Friday, 17 June 2011

Kek Keju Strawberi


Assalamualaikum semua

Selamat Pagi..Semalam pagi2 akak post jeruk kundang.Hari ni di pagi Jumaat akak hidangkan kek keju stroberi untuk puan2 semua ya..sila lah jamu mata dan jamu selera.Oooppsss...tak sengaja buat kek ni sebenarnya tau..Cadangan awal akak nak buat stroberi tiramisu sebab biscotti ada satu setengah paket lagi..lewat petang semalam sebelum berbuka tu ingat nak buatlah tiramisu konon2 takut biskut tu expired..akak pun jerit halus kat Ainul...
"Ainul tolong keluarkan biskut tiramisu tu dari kabinet"...
Cewah semangat berkobar2..tapi sayang betul biskut tu habis di gigit si semut...dah berlubang2..camne leh akak tak perasan?..sadis betul..pengsannn jap..jauh tu akak beli biskut tu masa ikut en somi kerja di JB tu hari..cheese dah beli,stroberi pun dah ada..akak sound dgn Ainul..meh kita buat cheese cake nak tak?..nak buat camne?..swiss roll takde..tapi kita ada biskut marie kan?..meh kita bega2 cheese cake kali ni Nak?..akak olah sikit lah berpandukan oreo cheese cake tu hari kan?..
Akhirnya menjelang jam 9 mlm tadi stroberi cheese cake ni sudah boleh di ngappp...memang sedap..Amir kata sebiji macam kat SR..kuikui...eh!buhsan eh..menjela2 membebel..meh kita tengok resepi.....

Kek Keju Strawberi
by
anymz mykitchen
olahan dari buku:Pn Noraini Zakaria.


bahan2 lapisan basic

200 gm biskut marie-di kisar
80 gm mentega-di cairkan

bahan2 kek

250 gm krim keju
120 gm gula kastor
18 gm gelatin halal
60 ml air
200 ml krim putar
8 biji buah stroberi-di sagat/di cincang halus
1 sudu teh filling stroberi

cara

sediakan tin bulat jenis loose tin bersaiz 7" x 3".lebih elok yang boleh di buka bahagian bawahnya.
Gaul bersama biskut marie yang sudah di hancurkan bersama mentega yang sudah di cairkan.kemudian tekan hingga padat ke dalam acuan..
Ratakan kemas dan simpan dalam peti ais selama 30 min.Akak simpan tempat dingin beku selama 15 min.
Putar krim putar hingga kembang dan pekat.Simpan dalam peti sejuk
Dalam bekas lain,pukul krim keju dan gula kastor hingga kembang dan berkrim.
Gelatin dan air di panaskan hingga cair
Setelah gelatin suam2 sedikit,tuangkan ke dalam adunan krim keju tadi dan putar hingga sebati.
Kemudian masukkan krim putar yang sudah di pukul,buah stroberi dan emulco stroberi/stroberi filling
Putar sebati sebentar
Tuangkan ke atas biskut marie yang sudah keras dan simpan dalam peti sejuk selama 5 jam
Hiaskan sesuka hati sebelum di hidangkan...

Selamat Mencuba



32 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

hmmm....mesti sedap..kita frust..ari tu kita wat pakai kiwi..tapi buang jer sebab entah kenapa pahit jadinya..salah buah ke salah cheese?

Jun said...

wahai kak anim syg..hantarlah barang sepotong kek ini..terasa mcm mengidam plak, hahaha

K.Nor said...

biru mata hitam ku... pagi2 dah layan ciskek wat bf..

sayang kan k.nim biskut tiramisu tu.. nak dapat bukan main payah. sama cam nor gak.. order dr KL baru boleh merasa tiramisu homemade. kalau nak harap jumpa kat ganu ni sori la.. sbb tu sayang benor kalau dah ada sepeket tu. lain kali k.nim kena letak dlm tupperware la, baru cik semut tak gigit2 :)

CT Delima said...

As'salam Kak Anim

Kalau Nor mata jadi biru, ct pulak kaler merah mata hitam ku..hahaha. Jadi dracula jap..hehehe. adoiiii...memang sedap kalau dapat sepotong ni kak anim.

Jap nak bisik kat Ainul.." Ainul..meh tolong aunty buat kek pulak jom..".. hahaha

Zaliedana said...

Kak Nim,xbaik tau,tayang ciskek pepagi nih..Sian akak ek,xper kak,ngap ciskek sbgai pengubat hati yg tgh sadis ek..Eh kakak akak nyer rcp ek,binti sama,muahaha..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Pagi2 lagi dah tayang ciskek... menci2 tau!!! Hawa dh ada stock cheese tuh kat peti sebok... blm sampai seru lagi nak buat ciskek ni...

Amie said...

assalam,
kita lum minum laagi no...lap liur je laaa tgk tu....

izahdaut said...

card reader,... eh silap.. kak nimmm.. sayang aa sekut tu. saya pun tak nah jumpa yang cop halal lagi. nanti nak beli ngan kak dyaang je la.. kiki..

kak nim, campak lemak kak nim sikit kat saya.sodap kek lomak tu

Umm Mymoonah said...

Perfect slice of cheesecake, love that pinky colour.

TopsyTurvyMum said...

Wahh kak Anim..
meh la sepotong ciskek tu..
nampak sodap..kaler lagi la tertawann..
stoberi ada..nak buat MN, kalau akak sebelah rumah, boleh gak kasi pastu mintak setengah kek wakakaka

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

K.anim nk sepotong kek keju..dah ngencessss nih!!

ijayuji said...

Salam kak animmmmm!!! baru sehari 2 tak berblogging byk yg kita terlepas n rindu kat akak! :D sedapnyerrrr! kita suke sume2 tuuu nak belek2 lauk kat bwh jap :D

Ida,Japan said...

K'nim ni buat org terliur jer..kita suka sgt cheese cake..kat umah kalau buat, ada yg suka dan ada yg tak suka...yg kesian pd yg tak suka..alih2 buat mana sume yg diaorg suka

Anna Qawina said...

manola den nak dapek buah stoberi nak cincng lumat tuh....huhuhk..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ada lagi tak kak anymz? kalau ada jam ni jugak sy rempit ke rumah akak... hahahaha...

anymz said...

to nazrah
alahai sayangnya..mungkin cheese u dah expired kot..atau kiwi tu dah tamat tempohnya..kena siasat tu naz..penat buat kan?..

anymz said...

to Jun
wahai adinda Jun ku cayang,ambiklah satu slice je..takleh byk2 nanti lemak terkumpul di body mu yg selim melim tu..susah pulak nak kikis balik.hehe

anymz said...

to nor
itu la pasal nor..sayang betul rasanya..macam mana akak boleh terlupa nak letak dalam tupperware..geram betul dgn sikap pelupa akak ni tau..masa nak buang tu pun akak tgk2 jugak kot2 ada dua tiga ketul yg boleh akak ngap2..hehe

anymz said...

to ct delima
adeh anak dara tu cakap...
auntyyyyyyy..nak upah saya berapa sen?...

anymz said...

to zaliedana
bintinya sama..adik beradik lain bapak lain mak..saudara islam sepusing..hehe
sedap la ct..curi2 makan tak hengat dah ni..

anymz said...

to mamahawa
abis tu cis tu hawa nak buat apa?..satgi rosak..eh cis ni kalo dok lama2 lam esbok pun tak elok kan hawa?..tak fresh konon2nya lah.hehe

anymz said...

to amie
lap liur dgn tisu ya..nah ambik satu slice buat rasa.hehe

anymz said...

to izahdaut
memang sayang betil sekut tu zah..dahlah susah nak dapat,dah dapat rosak pulak..
oooo..ko kurang lemak ya zah..nah ambik separuh lemak dari akak ni..kuikui

anymz said...

to umm mymoonah
thank you dear...:)

anymz said...

to ttm
wah kat sana leh dapat stroberi fresh kan?..apa kan daya usahkan sebelah rumah sebelah negeri pun jauuuuuuh sekali.huhuhu

anymz said...

to atie
sepotong je tau.
lemak lagi berkrim sgt ni...hehe

anymz said...

to ijayuji
ikaaaaa,mana ko pergi hah!..keluar rumah tak hengat nak balik...gi selongkar dapur kat bawah tu,semua dah jadi baja..ko lambat sangat..kahkah

anymz said...

to ida japan
anak2 ni memang mcm2 ragam kan ida?..anak2 akak dah besar.jadi kalau sesiapa nak buat pilihan maknya akan berkata..kalau nak macam2 buat sendiri.hehe

anymz said...

to anna
kalau takdo buah stroberi buah mangga also can lah ana..

anymz said...

to madiha
meh diha..meh sini..letak lemak tepu dlm badan byk2..ada lagi ni..budak2 ni makan sikit2.sayang katanya.hehe

Nieza said...

assalam kak Anim,sedapnya CC tu..lama dah tak buat.. saya dtng lewat ni ada lagi tak CC ni kak?...lambat sokmo sure dah abis kan..huhu nk blk la..hehe

Yatie said...

Assalamualaikum K.Nim,
fulamak mengoda betullah ciskek akak ni..dah lama teringin nak buat, tapi tak terbuat2..adoyaiii terliur menengoknya..