Saturday 25 June 2011

German Cookies

Assalamualaikum semua

Alhamdulillah ramai yang berkunjung ke mykitchen semalam.Untuk pengetahuan semua kebanyakan entri2 akak adalah merupakan auto post.Akak belum sempat lagi nak BW ke rumah teman2 memandangkan kerja semakin hari semakin banyak.
Anak2 memang benar2 gembira dgn perubahan diri maknya.Kalau teman2 semua perasan hanya tahun ini saja akak aktif berblogging semasa bulan puasa.Tahun2 yang lepas tidak ada satu entri pun dari akak tentang kukis dan kek untuk hari raya.Ainul yang paling seronok kerana biskut raya maknya sudah berbaris panjang dah tu..Jangan ingat yang bukan2 ya.InsyaAllah tidak pernah berlaku pembaziran dalam bab2 biskut raya ni..Laku macam goreng pisang paneh.hehe..mana lah tahu kan,tahun ini kita dapat bersama tahun depan siapa yang tahu..
German Cookies sepatutnya di keluarkan minggu lepas.Tapi akak bagi laluan pada tart nenas tu dulu.Seperti di rumah IzahDaut anak2 tak berapa nak suka biskut german ni..'mak korang ni,sekut mesia dah habis ke?sampai ke german pulak cari kukis' kata en somi yang suka buat lawak antarabangsa..tak kelako lah bang....hahaha

German Cookies
by
anymz mykitchen


Bahan-bahan :

  • 125 gm butter, dilembutkan pada suhu bilik
  • 40 gm gula icing, diayak
  • 1 teaspoon, untuk biskut perisa vanilla
  • 2 teaspoon serbuk koko, optional(ditambah jika ingin mendapatkan biskut perisa coklat)
  • 125 gm potato starch
  • 80 gm tepung kek/tepung gandum



Cara-cara :
  1. Di dalam mangkuk pengadun, pukul butter dan gula icing hingga gebu dan ringan. Tambahkan asen vanilla dan gaul rata.
  2. Ayak tepung kek dan juga potato starch ke dalam adunan. Gaul menggunakan spatula hingga mendapat doh yang lembut. Sekiranya doh terlalu lembik dan sukar dibentuk, balut dengan plastik dan simpan di dalam peti sejuk 10-15 minit(Naz simpan 20 minit).
  3. Gentel doh menjadi bebola-bebola kecil dengan diameter lebih kurang 2cm dan susun di atas loyang pembakar yang telah dilapik dengan kertas pembakar. Tekan setiap bebola dengan garfu untuk mendapatkan corak(celup garfu ke dalam air selepas setiap kali penggunaan untuk mengelakkan doh melekat pada garfu).
  4. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 C selama15 minit di rak yang paling atas(tidak perlu membakar sehingga biskut bertukar warna menjadi warna perang).
SELAMAT MENCUBA!

No comments: