Friday, 20 May 2011

Laksa Sarawak

Assalamualaikum semua

Alhamdulillah tercapai jugak hajat akak nak melaksa hari ini..Untuk pengetahuan semua akak tak pernah buat sendiri laksa sarawak ni.selalu makan kat Jusco dan rasa dia memang tak sama langsung..fuuuh..terima kaseh pada yang sudi menghantar pes Hj Manan ni..barulah akak dapat merasa nikmat sebenar laksa sarawak..

Terima kaseh pada 'you know who you are' yang mengirim pes laksa yang teramat2 sedap..memang sakit jiwa makan laksa sarawak ni tau..sebabnya lepas makan kita akan terasa nak lagi dan nak lagi dan nak lagi..terasa2 kat anak tekak..

Resepi akak ambik dari dapur Dayang..terima kaseh DJ sebab sudi share resepi.akak CnP kat sini supaya senang nak buat rujukan bila2 masa teragak nak buat lagi..kalau ada orang baik hati mau kirim pes tu lagi alhamdulillah kalau tidak kita ikutlah macam yang sudah DJ tunjuk ajarkan...kat rumah Hasue pun ada resepi begitu juga kat rumah Nor..kat belakang pes tu pun ada dia tunjuk cara nak memasak laksa ni..sedaaaaaaaap sangat2...




Pes Laksa Sarawak

Bahan-bahan : anggaran 200 gm
  • 8 biji bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 10-12 tangkai cili kering*
  • 1 inci lengkuas*
  • 1 sk ketumbar
  • 1 sk jintan manis
  • 1 sk jintan putih
  • 3 biji buah keras*
  • 2-3 batang serai*
  • 1 inci belacan bakar*
  • 1/4 cawan kacang tanah (digoreng)
  • 1/4 cawan bijan (digoreng tanpa minyak)
  • sedikit garam
  • sedikit minyak utk menumis
Cara-cara :
  1. Kisar lumat bahan-bahan yang bertanda *.
  2. Bahan-bahan seperti jintan manis/putih, ketumbar, kacang tanah dan bijan dikisar/ditumbuk halus terlebih dahulu sebelum disatukan dengan baha-bahan bertanda *.
  3. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan tadi sehingga keperangan. Tambah garam dan sedikit gula. Kacau rata-rata.
  4. Simpan di dalam bekas yang bertutup dan masukkan ke dalam peti sejuk sekiranya ingin menyimpan lama.

Laksa Sarawak (Resepi II)

bahan-bahan : 6-8 orang makan
  • 200 g pes atau perencah laksa (DJ guna pes laksa HJ Manan)
  • isi ayam secukupnya (direbus dan dicarik halus)
  • 1/2 kilo udang basah
  • 1 bungkus mihun (direndam dan dicelur)
  • 4 biji telur (didadarkan dan dihiris halus)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 200-250 ml santan pekat
  • garam dan gula secukup rasa
  • taugeh (dicelur)
  • sedikit daun ketumbar (diracik)
  • limau kasturi secukupnya (dibelah dua)
Cara-cara :
  1. Sediakan 2 liter air dalam periuk. Jerangkan. Kemudian masukkan udang yang sudah dibersihkan bersama serai. Rebus hingga udang masak. Kemudian toskan udang. Air rebusan tadi jangan dibuang. Sebaliknya masukkan pes laksa dan kacau menggunakan api perlahan.
  2. Masukkan santan dan perasakan dengan garam dan sedikit gula.
  3. Masukkan mihun ke dalam mangkuk, letakkan bahan-bahan seperti taugeh, telur, daun ketumbar, isi ayam dan telur. Tuangkan kuahnya dan perahkan dengan limau kasturi. Hidangkan panas-panas. Untuk menyedapkan lagi rasanya, masukkan sedikit sambal udang kering.
Resepi Sambal Udang Kering

bahan-bahan :
  • 6 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • sedikit belacan bakar (dikisar)
  • segenggam udang kering (dikisar/ditumbuk halus)
  • 4-5 sudu makan cili kisar/cili giling secukupnya
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula
Car-cara :
Tumiskan bahan-bahan kisar dan cili kisar tadi hingga pecah minyak. Perasakan dengan garam dan gula dan masukkan air asam jawa. Kacau hingga pekat.

maaf gambar kurang menarik

42 comments:

izahdaut said...

why.. why... whyyy...
nak jugaaaaaaaakkkkkkkkkkk

Nieza said...

wahh sedapnya laksa tu kak...pernah mkn jer tak pernah buat lagi tapi nk kena ada pes tu yer kalau nk buat....hmmm alamatnya tunggu blk Malaya ler mkn kat kedai nanti...huhu

anymz said...

to izah
eh!bukan ke ko dah makan dulu..ari tu kan..masa akak tu balik berpantag kan..akak nengok je kat tingkap dapur tu..ko pelawa akak pun tidak..huhuhu

HaSue said...

