Monday, 7 February 2011

Mini No fail Banana Muffin

Assalamualaikum
Akak jumpa muffin ni kat rumah izah..entah kenapa hari ni rasa seronok bila nampak izah dah muncul kembali terus akak jenjalan kat dapur dia yang sudah tentu ada aneka ragam muffin..pelbagai rupa dan rasa.kita ni je lah yang antara rajin dengan tidak je nak mencuba..
kebetulan bahan2 untuk resepi yang ini semuanya ada dalam rumah terus akak mengodek..senang je nak buat muffin,guna whisk pun jadi..
Izah dapat muffin ni dari rumah Rima dan akak ambil dari dapur IZAHDAUT..sedap kata anak2.anak2 suka akak lagilah suka.
Akak ikut cara izah jugak guna papercup yg comel..Zah akak CnP je ek..maleh den nak salin2..tangan dah naik kematu akibat rasa seram sejuk,antara demam tak demam nih..



NO FAIL BANANA MUFFIN
by anymz mykitchen
source:Izahdaut
Source : Rima

Ingredients :

  • 1 1/4 cup all purpose flour
  • 1 tsp baking soda*saya letak 3/4 tsp soda & 1/2 tsp baking powder
  • A pinch of salt
  • 1 cup sugar (I only used 3/4 cup)*next time nak kurangkan lagi
  • 1/2 cup canola/corn oil (I used melted butter)
  • 2 eggs
  • 1 cup mashed banana
  • 1 tsp vanilla

Method :
  • Mix flour, baking soda and salt.
  • Whisk sugar, oil and eggs until smooth. Add banana and vanilla, beating well.*saya guna mixer-akak guna whisk
  • Add flour mixture and beat until well combined.
  • Bake at 180 deg C for 25 mins. (I baked them at 160 deg C for 25 mins)
*saya buat dlm bekas papercup paling kecil,bakar pada suhu 180 C selama 15 minit.
akak pun guna cara yg sama

Yields : 10 pcs for big cupcake casings or 18 pcs for smaller casings. (I got 11 pieces)



sila lah ambik sorang satu..tak cukup belakang kira lah ya.



34 comments:

Mas said...

wahhh..rajinn kak anim buat muffin..
nak 7 ketoi kak..wat minum petangg...

Nieza said...

assalam kak anim, dh sihat ke kak? nk tukar cis kek ngan muffin akak la..sedap nengok muffin tu..hehe

K.Nor said...

k.anim cayang, nak 3 ketul :)

Ayu said...

Assalam kak anim,
wah terliur kita tengok mufin akak ni..
rasa nak bermufin aje sekarang ni tau..tapi apakan daya..pisang tak ada..geram tengok..

hana said...

kakkkkk tuko ngan apammm! mcm biasa 2 nisbah 1! wakakakakaaaa....

eh! suh burung puyuh tuh balik sarang ke jepung... buat2 lupa pulak tuan dier mana satu... kekekeke

Kak Rose said...

kak rose nak jugak baran 2 ketui... kalau kak rose buat fail jugak camner ek?

Cendana Kasih said...

sedap kan muffin ni..kita dan anak2 pun suka... dh masuk dalam list menu sedap !!

anymz said...

to mas
akak posa hari ni mas,bila pergi dapur korang, semua nampak terliur..isshh..tu yg maleh tu..

anymz said...

to nieza
sehat lah sikit nieza..ptg tadi gi ambik ubat..dah tak tahan sgt.sampai senak2 perut..nak bernafas pun rasa semput jer..ni dah ok..alhamdulillah..
meh tuko2 menu..akak memang suka sgt dgn ciskek..apa2 kek pun takpe janji ada cis..sedap kan?

anymz said...

to k.nor
nor punya pasal takpe akak bagi 5 ketui..:)

anymz said...

to ayu
muffin atau kek yg ada pisang memang laku kat rumah akak ni ayu..yg heran nya kalau beli kek pisang, sorang pun tak mau usik..grrr..

cuba lah ayu..sedap ni..

izahdaut said...

hhijhbkak anym.... huhuhu syahdu saya bila kak nim gumbire...akak..tak sihat lagi ke? dah check bp ke kak?akak tu kena sentiasa dipantau ye..jangan tidak tidak.. den tumpang risau kek akak niha..

akak..den pun suko botul ngan mapin ni kak..kiro kalau den buek mapin ni, slalu duk robut robut la makan ngan anak anak..hahaha..agak2 dapat A tak speaking nogori den ni?kikiki

anymz said...

to hana
eh! mana boleh..kali ni tak kira akak nak lebih gak snow white tu..dah lawo mesti sedap..

burung puyuh takmo balik jepung..dia kata kat jepung ada saleji tak best katanya..wakakaka

izahdaut said...

kak nim..amponn kan den yo..tu yang hhijb dopan namo kak nim tu bukan la bermaksud apo2..tu anak2 den la tu duk tekan2 tak perasan..hahaha

anymz said...

to kakrose
insyaAllah rasanya takkan fail kot..senang sangat muffin yg ini..yg penting ado pisang.nah ambik rasa 3 ketui..hehe

anymz said...

to cendana kasih
hah..dah masuk list ya..jgn lupa buat ya..sedap ni..gerenti anak2 suka..tak sedar lepas satu..satu..ngap..

anymz said...

to izah
wakaka..akak ingat izah tersasul nak panggil akak hjh ke tapi nengok ada pulak huruf j..takpe la zah..kesilapan teknikal..takde rasa was2 pun..
akak dah ambik ubat dah pun ptg2 tadi..skang ni alhamdulillah lah sikit..melantak tak hengat dunia.asek masak terlobeh garam cenggitu lah jadinya..hehe

hari ni bahasa negori tu akak tgk dah makin improve.leh dapat A-..kira kalau dtg buat runding dgn org negori dah tak boleh kelentong lagi lah nampaknya ni ya..hahaha..bagus..bagus..suko den
sok musim buah diyan akak anta satu guni ke ampang yo...

izahdaut said...

akakkk..saya pegang kata kata akak tuuuu durian ok durian..tak kiraa tak kiraa...ahhahahaaa... akak tunggu saya kak.kalau musim nanti jangan diam diam yo.. hahahhaha gelak gara rang jahat skittt

AZLITA AZIZ said...

sedap nyer muffin... nampak gebu dan comel aje... bak lah kat ita seketol... dah masuk list tapi gerabak panjang sangat... lambat lagi dapat merasa ni....

cikmanggis said...

salam anim.Wah rajinnya.minta sikit:)

HaSue said...

aik kak anym..kemain santek lagik muffin akak tuh.tapi takde pung sampai umah masa akak dtg makan udang atas meja mkn umah sue td..hahaa..
tuh buat comel2 mesti sekali ngap jer ek kak..ngap ngan papercup skali ke?hihi..

erk?akak tak sihat ke?jaga diri ye kak..jgn mkn muffin byk2..anta ke srwk je takpe

kasihredha said...

alamak...lambat menjengok..
sure dah habis..bila nak buat lagi kak? hihi

Yatie said...

Salam K.Anim,
Sowwy lambat sikit sampai...mmng comel mcm ni yg anak2 suka makan...sekali ngap jek...mmng namanya mcm tu ya muffin ni..NO FAIL BANANA MUFFIN..

fara dean said...

Salam kak..
tak sihat juga..
sy pun sama..huhu..harap akak dh sihat..
terasa nak mkn plak muffin banana tu..

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Bestnya macam2 ada. Kak ada lagi tak? Nak 4 ketui je. Bila le saya nak me'muffin' kan diri. Nanti nak minta kat izah le aura muffin tu sikit.

anymz said...

to azlita
gebu dan comel dan lembut kat dalamnya..memang tak rugi mencuba muffin dari rumah izahdaut nih.potong je gerabak tu kak ita oi...cepat sikit jalannya.hehe

anymz said...

cik manggis
cenggitu lah kak cm,time rajin..rajin..time malas,pakat2 beli je lah..hehe

anymz said...

to Hasue
memang saja akak tak bawak masa pegi rumah sue semalam..dah tau..mesti sue habiskan..mana boleh..kalo nak muffin kena tuka dgn kacang buncis tu dulu..baru adil..muhaahaa

alhamdulillah dah sehat dah sue..
nanti akak terbang ke sarawak sue sambut ek..bawak muffin 6 ketui.cukup?

anymz said...

to kasihredha
hehehe..buat muffin ni bukan boleh selalu kak..tapi kan muffin yg ada rasa2 banana ni bapak budak pun suka lah..nampak gayanya memang kena simpan stok pisang lam esbok tu..

anymz said...

to yatie
takpe yatie,janji sampai..orang sibuk kan..mana nak masak,mana nak jadi driver,mana nak nak jadi cikgu,pokoknya jd surirumah ni macam2 ada kan?..

anymz said...

to fara dean
laaaaarr...tak sehat ke adik sorang ni?..kesian.dah ambik ubat?dah makan ubat?..dah..dah..ambik muffin ni pastu gi tido..fullaamak kan best dpt tido kan?..

Chik Mimi said...

Assalam kak wah ade muffin gebus ni bestnya kak,kak barangnya dah belayar ye

anymz said...

wualaikummusallam..
awatnya lambat sampai?banjir ke?setau akak kat tempat sam tak banjir kan?..kalau banjir pun redah je air banjir tu..
nah upah muffin..lambat2 pun sampai gak ke mari..kesian akak tgk sampai basah lencun tuh..kekeke

anymz said...

to chik mimi
aikk..tengah2 menaip mimi pulak sampai..okay mimi..maceh ya..ni jamah lah dulu hidangan ni...hehe..