Saturday, 16 October 2010

Pajeri nenas

salam semua,lambat sedikit aku masuk n3 hari ni.bukan apa maklum hari sabtu..rumah ni memang jadi pusat tempat adik2 aku balik berkumpul..kira hari ni hari keluarga lah ..
Aku sebenarnya dah lama ngidam nak makan pajeri nenas nih..rasa masam2 manis..tapi aku ngidam yang takde isi..jgn pikir yg bukan2 pulak ya..
kuah nampak sedikit hitam,sebab aku jerang lama sikit dgn api yg perlahan sebab aku nak biar betul2 mesra rempah tu masuk dlm nenas..kalau nak cenggini,utk makan sekeluarga boleh lah ya tapi kalau untuk kenduri,alamak sampai esok pagi nya lah tetamu kena nunggu pajeri nenas korang...kekekeke.....




pajeri nenas
Sumber Resipi : Kak Liza @ Chef Hanieliza
Bahan-bahan
  • 1 biji nenas [potong kecil]
  • 3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
  • 1 inci halia ]
  • 5 ulas bawang merah ] tumbuk

  • 2 ulas bawang putih ]
  • 1 sudu besar udang kering [tumbuk] -
  • 1 inci cm kulit kayu manis
  • 6 sudu besar rempah kari ikan [bancuh ngan air]
  • 4 sudu besar minyak
  • 2 sudu besar gula merah/putih
  • 2 sudu besar kerisik
  • Garam secukup rasa
  • 1 tangkai daun kari -




Cara membuat

1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu
manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
2. Masukkan kerisik dan nenas. Kacau supaya rempah tidak melekat pada
periuk.
3. Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.
4. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak

Nota Tambahan
Selain daripada nanas, terung panjang, terung peparu, mangga atau buah kedondong juga boleh digunakan untuk masakan paj

9 comments:

kak Erna said...

anymz..cubo bagi resepi yang macam kak long bedah buek tu nim..yang itu akak suko makan..sodap..

anymz said...

kak erna:insyaallah kak,dah ado lam fikiran..:)

Nur Ede said...

Salam anim...
Sodap tu... pajeri nenas mmg kegemaran akak..masam2 manis..
haishh.. mengancam betoii...hihihi

Uncle Lee said...

Anymz, ini la saya ta'tahan tengok! I love pineapple, but first time see this fashion or model, ha ha.
I ta'berani go your house if jemput makan, sebab buat malu nama mak say, tentu tiga pingan nasi lichin, arhaaaa ha ha.
Your sisters can cook like you? Da kawain, belum? Ha ha.
Have fun and have a pleasant week, Lee.

Deliah's Deli said...

salam kak...huuuu sedap ni tp x kose nk potong nenas tu pasal klu buat guna nenas dlm tin jer..ngeeee :))))

Lady of Leisure said...

sedapnya nampak.. makan ngan ikan masin best ni kan.. :)

anymz said...

nur ede:haah!memang sodap kak..makan dia aje pun tak apa..ataupun dgn ikan masin..fuuuh.

anymz said...

uncle Lee:hahaha..it's okay uncle i'll put one scoop only..if you tambah 3 kali pun still not that much la hah..

i tak ada sister yang belum kawin..
uncle sudah lambat la...
hahaha...

anymz said...

Deliah's deli:isshhh...ambik nenas yang dlm tin tu tak ada kick nya lah Del..sudah lembut sikit kan..tapi takpe lah kan..janji sodap


Lady:ya ramai org cakap macam tu..pajeri sedap di makan dgn ikan masin..
kalau lah akak boleh makan ikan masin...perghhh!