg dalam tin atau abaikan)
8 tangkai cili kering, hiris serong, cuci dan lap kerin
g2
4 ulas bawang putih, cincang halus
1 genggam kacang gajus, digoreng keemasan, toskan
1 1/2 camac besar sos hoisin
1 camca besar kicap cair
1/2 camca besar kicap pekat
1/4 camca teh minyak bijan
3/4 camca teh gula



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak, goreng ayam yang telah diperap tadi hingga masak, angkat dan toskan. Tinggal kan kurang lebih 2 camca besar minyak masak. Masukkan cili kering dan tumis hingga harum, tambah bawang putih, tumis lagi, masukkan cendawan, red n green capsicum. Kacau rata.
  2. Masukkan sos hoisin, kicap pekat, kicap cair, minyak bijan, gula dan gajus tadi, kacau hingga mesra. Tambah ayam dan gaul hingga sos menyaluti daging ayam. Masak hingga sedikit kering. Rasa dan jika kurang masin boleh tambah sedikit kicap cair lagi. Angkat dan hidangkan panas...

6 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.anim...tingin nk msk ayam camni...atie copy resepi dulu la yer..TQ

izahdaut said...

wooo..sedap nmpknya tu kak nim... bila la nk masuk dpur saya plak menu nih

anymz said...

azatie:buat je tie..kalo ada anak2 kecik pasti diorang suka:)



izah:esok pun boleh zah..erkk..ada gajus tu yg buat sedap tuh:D

Deliah's Deli said...

salam kak...bderet2 resepi yg sy ttinggal..sume2 yg best plak tuh..cam kek bwh sinun lamenyer x mkn..sedap tuh :p~...klu weekdays mmg x dan nak singgah dapur kngkawan sbb knkndg dapur sendiri ppun x berasap..hehehe :))

kakpah said...

nim, meleleh air lio ni. ado lai tak..

hana said...

kikiki... sama la kak ngan hubby kite! susahnya la nak memuji masakan isteri.. tp skali dier puji mak oiii cam nak tergolek2 bawah meja! muekekekekee