'maaf gambar kurang menarik?'..tipu tipu!
terasa2 je kat tekak nih haaa...oh tidakkk!!tidakkk!!
paling x tahan imejin sambal belacan perah ngan limau kasturi.ohhhh.. T_T

DJ Dayang said...

adehh...dh sampai sini ek..meh, nk rasa semangkuk!..lapar dah nih..

izah, kene like dulu laksa SRWK, peh tu baru akak kasi pes laksa... :P

tun_telani said...

haha.. tun baru je nk tegur bab 'gambar kurang menarik' tu.. terasa rendah diri pulak sbb gmbr tu dh cun kalau tun nyer tahap. huhu..
wahh.. camner org yg duk sarawak ni pun dh lama x makan laksa sarawak nii.. pes hj manan tu dh hbs org borong hntr ke semenanjung.. hihi

ilahjy said...

kak anim ilah dah pernah oder 5 bungkus pes hj manan ni dr kawan kat blog...mmg sedap.. cuma tak tahan pedasssss...mahal juga harga pes sama dgn harga pos.. double laa apa nak kata nak rasa.. pada hal pernah dok seri aman selalau makan...anak2 suka kak.. ilah dah simpan resepi dari hasue semalam.. nanit nak buat juga laa hehe

Mas said...

akak..entah bila mas nak buat laksa sarawak ni...
selalu beli jerk...
sedappnya tengok laksa sarawak akak tu...

K.Nor said...

you know who you are'.. wahhh dah guna ayat nor nih.. hehehehe denda! nak laksa semangkuk! isi ayam kasi lebih, udang kasi lebih.. sambal pun nak lebih.. haaa... kuah pun lebih gak ya... hehe

sedap kan k.nim.. jauh lebih sedap dari SR punya! ^___^

Zaliedana said...

Kak Anymz,ishk jeles toi nengok org tuh mkn laksa sarawak.Pstt meh tuka ngan nasi tomato nak x..Xperla nnti2 kita pong nak tayang gak kat akak,huhu..Ayat nak sedapkan ati..

kasihredha said...

alamak bestnya...tengok gambar sambil telan air liur ni kak :)

Mak Qis said...

saya tak pernah makan laksa sarawak..selalu teringin nak buat..tapi entah kenapa tak smpai lagi hajat...nak kena seru2 neh...

atie @ ejay said...

glemer betul laksa srawak akhir2 nih ye hehe kita pun baru siapkan ulam2 nak makan laksa srawak jgk nih.. peberetku :)

anymz said...

to nieza
pes tu boleh tgk kat blog DJ nieza..
eh! tu akak dah kopipes dah tu..ce try buat..

anymz said...

to hasue
eh,memang gambar kurang menarik apa.kecik nau.akak rasa kurang sesuai..nak tunggu duit nuff nak beli lense baru..wakakaka
maceh ya sue atas resepi yang sungguh2 mabeles..alhamdulillah seisi rumah suka sgt dgn laksa dari bumi kenyalang nih..

anymz said...

to DJ
meh terbangkan pes tu beramai2 ke sini..oh alangkah bahagianya..hehe

anymz said...

to tun
hahaha..bukan tahap merendah diri tu tun..entah nape rasa tak pueh hati je bila tgk gambar tu..nak tunggu duit nuff dulu baru nak ganti lense baru..hehe..asek2 di hidangkan dgn gambar kecik2 yang tak berapa nak menjadi..
eh!tun dok serawak eh..nape tak try lagi laksa nih..cepat2 pi cari pes hj manan nih..boleh simpan utk stok raya posa thn ni..hehe

Ummi said...

Anim...sampai hati x kirim kat kita sikit laksa tu...xpun kirim plastik pes pun jadi laa...ambik bau jek..huhuuu

cik cek said...

Waaa....Laksa Sarawak dah sampai kek nogorhi....jelezzznyaaa...kechur cek tgk....
Tq kak anim resepi lengkap ni...simpan dululah...ntah bila nak buat lagi ek...:)

cik cek said...

Waaa....Laksa Sarawak dah sampai kek nogorhi....jelezzznyaaa...kechur cek tgk....
Tq kak anim resepi lengkap ni...simpan dululah...ntah bila nak buat lagi ek...:)

~Norul Mas Hana ~ said...

kak anim,
saya lg sian..tak pernah rasa laksa sarawak...huhu..tingin den..

nuwairani ismail said...

assalam kak anim.nuni pernah makan laksa ni sekali je seumur hidup.mmg rasanya lain dr laksa yg lain..nk kene kirim pes laksa la nmpk gaya...

Naz said...

Ishhhh... sapa lah "you know who you are" tu??? "you know who you are", Naz pun nak jugak pes tu..hehehhee..

Yatie said...

akak buat yatie terliur je tawww...menyelerakan sungguh laksa sarawak tu...tak pernah rasa laksa guna mee hoon..sedap ya..

anymz said...

to ilah
wah bestnya dapat kirim.akak pun kalau ada peluang ingin gak nak mengirim..tak sangka pulak anak2 suka.selalunya diorang ni kalau laksa2 ni agak kurang sikit tapi laksa swak ni first time cuba terus diorang jatuh cinta.hehe

anymz said...

to mas
try buat pulak mas.buat pes siap2 pastu simpan dulu dlm esbok..lagi lama lagi mesra.mesti sedap.

anymz said...

to nor
alaaa,tumpang ayat je nor.tak tumpang makan.hehe.
okay bereh nor,semua sekali akak bagi lebih..kes nak ambik hati nih..

ya la nor..sedap betul..bertuah dapat berkenalan dgn 'u know who u are' tu kan?..hehe

anymz said...

to zaliedana
mana nasi tomatonya..bukan da habis ke????hehe

anymz said...

to kasihredha
alhamdulillah..memang sedap sgt kak..tak membazir langsung..licin piyok belanga semua.

anymz said...

to mak Qis
kalau tak pernah makan cuba rasa2 kat SR..walau tak sama tapi sekurang2nya dapat gak merasa sementara nak ke sarawak tu kan?..hehe

anymz said...

to atie
eh!sedang buat jugak ke?nanti hantar kat akak dlm semangkuk dua ya.hehe

anymz said...

to ummi
alololo..tak dapat laksa dapat plastik pun jadi ya..kan kita dah ajak ummi tadi.awal2 lagi dah pelawa tau.ummi yang ketinggalan ketapi..dok gerabak yg last ya..hahaha

anymz said...

to cik cek
simpan je resepi tu cek.mana tau 10 thn akan dtg kalau teragak nak buat resepinya dah ada.kan?..kan?..

anymz said...

to norul
jom akak belanja kat SR je..dpt rasa ala2 swak dah le kan?janji ada bihun..hehe

anymz said...

to nuwairani
eh nuni ada kenal org yang boleh kita kirim ke?..kalau dapat kirim lagi best nuni..pes ni mmg sedap lah.

anymz said...

to naz
harap2 you know who you are tu baca komen naz ni ya.hehehe

anymz said...

to yatie
akak pun ni first time rasa yatie.akak tanya hasue boleh guna mi tak?..dia kata boleh tapi dah lari rasa laksanya itu..tapi akak tgk kat jusco food court semua guna mi.padanlah rasa dia berlainan betul.

CT Delima said...

As'salam kak anim

kak anim..tersangat sedapnya laksa sarawak tu. semunya dok menayang sana sini sinun, mana nak cari nak makan dengan segera...arghhh sedapnya hirup kuah tuuuu.

Diana @ Melley Mey said...

akak...
wah dah buat dah yer akak... diana pun teringin sgt nk makan laksa sarawak nie.. nmpk sungguh sedap...

anymz said...

to ct delima
hehehe..dengar cerita kat SR ada..ce tgk kat sana.kalau tak meh kita ramai2 ke bumi kenyalang..pi mukah serang rumah hasue.

anymz said...

to diana
akak mmg dah lama teringin nak makan yang ori punya.sellau dok rasa yang dekat jusco.isshh..lain la.lain betul rasanya..yang ini lagi sedap..sbb pes tu di dtgkan khas dr swak.

IbuDhira said...

kalo dh makan laksa srwk..kejap lg mesti nk lagiii..hehhehe..mmg gtuu..sedap oooo