Thursday, 9 June 2011

Puding tembikai

Assalamualaikum semua

Entri yang ini akak buat auto post..Puan rumah sedang melayan perasaan..

Tengok ramai yang sudah buat puding ni kan?..tak dapat nak sebut nama2..takut ada yang akak tertinggal dan terlupa.Puding ni akak buat sekali dengan sosej roll semalam..tau le perasaan yang gundah macammana kan?langsung tak terfikir macam mana nak turunkan cincau tu..dah tuang dalam loyang terus akak simpan dalam esbok..tu yang cincau tu dok bahagian atas je tu..tapi memang sedap puding ni tau..akak ambik resepi dari rumah Izah daut sebab senang Izah dah salin dari dapur Nor..terima kaseh pada adik2 berdua ni..


Puding Tembikai
by
anymz mykitchen
source:IzahDaut


Bahan2

1 pkt agar2 12gm
3 kpg roti (buang kulit)
4 1/2 cawan air
6 sudu besar gula
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
2 sudu besar butter
1 sudu teh vanila
pewarna merah/hijau

Cara-Cara:

Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.
Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan.Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis.Blend halus
Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai)sy gn 1cwn.Biar keras sedikit.
Pastu sedikit lagi warna asal(sy gn 3/4cwn), curahkan di atas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit
Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk.



19 comments:

ijayuji said...

kak anim!!!! tak nak ah kawan tuk kita tak tinggalkan pung! kita nak jugak tembikai akak tu! dah habes buatkan lagi tp tak mo ada bijik bak kata izah tembikai gred mahal tuuu hihihi...

Mas said...

hmmm...mas juga tak buat2 lagi puding tembikai ni.....
cantik la kak puding akak tu...

kaklong said...

cam sodap la kak...nak try buek la nanti...!

Mama Hawa/Mama Nani said...

kite pun sama Mas.. kak Anim yg tgh susah ati pun masih dpt membuat nyer..
cantik ah puding tembikai kak Anim :)

Cendana Kasih said...

amboi kak, sebijik mcm tembikai betul..tingin la plak nk makan tembikai di tengahari yg panas ni..badan plak tgh demam...hohoho!!!

Sheila Shafeareen said...

salam kak
pehhh sini pun ada juga yeee bila lah kita nak rajin cam akk ni...
adalg tak..kalau ada hantar sikit...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Auto post tu camner? (sori tak reti)

Anna Qawina said...

ada lagi? ada lagi? bak mai seloyang...

Ummi said...

Anim...elok cantik jek tuh..x kesah la biji tembikai timbul ke tenggelam ke....ni biji tembikai bole makan punyer..no hal kan...Ummi gak x buat2 lgk...hahaha

Ayu said...

kak anim, bila lah kita dapt buat ni????...geram tengok semua cantik2 belaka..

Zaliedana said...

Kak Nim,dah ok ke blm mood akak..Sedap kan puding nih kak..Jom tuka puding nak x kak..Sy pon wat puding arini..

ady said...

as-salam kak
nmpk sedap dan cantik puding tu..dah ramai yg dah buat bila pulak kita nak buat..?

kasihredha said...

kak anymz, nak sepotong, yg sejuk tauu...pastu kalau ada lebih...nak 2 potong...hihi

K.Nor said...

k.nim, cantik kaler puding tu :)

eh.. kena mintak royalti gak la kat sini... izahhhhhhh bila nak bayar royalti ni.. ishh tokey tembikai mahal tu kehekut betul la... hihi

Nieza said...

dah sampai sini dah puding ni...cantikx2...nieza pun sama kak masa buat hari tu main bubuh jer cincau kat atas tu langsung tak terfikir nk kasi turun bawah agaknya terlupa dah rupa tembikai yg ada biji mcm mana maklumla dah lama tak mkn ..hehe

Acik Erna said...

anim..akak pun teringin bilo tengok puding ni..
tapi nak buek maleh..he he..

anymz said...

to ika
eh!bukan ke awak baru lepas buat..ni yang maleh nak majuk2 nih..kalau ada biji cincau pun sodap gak kan ika?


to mas
buat cepat mas..sedap rupa2nya puding ni..nampak mcm renyah tapi tidak.percaya lah


to kaklong
cubo buek kaklong.menag sodap..laju yo anak2 bukak tutup poti ais tu.


to mamahawa
buat dlm keadaan perasaan yang kacau memang tak syok kan hawa?..ni akak buat sambil paksa diri menyanyi..hehe

anymz said...

to cendana kasih
memang sedap puding ni kan norma?..tak rugi buat puding ni masa cuaca panas2..sejuk je masuk ke anak tekak.


to sheila
serious cakap..memang sedap sheila..ikut resepi yg sudah di alter oleh nor ni..jgn takut kalau nor minta royalti kita buat puding ni utk dia seloyang..hehehe


to nazrah
akak dah explain kat fb..jgn lupa baca ya naz..


to anna qawina
ko dah buat kan?..pi main jauh2..sape dah makan tak boleh rasa..itu undang2..kahkah


to ummi
nanti ada masa buat ya ummi..buat guna biji tembikai yg betul2..lagi real punya.hehe


to ayu
akak percaya kalau ayu buat lagi cantik..


to zaliedana
biasa la ct.sesekali kita di uji..insyaAllah dua tiga hari nanti baik le mood dia tu..


to ady
esok pun boleh buat ady..tangan org spore selalu menjadi..:)

anymz said...

to kasihredha
amboi kejap sepotong,kejap2 tu pulak minta 2 potong..takde lebih lah kak..cukup2 yo ni hah..hehe


to nor
akak tunggu izah bayar dulu..pastu baru akak bayar..kalau dia tak bayar akak takleh buat apa2 lagi nor..kena ikut turn nak bayar royalti ni..hehe


to nieza
itu lah nieza.kita ni terlebih excited sebenarnya kan?


to acik erna
sodap lah kak puding ni.tak sangko pulak budak2 ni suko..